Wrzuć do AUTOEXEC.BAT: POKE 710,kolorek :) A jak chcesz na stałe, to uderz do mnie na priva podeślę Ci coś w tym temacie.
Wg mnie numery wersji są na tyle blisko siebie, że różnice najprawdopodobniej dotyczą samego kodu. Jeśli chodzi o mieszanie linii (a)dresowych, o których wspomina Pinek, to może pomóc coś takiego:
1. Zgrywamy zawartość EPROMU z wersją 4.20 i zapisujemy do pliku.
2. Bierzemy plik SDX420.ROM.
3. Patrzymy jak poprzeplatane są bajty dwóch powyższych plików.
4. Bierzemy plik SDX422.ROM i mieszmy go zgodnie z ustalonym przed chwilą przeplotem.
5. Wrzucamy pomieszany plik 4.22 na EPROM.
W razie czego dysponuje programem zapisującym każdy z panków SDX do osobnego pliku.
A teraz znane mi różnice:
1. Po uruchomieniu 4.22 komunikat o braku Sweet-16 (mowa oczywiście o standardowych Atarkach z 6502). Do czego Sparcie potrzebny 816 - nie wiem. Może tylko po to, by ustawić wektory prerwań w RAMie pod ROMem pod właściwymi dla 816 adresami?
2. Inne działanie prompcika. W 4.20 chcąc mieć literę dysku i ścieżkę trzeba było ustawić PATH na $L:$P>, w 4.22 - $L$P>.
3. Różne adresy niektórych procedur systemowych (w większości o 2 bajty do przodu, ale są wyjątki), przez co, o mało nie popełniłem gafy podczas analizowania jednego programu z carta ostatniej wersji SDX.
4. Oczywiście część programów z modułu jest w nowszych wersjach (m.in. ATARIDOS.SYS i INDUS.SYS).
5. Podejrzewam, że usunięto część błędów i dodano nowe. :twisted:
6. Inny numer wersji po wydaniu polecenia VER. ;)
Konkluzja: nichil novi sub Iovi.
Być może różnic jest więcej, ale...
Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.