@ _tzok_
Tak jak piszesz. Jest test pamięci w Tos 2.xx i w Tos 3.xx też.
I w moim TT na Tos 3.06 idzie najpierw test 10Mb ST Ram i nawet połowa tego testu wystarcza żeby dysk się rozpędził i skalibrował. Dodatkowo mam 32 Mb pamięsi TT Ram która też mogę przeczekać aż się przetestuje.
Generalnie nie ma problemu przt Tos 2.xx i Tos 3.xx.
Problem pojawia się przy EmuTosie.
EmuTos nie ma testu pamięci i uruchamia się bardzo szybko. I w dodatku, jak już opisywałem, za pierwszym razem powiedzmy dysk nie zdążył się rozpędzić i uruchomił się tylko desktop z dyskietką, ale po resecie, dysk już jest całkowicie uruchomiony i skalibrowany.
Przy resecie nie wyłacza się zasilanie dysku, więc dysk od nowa sie jie rozpędza.
I wtedy uruchomiony EmuTos instaluje obsługę dysku i sa dostępne partycje.
Ale patrycje sa dostępne w takim trybie , jakbym sterownik do dysku uruchomił z dyskietki, mimo że EmuTos uruchomil sie sam. Dyskietki nie ma w napędzie.
I nic nie pomaga, ale jak w takiej sutuacji, uruchomię, Teradesk, i z poziomu Teradeska zrobię softwerorw Rebot, to jakby doinstalowały się jakieś dodatkowe procedury czy sterowniki, i już potem wszystko jest w porządku.
Wszystko uruchamia się juz z dysku, bzrdzo szybko włacznie z programami e Autostart, oraz z akcesoriami.
Kurcze, ciężko tak to opisać. pokazałem to na filmie, na pierwszym jest wszsytko ok bo to Tos TT 3.06,
Na drugim jest już EmuTos i tam widać i słychać że dysk chodzi i kiedy zaczyna poprawnie działać taj na 100%.
Ogólnie bardzo jest to fajna zabawa i warto poeksperymentować z różnymi dyskami.
A może w następnej odsłonie EmuTosa, będzie już wszytko OK.
Zobaczymy.
Kilka tych EmuTosów idzie do kolegów z forum, może ktoś będzie miał inne spostrzeżenia i podzieli się swoja wiedzą.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv