Następny cart, ale tym razem to niejako formalność i być może trochę nowsza wersja/rewizja carta który był już opisywany przeze mnie w tym wątku: Blizzard Turbo - ponownie. W owym wątku można przeczytać o carcie dla blizzarda o nazwie "Phoenix 1.0". W tym wątku również przedstawię ten cart, jednak w wersji która znajduje się w kolekcji uicr0bee. Oprogramowanie zawarte w carcie prezentuje się tak:
Dlaczego przedstawiam ten cart ponownie, skoro już był opisany w dużo wcześniejszym wątku? I do tego dlaczego nadaję mu inny numer (1.0a) wersji?
Po dokonaniu zrzutu zawartości EPROM porównałem ją ze starą wersją celem weryfikacji czy poprzedni "zrzut" był na pewno dobry... okazało się że są różnice... obawiałem się że któryś obraz może być uszkodzony... jednak szybki rzut okiem pozwolił stwierdzić iż różnicę występują tylko i wyłączne w napisach zawartych w dwóch microloader-ach. Ani jeden bajt kodu się nie różni.
W stosunku do wersji 1.0a, to w wersji 1.0 widać różnice w napisach w w Microloader 1.0 oraz Microloader 2.0:
I można się dowiedzieć również że KNS i ATARES to chyba ta sama firma, ponieważ jak widać na załączonym obrazku możemy zobaczyć tam: KNS "ATARES". Coż w takim razie znaczy skrót KNS? ;)
Dodatkowo wersja cartridge od uicr0bee, miała włożony dwa razy większy EPROM (27C256 zamiast 27C128)... jednak najbardziej znaczącą linię adresową (A14) miała na stałe przypiętą do +5V (EPROM 27C128 ma na tym pinie sygnał VPP, który tez powinien być podłączony do +5V przy normalnej pracy pamięci). Postanowiłem sprawdzić jednak co znajduje się drugiej niewykorzystanej połówce połówce EPROM... ciekawość nie dawała mi spokoju... więc odczytałem cały EPROM ... okazało się że EPROM zawiera dwie identyczne kopie oprogramowania :) Tym razem żadnych niespodzianek ani ukrytych ciekawostek :)
Jednak ze względu na różnicę w napisach, oraz to że cart wydaje się nowszy... (zastosowana większa pamięć, zapewne nie były już wtedy łatwo dostępne 27C128 lub producent ujednolicał/unifikował listę komponentów a różnica w cenie była niewielka to zdecydował się na stosowane jednakowych pamięci 27C256. Płytkę drukowaną miał przystosowaną do obu typów pamięci (poprzez zworki i mostki które można naciąć aby przerwać dane połączenie w zależności od potrzeb konfiguracyjnych) ... postanowił opublikować również i tę wersję carta, dodając do jej oznaczenia literkę "a" na końcu, zatem kontynuując już standardową procedurę:
1) zawartość pamięci EPROM:
- dla pamięci EPROM 27C128 o rozmiarze 16K: atares_phoenix_1.0a_(27C128).bin.7z
- dla pamięci EPROM 27C128 o rozmiarze 32K: atares_phoenix_1.0a_(27C256).bin.7z
Plik dla pamięci 27C256 to nic innego jak powielony dwa razy i plik dla pamięci 27C128. Normalnie wystarczyłoby zaprogramować tylko górną połówkę pamięci 27C256 zawartością pliku dla pamięci 27C128, ale skoro producent carta zrobił dwie kopie to zachowując zgodność z oryginałem też tak czynię.
atares_phoenix_1.0a_(27C128).bin:
MD5 : 32bd6793588fdc858485a1fd755bedc8
SHA256: 058c7ec6c59a4f2082c83d9616ba7b8c6379c22b66013d979004cbc4fb051ace
atares_phoenix_1.0a_(27C256).bin:
MD5 : 6d61b9641b8351fadc27b43882c5af05
SHA256: 761aa1237b062c338f4358152e5dacaee438beb080ade4ea329354e0bba93921
2) wersja XEX dająca się uruchomić spod DOS-a lub dowolnego loadera plików binarnych: atares_phoenix_1.0a.xex.zip
3) Schemat: wektor (PDF), raster color (PNG), raster grayscale (PNG).
Jest to typowy 16KB cartridge mapowany w obszar $8000-$BFFF, beż żadnego przełączania banków, za to z możliwością odłączenia go na drodze programowej poprzez dowolne odwołanie do obszaru $D500-$D5FF. To właśnie z bramek U2A i U2B zbudowano przerzutnik realizujący tę funkcję. Z bramek U2C, U2D zbudowano układ którzy aktywuje sygnał Chip Enable (~CE) pamięci EPROM w chwili gdy zostanie wykrywa aktywność w obszarze $8000-$9FFF (sygnał ~S4) lub w obszarze $A000-$BFFF. Dodatkowo sprawdzany jest sygnał R/~W... i aktywacja pamięci EPROM nastąpi tylko i wyłącznie gdy CPU będzie dokonywał odczytu.
I tu jedna drobna uwaga... to jeden z niewielu cartów z tamtych czasów, który uwzględnia sygnał R/~W... w przypadku większości do tej pory zaprezentowanych tutaj cartów, sygnał R/~W był ignorowany i można było próbować dokonać zapisu do pamięci EPROM (oczywiście nieudanego) a jedyny w ten sposób osiągnięty efekt to kolizja na szynie danych (CPU wystawiało swoje informacje, pamięć EPROM swoje). Ale jak widać po poprzednich rozwiązaniach oszczędzano każdą bramkę i zakładano że nikt nie będzie pisał w obszarze carta gdy ten włączony (aktywny sygnał RD4,RD5).
cart prezentuje się tak:
PCB góra:
PCB spód: