Święta majowe za nami, więc powracam do tematu :)
Kolejny komputer ma numer fabryczny 006012 i jest najbardziej „doświadczonym przez życie” egzemplarzem w tej grupie. Początkowo nawet chciałem go przeznaczyć na części, ale ładny wygląd, praktycznie niepożółkły… Pomyślałem sobie: „Co, ja nie dam rady?! A właśnie, że go naprawię” ;) . I się udało. Nie będę wnikał w szczegóły naprawy, wymienię tylko najistotniejsze problemy (za dużo by tego było), jakie pojawiły się w tym sprzęcie.
– Uszkodzony BASIC ROM.
– Uszkodzony OS ROM.
– Brak rezonatora kwarcowego PAL.
– Urwana noga od głównego rezonatora kwarcowego (wymieniony).
– Urwana noga od układu GAL (rozszerzenie pamięci). Ponieważ zaprogramowane GAL-e są raczej drogie, zdecydowałem się przykleić urwaną nóżkę. Powinno być dobrze :) .
Aktualnie, jak rzekłem, komputer jest w pełni sił i gotowy do pracy. Z zainstalowanych rozszerzeń uprzejmie zwracam uwagę na pamięć RAM – 256kB i system operacyjny TOMS OS (zamiast Atari OS).
Jak poprzednio dołączam zasilacz impulsowy 5V, 3A. Wysyłka nadal gratis. Jeśli ktoś ma pytania, proszę pytać :) .
Jako że w odrestaurowanie sprzętu włożyłem co nieco pracy, cena początkowa to 300 złotych. Jeśli są chętni, proszę składanie swoich ofert do 20 maja 2019, do godziny 20:00.