@Sikor:
Te Nimfy to paragrafówka, czyli coś w rodzaju Dreszcza, tylko prostsza (bez charakterystyki postaci, bez rysowania mapy, itp.)?
To jest inny rodzaj gier, trochę, niż przygodówki typu grafika lokacji+tekst (komendy z klawiatury). Musiałbym przejrzeć gry paragrafowe, żeby je poznać w ogóle, widzieć, co jest na rynku, bo w podstawówce chyba nie było takich gier, ja nie pamiętam. Znam "Dreszcza", ale jako dodatek do magazynu "Razem" (w odcinkach), oprócz tego "Goblin" - gry Fantasolo - to były genialne gry i nadal pewnie są, bo w dzieciństwie grałem non stop i rysowałem mapę i genialne gry to były, oczywiste. Mam ładne wydanie "Dreszcza" w wersji pełnej, wydawniczej, A4 format chyba, kilkanaście stron, bardzo ładna rzecz. Ciekawe, czy wydali "Goblina" tak samo?
Przejrzę potem te gry paragrafowe i też zrobię porządek, to będę wiedział, czy warto to kupić, czy nie bardzo.
Trzeba do tych gier dorzucić genialną serię "Wehikuł czasu", kilkanaście książeczek pięknie wydanych, 'kieszonkowych'. Super gry-opowieści, oczywiste.
Przyjdzie czas, to wrócę do Twoich Nimf. Dzięki za info i za ofertę, będę pamiętał.
Gdyby dodać grafiki do takich paragrafówek, nadal byłyby to paragrafówki, czyli nie 'otwarte' światy gry, a kierowane przez autora w postaci wyborów i tyle. Hmm...
Ja lubię otwarte światy, w których mogę robić co chcę i na co mam ochotę, eksplorując świat... - dlatego lubię te z komendami typu 'Co robisz?' - pytanie i teraz mogę robić cokolwiek, na co mam ochotę. To są genialne gry dopiero, oczywiste.
Stąd to rozróżnienie:
- tekst (komendy z klawiatury)
- grafika lokacji + tekst (komendy z klawiatury)
- paragrafówki
- wskaż i klikaj
Z tych powyżej najlepsze są dla mnie te wspomniane, czyli grafika+tekst+komendy z klawiatury.
Jak zbiorę wszystko, zgodnie z projektem, o tych grach, które lubię najbardziej, spróbuję zająć się resztą. Wtedy wrócę do Twoich Nimf, przy okazji. Dzięki. Ciekawa rzecz, oczywiste.
Tymczasem znalazłem grę, której nie znam:
'Paradox':
http://www.atarimania.com/list_games_at … ._8_G.html
To chyba niedokończona gra, z błędami, niedopracowana, chyba niemiecka, bo na obrazkach po niemiecku napisy (teksty) są, w BASIC można wylistować, więc można ją nawet poprawić za Autora. Jakaś próba tylko, ale dość ciekawa, pustynia przypomina coś z Dallas Quest, że można błądzić... hmm... zupełnie niedopracowana, ale jako maszyna do przygodówek fajna rzecz, można zobaczyć, jak się robi takie przygodówki (jako przykład), czad. Fajne. Oczywiste.
Przy okazji teraz tekstówki bez grafik, chyba nie grałem w takie gry, pewnie kiedyś dawno temu nie pomyślałbym, żeby jakąkolwiek kupić, oczywiste... a jednak teraz sprawdzając i klikając, całkiem ciekawe, w miarę opracowane i przygotowane dla ludzi produkcje daje się znaleźć:
'Enigme du Triangle'
http://www.atarimania.com/game-atari-40 … _6821.html
Tę chętnie bym kupił - to dla mnie postęp w rozwoju, bo wcześniej nie znałem i nie grałem, generalnie w ogóle w tekstówki bez grafik, hmm... ciekawe...
W końcu odnajdę wszystkie gry tekstowe / przygodowe, które są dobre, będzie pełna lista i zobaczymy, czy można je kupić i które warto.
Etapami...