Mam i ja swój c't IDE kontroler od Artika i fajna to sprawa jest:-)
Zamontowałem go w "krótkim" 520ST, rewizja płyty H.
Wyciągnąłem kości TOS-u, skorzystałem z możliwości zamontowania dwóch kości z TOS-em 2.06 na kontrolerze. Z tego co wyczytałem i z resztą sam sprawdziłem możliwości są dwie: w kontrolerze można mieć TOS 2.06 lub ewentualnie EmuTOS. Jeśli chcemy pozostać przy starszym TOS-ie 1.xx, to wkładamy go w płytę główną, nie korzystamy wtedy z gniazd na kontrolerze i tam nie mamy kości z TOS-em. Taki wybór konfiguracyjny, jak kto chce.
Na razie u siebie zainstalowałem EmuTOS, ponieważ jest mega wygodny, ale o tym za chwilę. Przy okazji chciałem go przetestować. Sprawdziłem również TOS 2.06, działa, ale jakoś mam wrażenie, że EmuTOS jest lepszą alternatywą.
EmuTOS został ostatnimi czasy mocno dopracowany i wydaje się po krótkich testach, że działa bardzo dobrze.
Przede wszystkim EmuTOS ma wbudowany driver do IDE, który współpracuje z c't IDE, więc odpalamy kompa, a on po prostu od razu widzi nasz kontroler. Nie potrzebujemy żadnych sterowników, nic nie trzeba instalować, konfigurować itd. EmuTOS obsługuje zwykłe partycje FAT16, więc bierzemy sobie kartę CF, robimy na niej normalnie pod Windowsem partycję, którą formatujemy na FAT, wrzucamy sobie na to gry, wkładamy w c't IDE i wszystko w temacie. Odpalamy kompa i mamy normalnie widoczny dysk i wszystko działa. Co więcej dysk ten jest też automatycznie bootowalny.
Kompatybilność EmuTOS, to temat nie na ten wątek raczej, ale wszystkie gry, które udało mi się odpalić na 2.06, z tych które testowałem, zadziałały również na EmuTOS. Na stronie Putnika są gry dostosowane do pracy z HDD i wg opisów w tabelkach tam zamieszczonych prawie wszystkie są dostosowane równiez do TOS-u 2.06. Inna sprawa, że niektóre gry ze strony Putnika nie chcą mi się uruchamiać, ale zacząłem próbować pod emulatorem na różnych konfiguracjach sprzętowych i z różnymi TOS-ami i te gry, których nie mogę odpalić nie idą mi nawet pod TOS-em 1.04, więc nie wiem czy tam z tymi grami nie jest coś nie tak. Może ktoś ma wiedzę w tym temacie? Np. gra Ninja Mission, Prince of Persia, Secret of Monkey Island. Wszystkie te gry pokazują Putnikową planszę tytułową, po czym wychodzą do TOS-u z kolorami zmienionymi na fioletowy, niezależnie od wersji TOS-u i ilości pamięci RAM, zarówno na ST jak i na STE.
Natomiast gry, które działają poprawnie i to już przy 1MB na wszystkich TOS-ach, to np. D-Generation, Fire and Ice, IKPlus, Microprose Golf, Mouse Trap.
Uwagi sprzętowe. Raczej należy używać starszych kart CF. Mam kilka nowszych Sandisk 4GB Ultra II i na nich dzieją się jaja. Błędy, karta raz widoczna, raz nie, programy się niektóre odpalają, a niektóre nie itp. atrakcje. Natomiast starsze karty, bez obsługi żadnych ultra hiper transferów, stare zwykłe karty o pojemnościach rzędu kilkuset MB chodzą bez zarzutu idealnie.