Witam
Jak lata temu pisałem, że będę zgrywać taśmy, to zgram i nie trzeba mi co 10 lat przypominać :). Tyle, że na Atari dopiero z tym zaczynam i mam z tym pewien problem.
Na początku kasety bez Turbo ROMu (te z Turbo ROMem ładują się przez "Start+Option" na Atari bez cartridge, jeszcze do nich nie podchodziłem). Natomiast wynik zgrywania jest nieco dziwny, stąd moje pytanie o pomoc w prawidłowym zgraniu taśm do plików CAS na PC. Taśm, dodajmy, w raczej słabym stanie.
Pierwsza taśma jaką zgrywałem (typowy "zestaw", co ciekawe na całkiem współczesnej kasecie Raks) zawierał po 2 gry na stronę, ładowane "Start+Option", bez turbo.
Zgrywania dokonałem magnetofonem stereofonicznym do Line In, zapis pojawił się na jednym kanale. Po uzyskaniu pliku WAV przepatrzyłem go ogólnie i stwierdziłem dziury (demagnetyzacja), które pojawiły się w tych samych miejscach i na kolejnym zrzucie. Po zmianie skosu głowicy dziury pojawiły się, ale w innym miejscu nagrania. Otworzyłem dwa zrzuty w Audacity i za pomocą spektrogramu zsynchronizowałem je, po czym dziurawe "pakiety" połatałem z jednego pliku w drugi.
Tak przygotowany plik potraktowałem programem a8cas-util.pl, ale dopiero zmniejszenie --resistor do 0.03-0.01 spowodowało uzyskanie prawidłowego odczytu do pliku .cas. Pliki .cas sprawdziłem na emulatorze Altirra, metoda sprawdziła się i gry działają bez problemu. Sprawdziłem również metodę z łataniem pakietów w plikach .HEX, również okazała się pomocna gdy są prawidłowo zidentyfikowane rozmiary i ilość rekordów. Pliki skonwertowane z powrotem do WAV'a dają się odtwarzać do magnetofonu Atari przez adapter kasetowy, i działają również na Atari.
I teraz przychodzi do kasety "Włóczykij", oryginał. Te same problemy - "dziury" magnetyczne, rozwiązałem je w ten sam sposób - "łataniem", ale ponieważ problemem były wyłącznie sumy kontrolne pakietów, to łatałem już w plikach .HEX. Wynikowy .HEX skonwertowałem do CASa (plik w załączeniu), który to zawiesił emulator jeszcze przed pokazaniem się loadera. To samo dzieje się na Altirra i Atari800.
I teraz rzecz dziwna: Ten plik .CAS skonwertowany do WAV'a i odtworzony Atari 65XE działa. Wydaje mi się, że dziura magnetyczna w środku rekordu danych nie wygląda na zabezpieczenie przed kopiowaniem, a nawet przy takim zabezpieczeniu "dziura" byłaby obecna w tym samym miejscu przy różnych ustawieniach głowicy no i ponownie odtworzony z CAS'a plik nie ładowałby się do prawdziwego Atari.
Jak zrobić poprawny plik .CAS? Czy może to jest poprawny plik CAS, tylko emulatory go nie obsługują?