@_tzok_ - interfejs wykrywać będzie każdą kartę CF, ale tak jak napisałeś zadziałają tylko karty Sandisk Ultra II. Spowodowane to jest tym, że driver wykrywa każdą kartę, ale już transfer z nią przełączany jest na tryb DMA 8-bit, którego obsługują włąśnie tylko nowsze karty Sandiska. Teoretycznie powinny zadziałać każde karty, które obsługują tryb DMA 8-bit, ale w praktyce oznacza to, że prawdopodobnie są to tylko karty Sandisk Ultra II. Tryb ten obsługują również późniejsze wszystkie karty Sandiska, ale te z kolei nie działają w tym interfejsie poprawnie - chyba są już (kolokwialnie mówiąc) zbyt nowe/zbyt szybkie.
@Sikor, to jest projekt eksperymentalny. Wg mnie najprawdopodobniej nie da się go zrealizować w stabilnej wersji jako "gotowy produkt" tak, żeby działał z każdym komputerem i z każdą kartą. Mam oczywiście kilka płytek, jak ktoś by chciał powalczyć, to się podzielę, ale to raczej kieruję do zaawansowanych elektroników.
Ja swój egzemplarz uruchomiłem w wersji stabilnej z moim STE tylko z jedną jedyną kartą Sandisk Ultra II 2GB. Interfejs nie działa mi stabilnie z żadną inną kartą, nawet z identycznymi lecz o większych lub mniejszych pojemnościach.
Nie będę gorszy i też załączam zdjęcia:-)
Projekt układu i driver Putnika, projekt pcb, dopasowania obudowy i cała mechanika z lampkami włącznie mój:-)
Gdyby całość działała stabilnie bez półrocznej walki o odpalenie mojego jedynego stabilnego egzemplarza, to projekt ten był by mistrzostwem świata. Zapraszam bowiem do obejrzenia załącznika speed_test.jpg
Chcę powiedzieć, że u mnie to działa właśnie z takimi prędkościami i to jest odczuwalne, wierzcie mi:-)
Edit: @_tzok_ w trybie PIO powinien działać na tym interfejsie driver tylko dla karty slave, ale pod warunkiem, że wykryje również master w DMA 8-bit. Tak twierdzi Putnik, ale mi się nie udało uruchomić drugiej karty na tym w ogóle.
Post's attachments1.jpg 106.63 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
2.jpg 145.14 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
3.jpg 126.52 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
4.jpg 130.44 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
5.jpg 71.13 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
6.jpg 86.61 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
dziala.jpg 81.94 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
speed test.jpg 116.77 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.