1

Dzień dobry.

Otóż zauważyłem właśnie dziwną rzecz, sprawa wygląda ogólnie tak:

1. W menu U1MB opcja "PBI BIOS" -> DISABLED. W takim przypadku SIDE2 działa w trybie loadera, działa też Sparta DOS X (ze SIDE2) - czyli wszystko jest przewidywalne w zachowaniu i jest OK

2. W menu U1MB "PBI BIOS" -> ENABLED (*) ... no i zaczynają się jajca. Nie ma dostępu do loadera, nie działa też SDX ze SIDE2. I teraz jedyna możliwość, by uruchomić w takim konfigu Sparta DOS to:

* włączyć w U1MB SDX(!)
* SIDE2 przełączyć w tryb LOADERA(!) :)

==================
Testowane tak jak by coś na 6502c, choć generalnie nie ma to żadnego znaczenia. Testowane na dwóch egz. SIDE2.
==================
(*) - pbi device id:2. hard disk enabled, atr: disabled, boot drive: D2:, SWP: disabled, Config: D2:, HDD write lock: dis., dis., dis.

Ni grzyba nic z tego nie rozumiem. Pomijam już fakt, że najnowszy UFLASH w takim zestawieniu nie zafleszuje side2 .. . by cokolwiek zrobić muszę fleszować side2 mając je włączone w IDE+. Przyznam, ogólna masakra.

Kontakt: pin@usdk.pl

2

Mam tak samo. Nie da się ukryć, że chciałoby się moc odpalić SDX z Side2 przy włączonym PBI BIOS. Bo poza tym to jest logicznym, że jak włączysz SDX na U1MB to musisz wyłączyć na Side2 bo się gryzą.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3 Ostatnio edytowany przez Pin (2018-02-18 11:36:41)

no wiadomym jest, ze dwóch SDX jednocześnie się nie uruchamia :). Już kij z tym, że trzeba włączyć dosa na U1MB wyłączając go w side2, tylko co się dzieje z LOADEREM. No i szkoda, że Uflashem jedynie co można, to dobrze zfleszować u1mb.

.. a, znalazł się loader. Tylko nie po boot a z menu u1mb.

4

Można sflashować Side2. Robiłem to ostatnio, ale moja skleroza powoduje, że zapomniałem szczegóły. Generalnie sprowadza się to do wyłączenia PBI BIOS i SDX na U1MB, odpalenia SDX z Side2, wejścia w loader (przez menu U1MB) wybranie uflash i potem jakoś idzie (uflash znajdował mi obraz ROM-u na Side2).

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

... aaa - przez loader? Ktoś coś wspominał że to tak można. Bo z kolei, jeśli pod SDX odpalam sterownik SIDE.SYS to memlo jest tak podniesione, że Uflash sie buntuje.

6

Tak mnie naszło, skąd bierze się ta usilna chęć pracy na SDX z SIDE, też mam U1M i SIDE, SIDE w trybie loadera a SDX z U1M, jakieś korzyści z odpalania SDX z SIDE, i jeszcze jedno, co daje SIDE.SYS?

7

do grania w RiverRaid Sparta DOS Ci nie jest potrzebny :)

8

U1MB has the same loader built in, so the entire content of the SIDE2's flash ROM becomes completely redundant.

9

Nie chcę zaczynać nowego wątku, temat troszkę pasuje.

Na SIDE2 mam SDX 4.48, dlaczego nie czyta mi CONFIG.SYS-a z karty ?

10

U1mb masz?

11

stock 130XE + SIDE2

12 Ostatnio edytowany przez Pin (2019-01-30 22:59:57)

By prosto to opowiedzieć .... SIDE2 z racji na to, że bez "łatki" w OS osiągalnej z poziomu U1MB (PBI BIOS) nie jest interfacem HDD (jak IDE Plus) nie zbootuje się i nie uruchomi config.sys z karty CF. By Atari wiedziało, jak odczytać z SIDE dane musi zostać załadowany sterownik SIDE2.SYS. Można to zrealizować wyłącznie na etapie CONFIG.SYS z romu sparty (bo jak wspomniałem bez sterownika nie wiadomo jak przeprowadzić operacje I/O z kartą) na urządzeniu CAR: (zobacz go sobie, np.: type car:config.sys).

Jest możliwość jednak podzielić config.sys tak, by część była w romie, a część na CF. Co trzeba. Musisz zassać sobie tool imagera Sparta DOS X, zmodyfikować odpowiednio CONFIG.SYS, zapisać image i zfleszować side. W configu w CAR: będzie część pierwsza, czyli np.:

use banked
device sparta
device sio
device side2
merge

... MERGE umożliwia łączenie configów, więc na partycji na SIDE z której wstaje system możesz utworzyć następny CONFIG.SYS (lub pliki *.CFG w katalogu SPARTA.DOS - config selector) który będzie stanowił CIĄG DALSZY tego, co jest zapisane w CAR:CONFIG.SYS.

Minusem tego rozwiązania jest to, że sterownik do SIDE2 znacząco podwyższa MemLo - u mnie z $12B9 do $1A60, czyli prawie 2kB ramu to zjada. Problemu nie ma w momencie w którym włączamy PBI BIOS z U1MB (udało mi się to wreszcie uruchomić), wówczas sterownik SIDE2.SYS jest niepotrzebny.

13

On Cobol's 130XE when SDX is USEing BANKED, SIDE.SYS will raise MEMLO by only 951 bytes since most of the code and buffers will be placed in the extended DOS bank. I just checked here by booting with SHIFT held (which prevents the SIDE driver from installing). MEMLO was $0F4C before installing SIDE.SYS, and $1303 afterwards.

Meanwhile, on a 64K machine or in any situation where SDX is running in OSRAM, SIDE.SYS will push MEMLO beyond reasonable limits. To achieve a MEMLO of $1A60 (which is well below the recommended loading address for applications) in these circumstances, one would have to omit several other drivers (ATARIDOS.SYS, etc).

14

@FJC - w takim razie sprawdzę wersję sterownika SIDE2.SYS którą mam.

15

OK. Latest SDX Image with SIDE.SYS and FDISK is here:

https://atari8.co.uk/apt/side/

Current driver version is 3.5.

16

@FJC - możesz podesłać pliki wyciągnięte z ROM SDX?

17

All the files are on the toolkit ATR:

https://atari8.co.uk/apt/toolkit/

18

thanks ;)