uicr0Bee napisał/a:Przypomnijcie proszę jak z QMEGa zrobić dump carta na dyskietkę.
A to niestety zależy od typu cartridge, czy to jest 8K czy 16K, czy cart ma jakiś wewnętrzny przełączania banków czy też nie. W przypadku najprostszego 8K procedurę opisałem w wątku o "Test Cartridge by TOMS", wkleję to samo i tutaj:
przygotować stację dysków + dyskietkę lub sio2pc+AspetQT z umieszczoną dyskietką sformatowaną w formacie "SINGLE"
włożyć cart, uruchomić komputer, przejść do monitora QMEG / MLM (select + reset -> menu QMEG, potem klawisz RETURN, powinien się uruchomić MLM)
w konsoli MLM napisać: A000>1.40
zgrać dyskietkę do ATR, albo zgrać ATR-a z poziomu AspetQT.
wystawić ten ATR tutaj ;)
jeżeli chodzi o ADR, to dopiszę tutaj tylko jak dokonać "ekstrakcji" właściwego 8KB kawałka z pliku ATR. Najprostsze co można zrobić to pominąć pierwsze 16 bajtów nagłówka ATR, a potem zgrać następne 8192 bajty to pliku, pomijając całą resztę pliku ATR.
Ja osobiście używam do tego xasm-a ponieważ mam go zawsze pod ręką :)
cały plik dla XASM-a wygląda tak (dump.xsm)
opt h-
org $a000
ins "dump.atr",$10,$2000
mając w jednym katalogu XASM-a, ten plik oraz dump.atr możemy wywołać xasm w ten sposób:
xasm dump.xsm -o cart.bin
W przypadku chęci zrzucenia carta 16KB w MLM piszemy 8000>1.80 (zamiast A000>1.40), a plik dump.xsm zmieniamy aby wyglądał tak:
opt h-
org $8000
ins "dump.atr",$10,$4000
Robienie dump-ów cartów z przełączanymi bankami to już trochę bardziej skomplikowany proces (bo trzeba zgrywać poszczególne banki oddzielnie w inne obszary dyskietki, a potem napisać nieco bardziej skomplikowany skrypt to ekstrakcji zawartości tego z pliku "ATR", ale to już chyba temat na trochę dłuższy wywód :)
Zrobienie wersji XEX czy przygotowanie tego aby taki ATR był boot-owalny wymaga jeszcze trochę dodatkowego kodu i jeżeli kogoś to będzie interesować to opiszę dokładniej przy jakiejś okazji.