Jak w temacie,
Czy jest możliwość zamiany TOS 1.62 w STE na np EmuTOS? Jak wtedy z kompatybilnością?
Czy system FreeMiNT można wgrać na dysk twardy lub karte CF w STE i uruchamiać go zamiast TOS 1.62?
Mógłbym was prosić o więcej szczegułów?
Dziękuje
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » System opwracyjny inny niż oryginalny TOS w STE
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak w temacie,
Czy jest możliwość zamiany TOS 1.62 w STE na np EmuTOS? Jak wtedy z kompatybilnością?
Czy system FreeMiNT można wgrać na dysk twardy lub karte CF w STE i uruchamiać go zamiast TOS 1.62?
Mógłbym was prosić o więcej szczegułów?
Dziękuje
@skofrant
EmuTOS jak najbardziej na real ST/STE działa,
Pod STE, jest na bazie TOS'a 2.06, a pod ST/Mega ST na bazie 1.04 i w taki sposób jest kompatibilny.
Jest bardziej rozszerzony o obsługę dysków twardych IDE i SCSI, ale o szczegóły trzeba pytać twóców.
FreeMiNT na STE, to raczej się nie da. Za mała moc, to jest jakiś Unix, i do jako takiej pracy wymaga więcej ramu niż 4Mb i mocniejszego procka.
Ale są nakładki na Tos, / EmuTos i można mini rozszerzyć desktop STE. NeoDesk, TeraDesk i inne.
Jakbyś był zainteresowany, to mam Dual Tos. DO STE/ Mega STE. Może być 1.62/2.06, Lub 2.06/ EmuTos. :)
Przełącznik we własnym zakresie.
Ale jak kabelki rozwarte to jeden system, jak zwarte to drugi. Można puścić z boku, koło gniazda kartridża, lub pod gniazdami myszki i klawiatury i zwierać kabelkami, nie niszcząc obudowy na przełącznik.
Taki Dual za 65zł z wysyłką.
JAkby ktoś był zainteresowany takim dualem, to piszać na email lub PW.
No na STE jest jeszcze MagiC, można go zainstalować na dysku, albo (ponoć) umieścić w ROM (tak jest napisane na stronie PP - ja nie próbowałem, bo ta wersja nie działa z Mega STE).
Ja odpalałem kiedyś MultiTOS na 1040STE z 4MB RAM i nie działał tak tragicznie. Można zainstalować jakąś starszą wersję Minta i podmienić AES.
Dzięki chłopaki za dobre rady;-)
To może jest jakieś turbo np na procesorze MC68020 lub MC68030 do STE?
Jasne, że jest poszukaj na stronie artika (http://atari.wroclaw.pl) o PAK/3. Z tym, że w STE jest z tym gorzej bo AFAIK wymaga adaptera PLCC-DIP (karta jest nasadzana na procesor), co buduje niezłą kanapkę.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » System opwracyjny inny niż oryginalny TOS w STE
Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 61 zapytań