326

.PSG to jest dump rejestrów AY: https://documentation.help/AY-3-8910.12 … _e9zqf.htm - raczej dostaniesz to albo z jakichś playerów pecetowych, albo z emulatora ZX Spectrum (ja używam do tego FUSE). Planuję player rozszerzyć jeszcze o inne formaty dumpów typu YM, VTX czy EPSG.
Formaty źródłowe to np. STC, PT3, PT2 i to są pliki zapisywane przez konkretne trackery na ZX Spectrum.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

327

Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie, pobawię się tym wszystkim w wolnej chwili (jak takową znajdę:-)).

328 Ostatnio edytowany przez piomet (2019-05-26 11:51:09)

Czy to normalne, że podczas odtwarzania PSGPLAY ver. 0.7 doczytuje utwór po kawałku w trakcie odtwarzania a nie cały od razu? W  chwili doczytywania utwór na chwilę zwalnia. Mam Ultimate 1MB i Sio2SD.

329

wylącz sio patch w u1mb lub wybierz stock os w zależności od biosu który posiadasz
jeśli są blokowane przerwania podczas doczytywania pliku to psgplayh będzie grał nierówno

przechodze na tumiwisizm

330

Wyłączałem patch i zmieniałem os ale niestety bez zmian. Może za wolna karta SD?

331

obniżaj hsindex w sio2sd aż player zacznie grać poprawnie.

Kontakt: pin@usdk.pl

332

@piomet: Kilka postów temu przerabiałem ten problem i nie pomogło nic co sugerował Pin i Mono. Przesiadka na side rozwiązała temat definitywnie i ostatecznie :)

Cuda wianki i nie tylko :) POKEY 4ever ;)

333

Potwierdzam co kolega powyżej napisał. Też tak myślałem, że Side dałoby radę. Jak to jest, że plik ma załóżmy 300kb i nie może być wczytany cały do pamięci 1MB?

334

Potwierdzam co kolega powyżej napisał. Też tak myślałem, że Side dałoby radę. Jak to jest, że plik ma załóżmy 300kb i nie może być wczytany cały do pamięci 1MB? Bardzo mi pasuje brzmienie kawałków z AY-ka, ale jest lekki niedosyt  z powodu co wyżej. No ale trudno się mówi, żyje się dalej. Na razie sio2sd mi wystarcza. Bardzo, bardzo przygarnąłbym SIDari, ale chyba nie ma playera jeszcze  oficjalnie.

335

Ale to nie o to chodzi. Mono specjalnie zrobił player na zasadzie streamingu, takie miał założenia i on działa okey, ale mnie się nie udało zmusić go do działania. Opisałem swoje problemy, w tym czasie bodaj Pin i albo lub Candle znaleźli jeszcze jakieś i mono ma się nad tym pochylić (może się właśnie pochyla :) ). Dodatkowo ma być też opcja/player do odtwarzania plików dla karty turbosound.
Moje boje są od tego postu:  http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 73#p249673

336

A czy skoro masz 1MB, to gdyby pod Spartą przekopiować sobie muzyczkę na ramdysk "O:", to stamtąd odtwarzało by się płynnie? Nie wiem, tylko tak sobie gdybam, nie próbowałem, nie mam pod ręką sprzętu chwilowo, bo grzebię w innych tematach.

337

Dobra rada, powinno brykać. Sprawdzę z ciekawości chyba, że kolega piomet zrobi to wcześniej.

338

Chciałem być pierwszy ale niestety nie mogę opanować SpartaDos. Głupia sprawa, po założeniu ramdysku, kopiuję plik .psg i wywala disk full. Nie wiem jak posługiwać się poleceniem ramdisk.sys.

339

Dziwne, u mnie Sparta na domyślnych ustawieniach, tak jak jest sama z siebie zakłada ramdysk na całą dostępną pamięć...
Mój config.sys wygląda bardzo amatorsko i mizernie:-) Mam tak:
DEVICE SPARTA OSRAM
DEVICE SIO
DEVICE ATARIDOS
DEVICE INDUS 4
DEVICE ARCLOCK /F
DEVICE RAMDISK

340

OK tyle, że korzystam ze SpartaDOS wbudowanego w Ultimate. Mam zabootować Spartę z dyskietki?

