Sonari to sprzęt niezależny. Jest wpięty w magistralę i można się z nim komunikować. To, że Mono zrobił player pod SDX, to wynika z tego, że Mono lubi SDX i robi różne playery pod SDX, bo lubi:-) Nie znaczy to że nie da się softu napisać na to niezależnego.
Ja tylko jeszcze dodam, że na problemy timingowe jakie miałem w swojej płycie bez ECI nie pomógł nawet zamiennik Simiusowy 74LS08. Płyta bez ECI, to niestety straszny shit jest - przykro mi to mówić tak otwarcie, zwłaszcza, że mam ten swój egzemplarz od dzieciństwa, związany jest z sentymentami i zajmuje u mnie szczególne miejsce - ale to co się z nim nawalczyłem, to jest masakra. Uruchomienie 1MB trwało z półtora roku, odpalenie większych prędkości pod QMEG-iem na SIO2SD to były kolejne walki, dalej różne kartridże z efektami ubocznymi jak w Yamari. Ja w końcu ustabilizowałem tą Atarkę, ale wymagało to dobrania odpowiedniego zestawu pamięci, egzemplarza Sally, kondensatorów dodatkowych w różnych miejscach i innych kombinacji alpejskich.