Ciekawa rzecz z tymi nowymi wersjami starych, dobrych książek SOETO. Ja wolę korzystać z tych starych wersji, które mam od 80-tych, czy 90-tych lat, jak były wydane kiedyś. Bałbym się innych wydań, oczywiste. Te stare znam od lat i wiem, z czego korzystam, a nowe? Bałbym się zupełnie, że nie wiadomo co to może być, a na dodatek ciekawi mnie kto pozwolił? Przykładowo, czy p. Jan Ruszczyc żyje i wie o tym wydaniu Asemblera 6502? Na podstawie tej książki zrobiłem sobie Emulator Atari XL/XE, genialna książka, wszystko ładnie zebrane i opowiedziane, klasyka informatyki, jak dla mnie. Czy ktoś wie, czy autor wie o tym wydaniu? Bo to jego opowieść, zdaje się, czyta się tę książkę, jak piękną opowieść z przykładami, programiki działają, chociaż niektóre trzeba by sprawdzić, czy na pewno flagi dobrze wskazują, czy nie za bardzo, czy początek pamięci do indeksacji jest prawidłowo wskazany, czy nie bardzo, itp. - no ale to już zabawa własna Czytelnika, i odkrywanie tajemnic, oczywiste.
I nagle nowe wydanie, strach pomyśleć... hmm... chwilami mam dodatkowy strach, że przykładowo nikt nie poinformował nawet autora (Jan Ruszczyc), że ktoś wydaje jego książki genialne, klasyka wieczna i aktualne wiecznie do użytku dla każdego, oczywiste. No więc dzieło sztuki raz zrobione i gotowe i na dodatek użyteczne przez wieczność i zawsze, oczywiste. Hmm... i czy Autor wie, przykładowo? Ciekawe... boję się szukać tych wydań, co mówić dotknąć nawet, jak staram się wytłumaczyć, hmm...
Ktoś widział te nowe wydania? Umie rozpoznać, czy to są te same książki, czy jakieś podróby tylko nie warte nawet, żeby o nich wiedzieć?