Równania są prawidłowe, ale dopiero po przestudiowaniu dokumentacji ACSI je zrozumiałem. Problem jest w jednej z następujących rzeczy:
- sygnał MONOST (opóźnione i zanegowane ACK) jest niezbyt sensownie generowany. Tak naprawdę wykorzystywane jest opóźnienie tego sygnału wprowadzane przez czas propagacji '221, a nie długość generowanego impulsu ustalana przez RC. Komentarz w pliku GAL mówi o 120ns, a dla 180pF i 750R jest to 95ns, właściwy czas jest uzyskiwany dla 1k, ale jak pisałem czas trwania tego impulsu jest bez znaczenia, byle był krótszy od !ACK.
- Zapis !ACK & MONOST zasadniczo też jest bez sensu, wystarczy MONOST, chyba że mogłaby zaistnieć sytuacja gdzie stałej długość sygnał MONOST nie kończy się przed wygaśnięciem !ACK.
- Zagadką pozostaje opóźnianie sygnałów IORD i IOWR, bez opóźnienia DRQA.
- W moim egzemplarzu nie ma różnicy czy używam sygnału MONOST czy nie... jego usunięcie z równań nie zmienia niczego.
- Muszę to sprawdzić ale wygląda jakby mylony bit (bo to są przestawione pojedyncze bity w bajcie) pochodzi z poprzedniego cyklu polecenia.
Mój egzemplarz działa prawidłowo zarówno z GALem 15ns, jak i 35ns. Najprostszym rozwiązaniem byłoby skłonienie Putnika by przepisał sterownik tak, aby tylko odczyt odbywał się w trybie DMA, natomiast zapis - w PIO. Niestety nie odpowiada na żadne wysyłane do niego maile, a na jego forum nie da się zarejestrować.