Hej!
Cały ten soft (przynajmniej wszystkie 3 które się uruchomiły) to oprogramowanie do tzw. "Blizzard Turbo".
Wygląda że to jest też jakaś wersja "klonowana". Widzę że część napisów jest usunięta, albo zastąpiona gwiazdkami.
tak powinien wyglądać oryginalny "Phoenix 1.0":
^^^ więcej o tym carcie w tym poście
drugi ekran w innym klonie wyglądał tak:
^^^ więcej o tym klonie w tym poście.
trzecie z ekranów który pokazałeś to też oprogramowanie to blizzarda, możesz odczytać wersje KOS i micro-loadera? Do tej pory trafiłem dwa takie klony w kolekcji uicr0bee, pisałem o nich również tu.
Jeżeli chodzi o przycisk RESET w carcie to działa on tak... uruchamiasz któryś z obrazów, wybierasz jakiś program czy loader... kod zawarty w cartridge odłącza go po przeniesieniu danego programu czy loadera do RAM... i gdybyś nie miał przycisku reset to ponowny start cartridge możliwy były tylko po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera. Jednak gdy naciśniesz przycisk RESET na carcie, a potem reset w komputerze to cartridge powinien się uruchomić ponownie. Bo to tak naprawdę nie jest reset komputera, tylko "reset" przerzutnika w cartridge.
I teraz jedna uwaga co do tego że w jednej pozycji masz self-test... teraz przyjrzałem się temu co masz carcie... "Phoenix 1.0 by Hurek" zajmuje 16KB. Dwa pozostałe carty po 8KB... więc wszystko by się zgadzało (32KB EPROM) ... teraz rozumiem po co te przeróbki na płytce drukowanej... to jest taki multi-cart "3 w 1". Tyle że ktoś kto wykonał sobie ten cart po najmniejszej linii oporu, czyli jedna z pozycji przełączników po prostu nie będzie działać poprawnie.