1 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2019-04-04 20:37:37)

Cześć,
Czy ktoś posiada Sophię Rev B lub C oraz Uno Carta?

Prosiłbym o sprawdzenie czy również występują takie błędy w wyświetlaniu sprite'ów jak niżej.
1. Sophia Rev B. wyjście RGB - lewy monitor, fabryczne wyjście DIN5 - prawy monitor:

-- zaloguj się by zobaczyć zdjęcie

2. Sophia Rev B. wyjście Component - lewy monitor, fabryczne wyjście DIN5 - prawy monitor:

3. Sophia Rev C - DVI-HDMI:

Sprawdzone na dwóch różnych dumpach gry Basketball - załączniki 1 i 2

Co ciekawe z oryginalnym "fizycznym" cartem Basketball takich błędów niema, wszystko jest OK, a tylko z Uno Cartem sieczka.
W Basketball widać to najbardziej, ale mniejsze lub większe śmieci są również w wielu innych dumpach cartów jakie przetestowałem.

W Rev B i C mam osobne GTIA.

Post's attachments

Basketball (1979)(Atari)(US).bin 8 kb, liczba pobrań: 3 (od 2019-04-04) 

Basketball (1979)(Atari)[!][CXL4004].bin 8 kb, liczba pobrań: 3 (od 2019-04-04) 

IMG_2906.JPG 467.69 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG_2907.JPG 476.31 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG_2908.JPG 370.15 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

2

Ustaw jeszcze w lewym monitorze proporcje 4:3 zamiast 16:9 i pokaż fotki.

Sikor umarł...

3 Ostatnio edytowany przez seban (2019-04-06 10:01:53)

@Sikor... ale to wygląda tak jakby było już ustawione 4:3 (dobra proporcja piksela, oraz spora boczna ramka)

4 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2019-04-06 10:41:12)

Jest 4:3, i to nie ma nic do rzeczy, to jakby sprajty są rozwalone. Poza tym, przy tych samych ustawieniach monitora, z "fizycznego", oryginalnego carta Atari jest OK a tylko z Uno-Carta jak widać...

Przypomnijcie proszę jak z QMEGa zrobić dump carta na dyskietkę. Zrzucę sobie jeszcze parę sowich cartów, bo załączone w pierwszym poście są z sieci (przy czym one działają poprawnie na fabrycznym wyjściu monitorowym, nawet przy obecności Sophii Rev. B - jak widać na zdjęciach #1-2).

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

5 Ostatnio edytowany przez seban (2019-04-06 13:32:50)

uicr0Bee napisał/a:

Przypomnijcie proszę jak z QMEGa zrobić dump carta na dyskietkę.

A to niestety zależy od typu cartridge, czy to jest 8K czy 16K, czy cart ma jakiś wewnętrzny przełączania banków czy też nie. W przypadku najprostszego 8K procedurę opisałem w wątku o "Test Cartridge by TOMS", wkleję to samo i tutaj:

• przygotować stację dysków + dyskietkę lub sio2pc+AspetQT z umieszczoną dyskietką sformatowaną w formacie "SINGLE"

• włożyć cart, uruchomić komputer, przejść do monitora QMEG / MLM (select + reset -> menu QMEG, potem klawisz RETURN, powinien się uruchomić MLM)

• w konsoli MLM napisać: A000>1.40

• zgrać dyskietkę do ATR, albo zgrać ATR-a z poziomu AspetQT.

• wystawić ten ATR tutaj ;)

jeżeli chodzi o ADR, to dopiszę tutaj tylko jak dokonać "ekstrakcji" właściwego 8KB kawałka z pliku ATR. Najprostsze co można zrobić to pominąć pierwsze 16 bajtów nagłówka ATR, a potem zgrać następne 8192 bajty to pliku, pomijając całą resztę pliku ATR.

Ja osobiście używam do tego xasm-a ponieważ mam go zawsze pod ręką :)

cały plik dla XASM-a wygląda tak (dump.xsm)

opt    h-

org    $a000
    ins    "dump.atr",$10,$2000

mając w jednym katalogu XASM-a, ten plik oraz dump.atr możemy wywołać xasm w ten sposób:

xasm dump.xsm -o cart.bin

W przypadku chęci zrzucenia carta 16KB w MLM piszemy 8000>1.80 (zamiast A000>1.40), a plik dump.xsm zmieniamy aby wyglądał tak:

opt    h-

org    $8000
    ins    "dump.atr",$10,$4000

Robienie dump-ów cartów z przełączanymi bankami to już trochę bardziej skomplikowany proces (bo trzeba zgrywać poszczególne banki oddzielnie w inne obszary dyskietki, a potem napisać nieco bardziej skomplikowany skrypt to ekstrakcji zawartości tego z pliku "ATR", ale to już chyba temat na trochę dłuższy wywód :)

Zrobienie wersji XEX czy przygotowanie tego aby taki ATR był boot-owalny wymaga jeszcze trochę dodatkowego kodu i jeżeli kogoś to będzie interesować to opiszę dokładniej przy jakiejś okazji.

