Z Atari ST z powodzeniem używałem konwertera SCART -> HDMI, po zakupie XE pojawił się problem - obraz na composite... co cóż jak to composite w XE. Zrobiłem więc kabel S-Video - SCART i... obraz był... hmmm - dziwny. Tekst posiadał kolorowe cienie, w hires pełno artefaktowych kolorów. Na próbę odpiąłem linię CHROMA, a obraz nadal... kolorowy. Kolory wyblakłe ale były! Niestety w złączu SCART wejście Composite Video i Luminancji są na tym samym pinie, a przełączanie między CV a SV odbywa się w oparciu o obecność sygnału Chroma. Problem w tym, że sygnał Luma podany na wejście CV powinien dać piękny, czarno-biały obraz, a tu obraz jest kolorowy. Kolory są co prawna bardzo wyblakłe ale są... no i niestety mój konwerter zupełnie sobie nie radzi z obecnością sygnału koloru na wejściu Luma w trybie SV.
Zaaplikowałem nawet Super Video Mod w/g tej instrukcji (niby dla 130XE ale oznaczenia i wartości elementów się zgadzały, mimo że mam płytę "bez ECI", czyli prawdziwe 65XE, nie zgadzało sie jedynie rozmieszczenie elementów):
http://www.retrocomputing.net/parts/ata … 130-1.html
Niestety niewiele to zmieniło, w zasadzie poprawił się jedynie obraz w trybie... Composite. Co ciekawe podając sygnał Composite na wejście Composite/Luma i sygnał Croma na wejście Chroma obraz jest chyba najlepszy...
Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.