Cyprian, w USB nie ma sensu się pchać, oprócz developerki to średnio wygodne rozwiązanie.
Postaram się teraz dokładnie opisać carta. Dla niewtajemniczonych, zarówno nazwa jak i naklejka nawiązują do mojej córki Agaty. Autorem grafiki jest MotionRide, któremu dziękuję za kawał dobrej roboty :)
Szczegóły techniczne:
- obsługa kart SD i SDHC do 32GB w standardzie micro, karta SD 8GB + adapter microSD są zawarte w komplecie
- obsługa systemu plików FAT16 i FAT32
- aktualizacja oprogramowania z poziomu karty SD (bootloader)
- możliwość włączenia/wyłączenia weryfikacji zapisu do pamięci SRAM
- obsługa carta za pomocą dwóch przycisków, prawy zwiększa numer gry o 1, lewy o 10
- 9 komórek pamięci do zapamiętania najczęściej używanych lub ulubionych gier, tzw. szybkie wybieranie
- wybór jednego z dwóch sposobów działania carta:
1. po uruchomieniu konsoli cart czeka na wybranie numeru gry, dopiero po jego wybraniu następuje odczyt z SD i zapis do SRAM
2. po uruchomieniu konsoli automatycznie zostaje odczytany z SD i zapisany do SRAM ostatnio używany numer gry
- obsługa plików .lyx w rozmiarze 256k i 512k. Odpowiednie narzędzia oraz opis do konwersji plików z formatu .lnx i .o oraz plików 128k będą
zapisane na dołączonej karcie SD
- odczyt z SD i zapis do pamięci SRAM jest sygnalizowany migającą literą P na wyświetlaczu carta, następnie karta SD jest odłączana od
zasilania w celu oszczędzania energii
- w trakcie przepisywania danych z SD do SRAM konsola wyświetla znany komunikat "Insert Game" i jest to prawidłowe zachowanie
- kody błędów pokazane na wyświetlaczu carta:
EE oznacza błąd karty SD (brak karty, zły system plików, karta pusta, karta uszkodzona)
E oznacza błąd pliku lub weryfikacji (brak pliku, zły rozmiar pliku, zła nazwa lub rozszerzenie pliku, błąd zapisu do pamięci SD przy włączonej opcji weryfikacji)
- obsługa do 199 plików (ograniczenie programowe ze względu na wyświetlacz)
- przy każdym uruchomieniu konsoli cart zlicza ilość plików w katalogu głównym karty SD i nie pozwala na wybranie numeru większego niż
rzeczywista ilość plików
- struktura karty SD: w katalogu głównym MUSI znajdować się jeden podkatalog o dowolnej nazwie, jego zawartość jest ignorowana przez oprogramowanie carta. Można tam trzymać co się chce, na dołączonej karcie będą tam zapisane wszystkie gry i dema które udało mi się znaleźć w sieci (przekonwertowane na .LYX), oprogramowanie do konwersji oraz instrukcje. W katalogu głównym karty MUSI znajdować się przynajmniej jeden plik z grą, inaczej cart zgłosi błąd. Nazwy plików MUSZĄ być w formacie numer.lyx
Cena 220zł obejmuje komplet: cart + karta SD 8GB z softem + adapter microSD + pudełko (kolor wybieram losowo) + papierowa lista z grami. Koszt przesyłki 10zł.
W razie problemów lub braku chęci w konwersji plików do formatu .lyx zapewniam pomoc, wystarczy przesłać do mnie plik a ja zrobię resztę.
Należ pamiętać o tym, że niektóre produkcje przeznaczone są tylko na emulator i nie będą działać na konsoli i nie zależy to od carta tylko od programistów.
Na stan dzisiejszy zostały mi do opracowania instrukcje i mogę wysyłać :)
Falcon030 14MB + CT60; Jaguar + Skunkboard; 65XE + SIO2SD + Ultimate + Stereo + VideoMod; 520STE + 4MB + Ultrasatan + HxC Emulator; LYNX II + VGA Mod; A2600 + MultiCart; ZX Spectrum 128k +2 + PiocDivSD; Amiga 600 + 2MB chip + Furia + SD; C64 "chlebak" + 1541 Ultimate