6

Dzięki, spróbuję.
Nie chodzi mi ani o bootowalny .atr ani .xex, tylko obraz carta .bin, aby go uruchomić z Uno-Carta.

Rozumiem że z QMEGa to jest taki "fizyczny", blokowy zrzut na dyskietkę i nie można tego zrobić od razu do pliku na filesystemie?

7

uicr0Bee napisał/a:

Nie chodzi mi ani o bootowalny .atr ani .xex, tylko obraz carta .bin, aby go uruchomić z Uno-Carta.

no to procedura którą opisałem na końcu generuje taki czysty plik BIN/ROM który można odpalić z uno-cart.

uicr0Bee napisał/a:

Rozumiem że z QMEGa to jest taki "fizyczny", blokowy zrzut na dyskietkę i nie można tego zrobić od razu do pliku na filesystemie?

No niestety MLM wbudowany w QMEG nie ma w sobie DOS-a ani procedur które by obsługiwały fizycznie jakikolwiek zapis na filesystemie, ponieważ MLM jest bardzo mały (o ile pamiętam siedzi w miejscu gdzie normalnie siedzi SELF-TEST)... to zaimplementowano w nim tylko zapis/odczyt sektorów na dyskietkę, można wybrać adres startowy oraz ilość sektorów do zapisu. Dlatego właśnie wspominane "A000>1.40" zapisze dane z pamięci od adresu $A000 w postaci 64 sektorów począwszy od sektora nr. 1

Składania zapisu wygląda tak:

address>start_sector.#_of_sectors

Składnia polecenia odczytu wygląda tak:

address<start_sector.#_of_sectors

gdzie:

address -> adres bloku pamięci na którym operujemy(hex)
start_sector -> sektor początkowy (hex)
#_of_secotrs -> liczba sektorów do zapisu/odczytu (hex)

a co do SOPHIA to wygodzi na to że nie trafia ona z odczytem sprite-ów w cykle w którym te dane się pojawiają (są wystawiana przez ANTIC w konkretnym czasie i miejscu na magistrali danych). Widać UNO-Cart jakoś wpływa na magistralę i to powoduje takie efekty. Może też być tak że UNO Cart coś psuje na magistrali na tyle że GTIA sobie radzi, a logika zawarta w SOPHIA głupieje, ale to autor rozwiązania powinien się wypowiedzieć bo ja mogę nie mieć racji, ponieważ tylko zgaduje.

8 Ostatnio edytowany przez Simius (2019-04-06 17:59:04)

Niestety, nie mam UNO Carta i nie mogę tego sprawdzić, więc jestem skazany na domysły. Ale skoro jestem skazany, to sobie nie żałuję i domyślam się, że przyczyną jest zbyt krótki data hold time, czyli dane sprajtów są za krótko na magistrali. Sophia zapisuje je w swoich rejestrach standardowo, czyli w momencie pojawienia się opadającego zbocza PHI2. Nie było potrzeby stosowania mechanizmów przyspieszających zapis, bo sprajty mają adresowanie ustalone, niezależne od magistrali adresowej, a dane, w odróżnieniu od adresów, trzymają się dostatecznie długo. No, chyba że pojawi się urządzenie, które wystawia swoje dane bez oglądania się na fazę PHI2 i jest na tyle szybkie, że skraca czas trzymania danych z poprzedniego cyklu.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

9

Uno cart w Wawie ma Miker. Może kiedyś tam w wolnej chwili, celem poznawczym ... ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

10 Ostatnio edytowany przez perinoid (2019-04-08 09:27:37)

Ja też mam, jakby co. Sophię też mam. Ale przyznam, że nie pamiętam jak toto współpracuje. Może w czwartek będę miał chwilę, żeby sprawdzić.

[Edit]
Podpiąłem swój komputer. Mam Sophię RGB rev. B2. I muszę potwierdzić, że na ekranie pojawiają się artefakty. Nie uzyskałem aż takiego obrazka jak uicr0Bee (obraz w Basketball był poprawny - może przez Antonię?). Ale w trybie menu Uno Carta wygląda to tak, jakby jeden ze sprajtów się wyświetlał w konkretnym miejscu. Próbowałem fotkę machnąć, nie za bardzo widać ze względu na oświetlenie i lodówkę, którą fotkę robiłem. Ale myślę, że coś tam można dojrzeć.

