Hej
Czy VL1772 i C302434 (Ajax) są kompatybilne? Ratuję sobie takie dość zmęczone życiem STE - kupiłem jako "wieszające się przy starcie". Fakt - czasami działało nawet 3 minuty. Już się z tym uporałem - ale wyszedł następny problem - stacja. Jest pecetowa 1,44 (TEAC) ale to nie ma znaczenia - sprawdzałem na przerobionym Samsungu i na oryginalnym (Chicony - 720 - nie wiem co to za model - ale wyjęty z 1024 STfm). Stacja bierze tylko dyskietki HD (każda!! - to jest ciekawe - bo ten teac w ogóle nie ma czujnika - jest tam puste miejsce i rozwarte piny) i formatuje w bólach tak do 3/4 max. Bóle objawiają się tym, że głowica jedzie w kierunku środka (formatuje - ścieżka po ścieżce) - nagle jakby były uszkodzone sektory - przejedzie kilka razy w stronę ścieżki 0, potem wróci i formatuje dalej albo się cofnie kila ścieżek i tak w kółko. Po dojściu do max 3/4 już tylko jeździ 3-4 razy do "0" i wyrzuca błąd. I tak się zachowują - mniej więcej - wszystkie 3 stacje. Wszystkie 3 stacje w tym STfm działają prawidłowo. Mój roboczy wniosek - albo sterownik flopa albo ten układ między nim a gniazdem (U305A). Mam tego STfm jako dawcę części do podmiany - ale czy to ze sobą zagada?
I drugie pytanie - czy to normalne, że STE wystawia mi sygnał HIGH (~5v) na D0SEL i D1SEL (na płycie K300 i K301 są ustawione "fabrycznie" - czyli 2-3)? Ten przerobiony teac ma zwarty pn 10 i 12 na taśmie - gdzieś wyczytałem, że można tak zrobić jak się używa tylko jednej stacji. Jak podpiąłem Samsunga który ma "po bożemu" ustawione selektory - to się okazało, że z płyty mam na obu sygnał wysoki (to zdaje się DMA za to odpowiada - U202 w tym modelu)