341 Ostatnio edytowany przez Mq (2019-05-27 18:38:49)

Można zabootować z dyskietki, wtedy można mieć na każdej dyskietce inny config.sys, ale wbudowana Sparta w cokolwiek też ma jakiś tam config.sys zawsze minimalny na CAR: i z niego startuje jeśli nie ma na dyskietce innego. Ja ten swój mam z takiej gotowej Sparty właśnie, ja używam dwóch dystrybucji Sparty: jedną pod IntSDX, bo na jej bazie mam zrobiony cartridge ze Spartą, a drugiej dystrybucji do SIC!-a. Obie mają podobny (jak nie identyczny) ten standardowy config.sys. Jedyne co ja w swoim zmieniłem, to wyrzuciłem tam jakiś sterownik od zegarka i zamiast niego dodałem tą linijkę DEVICE ARCLOCK /F, bo ona mi odpala mój zegarek, ale to nie ma związku z poruszanym tu tematem ramdysku.

Wejdź sobie na CAR: i napisz TYPE CONFIG.SYS to zobaczysz jak wygląda Twój standardowy konfig i czy odpala sterownik do ramdysku odpowiednio.

Aha, no i ja mam 1MB SIMMexp, nie mam Ultimate, więc nie wiem, może trzeba też w samym menu od Ultimate coś poustawiać?

342 Ostatnio edytowany przez sun (2019-05-27 20:55:06)

@piomet: w ultimate ustalasz z której stacji ładuje Ci config.sys, np. D1. W SIO2SD montujesz atr'a ze spartą gdzie masz swój config.sys, jak chcesz gotowca, skrobnij do mnie na pw, podam link do pobrania takiego atr'a, jest tam sporo różnej muzy, w tym psg i nawet SC :)
W każdym razie sparta z ultimate załaduje tenże config.sys, ustawi ramdysk i tadam.
Wysłałem Ci PM'kę.

343

Dobra, zamówiłem resztę potrzebnych elementów pasywnych. Jak ktoś jest z Warszawy i się stawi na sztabie (termin do ustalenia) mogę oddać po kosztach, ele według zasady: liczę za sztukę tego co zamówiłem według ceny zakupu (głównie alledrogo) plus przesyłka (niestety z czterech źródeł) dzielona przez zamawiających. I tak zostanie mi na przykład z 200 rezystorów 2k2 ;)

Sikor umarł...

344 Ostatnio edytowany przez piomet (2019-06-05 08:18:33)

Czy w runext.cfg pod sparta da się przypisać adres SONARI. Chodzi mi o playera do plików STC.
Teraz stoi tak:

STC,A:>sciezka>STCPLAYH/A $D560

i to nie działa. błąd 150 system error

345

spacje zjadło przy przepisywaniu?

przechodze na tumiwisizm

346

@Cyprian, @Miker: nie mogę dostać gniazd stereo - znalazłem od 3zł w TME (2,98) lub gdzie indziej >4-6zł. Sobie pewnie zrobię wylut z czegoś, ale... Wolałbym nowe - macie może gdzieś dojścia, bo z TME to droga przesyłka będzie, a nic więcej póki co nie potrzebuję...
JAk ktoś ma i chce się podzielić - poproszę (może być link do sklepu jakby co)

Sikor umarł...

347

oko, dam radę

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

348

Panowie, pytanie: to się nada: https://www.tme.eu/pl/details/1503-07/z … g/1503-07/ - bo na alledrogo za cholerę już nie ma :( Wspomóżcie proszę wiedzą.
Będę zamawiał jakby co 5 sztuk - 2 Cyprian, 2 Miker, 1 ja - dzielę koszt wysyłki (z TME będzie drogi) - jak ktoś chce (po potwierdzeniu, że się nada) - może się dopisać (do jutra do 14-tej, chcę jutro zamówić, aby doszło w przyszłym tygodniu). Zasada prosta: cena za gniazdo plus przesyłka (ile tam wyjdzie) dzielona przez ilość osób (jak ktoś chce - może zamówić i 10, ale wtedy przedpłata do mnie).  Potem odbiór w Warszawie, wysyłka listem poleconym (koszt wysyłki)  lub odbiór na Lost Party (nie wiem, czy będę - sprawy rodzinne - ale w razie czego przekażę Mikerowi).

Sikor umarł...

349

Wygląda identycznie jak moje, więc wg mnie się nada.

350

ok, to jedno już wiadomo. Jak ktoś chętny (najlepiej Warszawa i okolice) to zapraszam - zawsze sumarycznie przesyłka mniej wyjdzie.

Sikor umarł...