pajero napisał/a:Czyli będąc w trybie SOPHIA2, chcąc ustawić bit 5 (gracze wielokolorowi) muszę resetować licznik adr.? Na co to ma wpływ dla SOPHI2?
Czyli mogę na nowo wpisać kolory do wybranej palety?
Chcąc ustawić jakikolwiek bit w zwykłych rejestrach GTIACTL, CONSOL i PMCTL musisz przy okazji zresetować licznik adresowy. Nie ma to żadnego wpływu na działanie całego układu, poza tym, że jakbyś chciał ładować dane palet kolorów, to zaczynasz ponownie od adresu 0. Oczywiście wcześniej załadowane palety pozostają tam cały czas, aż do nadpisania je nowymi lub do wyłączenia komputera. Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, bo tak to sobie wyobrażam, że w przypadku korzystania z tej możliwości, użytkownik załaduje wszystkie palety jednorazowo. Przy ładowaniu palet trzeba pamiętać, że przerwania muszą być wyłączone, ponieważ system dokonuje zapisów w rejestrze CONSOL, a to zepsuje paletę.
sun napisał/a:Co to dla mnie oznacza - przełącza RGB w tryb VGA 31kHz?
Że monitor lcd z wejściem VGA bez problemu wyświetli obraz z Atari? Jeśli tak, +1 sztuka dla mnie.
Niekoniecznie bez problemu, ponieważ pozostaje cały czas kwestia częstotliwości synchronizacji pionowej. Bez problemu powinno być w komputerach z systemem NTSC, bo tam jest 60Hz, obsługiwane przez wszystkie monitory. Jeśli komputer jest z systemem PAL, tylko niektóre monitory wyświetlą obraz.
Ceterum censeo Germaniam esse delendam.