Post's attachments

20190408_095505m.jpg 216.16 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

11 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2019-04-08 16:04:43)

Dzięki perinoid za sprawdzenie. To ciekawe że akurat w Basketball nie masz błędów, bo u mnie akurat w tej grze problem jest widoczny najbardziej. W innych błędy są mniej wyraźnie - na poziomej pozycji sprite'a, zwykle blisko górnej i dolnej części ekranu pojawia się kilka kresek o szerokości sprite'a - np. w Ateroids na pozycji "naszej rakiety", w Pole Position na pozycji samochodów oponentów.
A użyłeś któregoś z .rom-ów Basketball z mojego pierwszego posta, czy jakiś własny? Możesz go załączyć?

Z mojej strony, zrobiłem dump swojego oryginalnego kartridża Basketball (parafrazując klasyka... "jak seban zrobi instrukcję, to nie ma ch... we wsi :-D ), ale niestety efekt jest ten sam.
Próbę ponowiłem (drugi dump z tego samego carta), z takim samym efektem. Tak więc to nie wina .rom-ów.

A co do menu UnoCarta, to akurat u mnie z tym problemu nie ma.. Sophia Rev. B, wyjście Component, ale na RGB jest tak samo.
-- zaloguj się aby zobaczyć zdjęcie

Post's attachments

IMG_2948_800x600.jpg 93.64 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

12

Sprawdzałem wersje bodajże te z atarionline.pl.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

13

Miejcie też na względzie to, że sprzęt ma niekiedy przeszło 30 lat i większość takich przypadków wymaga interwencji i trafnej diagnozy. Szczególnie, jeśli oprócz magnetofonu czy stacji w systemie pojawia się coś ponad plan. Simius zęby zjadł na tym komputerze i uważam, że nie ma możliwości by Sophia działała w sposób nieprawidłowy. Takie moje zdanie.

14

Próbujemy właśnie ustalić fakty do diagnozy, na spokojnie. Na razie od strony użytkownika.
Raczej myślałem aby zgłosić problem do autora UnoCarta, a on ewentualnie może się skonsultować z Simiusem i może coś uradzą.
Obaj funkcjonują chyba na AtariAge.
Wcześniej zrobię jeszcze test w maszynce bez U1MB, aby mieć więcej danych.

15

Update:
Opisany problem występuje w 800XL(F) z Ultimate 1MB, z każdym z czterech OS-ów (Stock XL, Hi-Speed OS, Stock XE i QMEG) dostępnych w setupie U1MB.

Po przełożeniu do innej 800XL (bez F), bez Ultimate, kompletu Sophia (razem z GTIA) + UnoCart, problemu nie ma. Wersja OS w tej drugiej 8-setce ta sama co w U1MB - wg SysInfo: BB 01.02 10.May.83

Perinoid, a Ty testowałeś w maszynie z Ultimate?

16

uicr0Bee, ja nie chcę być złym prorokiem, ale myślę, że opisane przez Ciebie problemy nie są winą ani UnoCarta, ani Sophii, ani Ultimate. Problem wg mnie będzie leżał w przeciążeniu szyn pojemnościami, co powoduje rozjazdy sygnałów. I jestem gotów postawić małe piwo:-), że nie rozwiążesz go jednym remedium na wszystko. Jest natomiast szansa uporania się z konkretnym egzemplarzem takiego krnąbrnego Atari za pomocą podmian po kolei różnych układów. Zaczął bym od prób z 74LS08 i wymianą na 74F08 (można też próbować na HCT08, ale wg mnie najbardziej wydaje się poprawiać takie sytuacje F08). Następnie jechał bym różne kombinacje różnych egzemplarzy wielkiej czwórki: Sally, GTIA, Antic, Freddie. A jak wszystko zawiedzie, to wbuduj sobie te wszystkie rozszerzenia do innego Atari i już:-) Jak by co, to nie wkładam też kija w mrowisko i nie będę się tu spierał z nikim nad zasadnością tego co napisałem - tylko sugeruję, że ja bym poszedł taką drogą w tym wypadku. Rzekłem:-)

17 Ostatnio edytowany przez seban (2019-04-09 15:29:29)

to może zamiast walczyć z różnymi x08, spróbować tego co już Simius dawno zrobił: buforowanie PHI2

ale wydaje mi się że w przypadku uno-cart może występować problem o którym wspomniał wyżej sam Simius:

Simius napisał/a:

No, chyba że pojawi się urządzenie, które wystawia swoje dane bez oglądania się na fazę PHI2 i jest na tyle szybkie, że skraca czas trzymania danych z poprzedniego cyklu.

18

@seban, tak, ale to są naczynia powiązane. To co pisze Simius, w parze z całą konstrukcją Atari i w połączeniu z konkretną konfiguracją, a także konkretnymi egzemplarzami wszystkich scalaków wespół:-)

Jako ciekawostkę dopowiem, że nie wszystko wiąże się z problemami z sygnałem PHI2, a również z przesunięciami innych sygnałów i kształtami ich zboczy. Zasilanie, filtrowanie, ułożenie itd. Równanie z setką niewiadomych jak dla mnie. A ciekawostka jest taka, że zrobiłem sobie ten buforek PHI2 od Simiusa i np. w jednym moim Atari 65XE bez ECI sytuacja z błędami rozszerzenia pamięci pogorszyła się z tym zamiennikiem, za to najlepszy rezultat osiągnąłem właśnie na 74LS08, tylko na konkretnym jego egzemplarzu, który akurat działa mi tam dobrze. HCT08 oraz F08 pogarszają sytuację tak samo jak i ten zamiennik Simiusa. Ale to jest pojedynczy przypadek.

Jeszcze co do problemu z tego wątku: również miałem problemy właśnie ze spritami, jak zrobiłem zamiennik dla Sally w formie adaptera pod standardowy 6502. Ten zamiennik działa poprawnie w 65XE z ECI na kilku płytach, natomiast sypią się sprity jak się go wsadzi do dwóch różnych egzemplarzy 65XE bez ECI, a także ten sam problem z nim występuje mi w 800XL bez Fredka.

To tak tylko wszystko wspominam, żeby jakby zaznaczyć, że są wspólne mianowniki różnych przypadłości.

19

uicr0Bee napisał/a:

Perinoid, a Ty testowałeś w maszynie z Ultimate?

Ja testowałem na 800XL (nie F) z Antonią (czyli komplet Sophia+Antonia). Nic więcej nie było dodane.

20

Dzięki za odpowiedzi.
Na razie wypróbowałem posiadane 3 szt GTIA. W tej płycie, w podstawce mam jeszcze tylko Freddie'go i jutro spróbuję podmiany na inny, bo gdzieś mam przynajmniej jeden.
Antic i CPU są wlutowane i sam nie będę ich ruszał. Przyjrzę się jeszcze temu 74LS08, czy sam dam radę.

A to PHI2 to można jeszcze kupić? Może ktoś wziął wtedy za dużo na zapas i chciałby odsprzedać/wymienić na coś?

Jeżeli metodami w moim zasięgu nie rozwiążę problemu, to będzie musiał poczekać na ew. przekazanie komuś z potrzebną wiedzą, doświadczeniem, narzędziami i czasem.

A może w międzyczasie ktoś pożyczy Simiusowi UnoCarta, gdyby miał ochotę to sprawdzić u Siebie.

21 Ostatnio edytowany przez Pin (2019-04-09 22:50:41)

jeśli to coś pomoże, to mam Ultimate cart i trochę "nasrane" rozszerzeń w kompie. Zassam tę wersję z AOL i sprawdzę teraz. Dam znać co się stało.

Aha - najważniejsze. Miałem zajebiste problemy z PHI2 i komp był bardzo niestabilny. Teraz siedzi tam replacement Simiusa i niby wszystko ok. Dobra, test in progress..

EDIT:

Na Ultimate Cart PMG wygląda normalnie. Ba, nawet na Rapidusie ;)

Sprzęt: 130XE eci, ideplus, u1mb, rapidus, stereo, covox, vbxe, ultimatecart i zamiennik 74ls08 by Simius.

22

Dzięki za test.
Ultimate Cart i Uno Cart są zdaje się tego samego autora, jednak to inne urządzenia.
A może mam za mało dopałek i muszę dorobić kilka :)

Simius, masz jeszcze te fixy PHI2, najlepiej gotowe, nie gołe płytki? Ktokolwiek?

23

Pisz do Simiusa na PW, ja kupowałem od niego płytki zamiennika LS08 plus części kilka miesięcy temu, powinien myślę jeszcze mieć. Ale uwaga: ja to lutowałem sobie sam, jednak Simius poszalał tam mocno z rozmiarami elementów i nie każdy da radę to zrobić samemu, zwłaszcza niedoświadczeni lutownicy. Nie chcę tu wypisywać nikomu, że nie da rady, ale ja to robiłem chyba ze trzy godziny, i szczerze nie chciał bym już tego nigdy więcej robić - takie mam odczucia:-)

24 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2019-04-10 14:02:54)

No to ja sobie nie poradzę. Spróbuję najpierw z 74F08.

--edit--

A tak przy okazji, czy brak C302 i R300 to w związku z zamontowanym U1M lub/i Simple Stereo? Tak ma być?

-- zaloguj się aby zobaczyć zdjęcie

Post's attachments

IMG_2977_800x600.jpg 118.86 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

25 Ostatnio edytowany przez perinoid (2019-04-10 14:18:03)

Jak montowałem u siebie to ich nie usuwałem. A przynajmniej nie przypominam sobie tego.