Panowie, celowo napisałem "rosyjskie" TRD w cudzysłowie bo wiadomo, że tam się to przyjęło i praktycznie tylko tego używają jako pamięci masowej, poza tym gra jest rosyjska :) Co do ESXDOS - to pamiętam, że sam Ci Yerzu podsyłałem na maila linka do mojego serwera, żebyś sobie pociągnął te pliki, których Ci brakowało :) Zastanawiam się tylko czy ta gra nie wymaga Pentagona z jego timingami i pamięcią nie spowalnianą przez ULA.
@Montezuma - niestety to nie takie proste. ZX Spectrum+128K to nie tylko rozszerzona pamięć ale także inne timingi - w starych dobrych czasach usiłowano robić u nas takie przeróbki - robiła to m.in. firma STAVI, ale z tego co wiem to nie osiągnięto 100% kompatybilności. Jeśli się upierasz (tak jak np. ja ) żeby w gierki 128K pogrywać na prawdziwym sprzęcie, to polecam poszukać ZX Spectrum 128+2 ale koniecznie "szaraka". Na aukcjach jest sporo czarnych 128+2 A/B które w wyniku problemu z balansem bieli lub zbyt mocnego światła wyglądają jak "szare". To już są inne maszyny, mające problemy z kompatybilnością z oryginalnymi 128K czyli "toastrackami" Natomiast "szarak" to praktycznie "toastrack" z bardzo dobrą klawiaturą i wbudowanym magnetofonem - od "czarnucha" odróżnisz go po oznakowaniu klawiszy magnetofonu. "Szarak" zawsze ma znaczki na klawiszach, a "czarny" ma znaczki ponad klawiszami.