Nie ma żadnej różnicy.
Używamy w kontekście tego mojego rozszerzenia zamiennie nazewnictwa, a chodzi tylko o podkreślenie, że rozszerzenie jest skonstruowane do tej konkretnej rewizji płyty, która posiada ECI i posiada pamięci czterobitowe. Ta rewizja płyty była używana zarówno w 65XE, w 130XE i 800XE.
Jeżeli chodzi o różnice w obrębie omawianej rewizji, to występują drobne różnice między tymi płytami, ale nadal stosowane były we wszystkich trzech komputerach. Te drobne różnice nazywam takimi "subrewizjami", bo płyta jest ta sama, ale były egzemplarze z drobnymi błędami, łatwo je rozpoznać, bo mają przylutowany fabrycznie jakiś tam kabelek zawsze. Jeżeli fabrycznie żadnych kabelków nie ma, to mamy do czynienia z ostatnią, poprawioną już we wszystkich szczegółach rewizją płyty, i przy okazji jest to w ogóle ostatnia płyta małego Atari jaka była wyprodukowana.
Na koniec skoro już tyle napisałem, to do kompletu informacji - już nie w temacie, ale żeby zebrać wszystko razem, pozostałe rewizje serii XE:
- oprócz omówionej rewizji występowała jeszcze rewizja z ECI z kościami 1-bit w dwóch rzędach stosowana w 130XE i 65XE (nie wiem czy też w 800XE, ale mogła być, bo gabarytowo to jest to samo),
- rewizja z ECI j.w. z tym że z jednym rzędem pamięci 1-bit stosowana w 65XE
- rewizja pierwsza 65XE bez ECI (jest tylko jedna rewizja tej płyty z nadrukiem 900XL co sugeruje, że były różne koncepcje rozwojowe jeszcze z serii XL)
- i ostatnia rewizja XEGS
Chyba niczego nie pominąłem.