Witam,
jestem nowe na forum, więc wnoszę coś od siebie w temacie wybielania-może komuś się przyda.
Mój sposób:
Pojemnik duży, perhydrol 35%, obudowa rastrowej lampy oświetleniowej ze świetlówkami UV, folia stretch (żeby nie parowało na całą chatę), OKULARY, RĘKAWICZKI
Przed wybielaniem należy delikatnie usunąć naklejkę z modelem (suszarka, karta kredytowa i kilka minut podważania i schodzi, resztki kleju usuwamy łatwo izopropanolem.
Później porządnie myjemy- używam kąpieli w ciepłej wodzie z pełną miarką proszku do prania, a potem szoruję szczotką.
Tak przygotowaną obudowę skręcam śrubkami uprzednio kładąc na dolną część fragmenty dachówki (żeby nie pływała)
Teraz delikatnie do pojemnika, zaciągam z góry stretchem i kładę na to lampę.
Po ok. 12H kąpieli średnio zżółknięta obudowa jest pozbawiona żółtych "naleciałości", wybieliłem już tym sposobem 4 kompy i 2 magnetofony.
Lampa oprócz emisji UV podgrzewa roztwór, co dodatkowo wspomaga proces- uwalnia się dość dużo oparów i tlenu-dlatego ważne żeby naciągnąć na górę pojemnika stretch. Roztwór można wykorzystać wielokrotnie.
Przewaga nad słońcem to to, że można działać nie zależnie od pogody, a wybielenie jest równomierne.
Załączam fotki before/after w wersji ekstremalnej.
Obudowa magnetofonu była marchewkowa (nie żółta) więc uznałem, że nie będę się spieszył z doglądaniem.
Po ok 20h była już biała , ale przy okazji zniknęło część opisów.Tak więc nie mając już nic do stracenia zostawiłem ją na kolejne 2 dni i teraz mam albinosa ;)
BARDZO WAŻNA UWAGA:
Tak jak ktoś już napisał perhydrol jest roztworem żrącym.
Żre żywe tkanki bardzo podstępnie (skóra zaczyna piec dopiero po kilku minutach ). Popaliłem sobie niejednokrotnie skórę bo nie chciało mi się iść po rękawiczki gumowe . Aż nie chcę myśleć co stałoby się jakby chlapnęło w oczy, skóra regeneruje się po 1-2 dniach.
Jeśli macie dzieci lub zwierzęta , róbcie to w miejscu niedostępnym (piwnica, strych).
Powodzenia!
Post's attachmentsIMG_20190427_203443570.jpg 559.95 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
IMG_20190427_210008323(1).jpg 397.39 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
IMG_20190427_21004578_2.jpg 518.98 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
IMG_20190501_232703810.jpg 374.71 kb, liczba pobrań: 1 (od 2019-05-25)
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.