@Bitman'Resurrection - nie wiem na 100% czy leży ten sprzęt pod chmurką, ale mam znajomka, który zwoził jakiś czas temu sprzęt "ze szrotów". Nie widziałem jak wyglądały te szroty, ale widziałem jak wyglądał ten sprzęt. Mam też trochę takich rzeczy służących mi do odrestaurowywania, jako dawcy itd. Po wyglądzie, stopniu zaawansowania korozji i innych drobiazgach sądzę, że na 150% nie jest ten sprzęt odpowiednio przechowywany, a wręcz jest przechowywany w sposób naganny. Sprzęty te o których mówię są na wskroś przegnite, przeżarte rdzą, brudne od ziemistych substancji, zalane różnymi płynami i generalnie często-gęsto komputer domowy wygląda jak wykopalisko starego przerdzewiałego niewypału z czasów drugiej wojny. Na serio mówię całkowicie dosłownie. Nie powiesz mi, że takie rzeczy dzieją się z elektroniką przechowywaną choćby w jakimś suchym magazynie. Może być nawet mocno przykurzony ten magazyn i niesprzątany od lat, a elektronika wyglądała by wtedy nieskazitelnie.
Do tego dochodzą liczne uszkodzenia mechaniczne, które nie wyglądają jak by coś się przewróciło czy płyta spadła na podłogę. To bardziej wygląda jak by góra sprzętu była przewalana jakimś spychaczem, lub innym ciężkim sprzętem.
Sorry, ale jeśli nawet są to jakieś złomowiska elektrośmieci itp, które mają normy itd, to jednak sprzętu tego nikt już nie traktuje na tym etapie jak domowy sprzęt użytkowy, tylko jak górę śmieci i tyle w temacie.
@yamahalodz: zainteresowałeś mnie bardzo tymi trafami. Odezwę się w tej sprawie na PW, bo chociaż potrafię sobie wybrać przyzwoity transformator z oferty rynkowej jak potrzebuję, lub też wyszukać ze starych urządzeń i odzyskać coś fajnego, to jednak czasem przydało by się coś takiego na full wypasie:-)