Może ktoś się spotkał z czymś takim i pomoże.
Jest 800XL z założonym Ultimate 1MB. Firmware zaktualizowany na najnowszy. Niby wszystko OK, SDX się bootuje, test pamięci eXtended RAM Test 0.19.0 przeszedł bezproblemowo. Podłączenia dodatkowych 4 przewodów sterujących niby OK, są przejścia do właściwych pinów procesora (wlutowałem się nie do nóżek procesora, ale do przelotek na ścieżkach prowadzących do tych pinów. Podłączenia do MMU i ROM zrobiłem na podstawkach precyzyjnych.
Ale... występują jakieś dziwne problemy. I to nie jeden.
- Po pierwsze, nie chce działać Side2 loader. Wchodzę w niego, uruchamia się, po czym robi zwis i przestaje reagować. Zmienia się lekko ekran (zmieniają się kolory na części) i tyle. Reset powoduje jego restart, ale jest tak samo.
- Nie mogę poprawnie załadować konfiguratora sio2sd. Ładuje się, ale albo zwisa od razu, albo pokazuje listę plików i zwisa. Raz na jakiś czas zadziała poprawnie, ale to rzadko.
Mam wrażenie, że problem może być w tych podstawkach precyzyjnych. Ale czy na pewno? Warto ryzykować że to nie pomoże i wlutować się bezpośrednio w płytę? Zwykłych podstawek niestety nie mam.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.