Koledzy Atarowcy,
jakiś czas temu, w tym wątku, pisałem o próbach z pewnym konwerterem S-video/Composite na HDMI. Kolega @Montezuma zainspirował mnie do sprawdzenia, jakie opóźnienie w wyświetlaniu obrazu wprowadza konwerter i telewizor. Może się bowiem okazać, że czas jaki mija od momentu ruchu joystickiem do pojawienia się na ekranie telewizora obrazu będącego odpowiedzią na ruch joysticka jest tak duży, że nie będzie dało się grać w gry zręcznościowe.
Schemat układu pomiarowego
Stanowiska pomiarowe
Fotorezystor umieszczony był w odległości kilkunastu centymetrów od ekranu telewizora, na wysokości ok. 10 centymetrów powyżej dolnej krawędzi ekranu. Oko fotorezystora było skierowane w stronę ekranu.
Fotorezystor oraz przejściówka do podłączenia joysticka umożliwiająca podłączenie się oscyloskopem
Fotorezystor na statywie skierowany w stronę ekranu telewizora LCD
Fotorezystor skierowany w stronę ekranu telewizora CRT
Błędy pomiarowe
Zdaję sobie sprawę, że opóźnienia zaobserwowane w wyniku pomiaru mogą być obarczone błędem. W szczególności:
1. Nie wiem, czy użyty fotorezystor ma jakieś istotne opóźnienie w zmianie rezystancji w stosunku do momentu, gdy zaczyna na niego padać światło. Może w przyszłości to sprawdzę przy użyciu oscyloskopu, fotorezystora i diody elektroluminescencyjnej.
2. Nie wiadomo, w którym miejscu była wiązka elektronów wykreślająca obraz na ekranie telewizora CRT w momencie wykonania ruchu joystickiem -- ten błąd starałem się zmniejszyć poprzez wykonanie wielokrotnych pomiarów, co umożliwia uśrednienie otrzymanych wyników.
3. Fotorezystor nie był umieszczony w dokładnie takiej samej pozycji w stosunku do ekranu telewizora CRT i LCD.
4. Nie starałem się dokładnie odczytywać wyników pomiarów z ekranu oscyloskopu. Zadowoliłem się dokładnością ok. 5-10 ms.
O ile bezwzględnym czasom opóźnienia uzyskanym w wyniku pomiarów nie można do końca ufać, to mam nadzieję, że przeprowadzone testy pozwolą poznać relacje opóźnień między telewizorem kineskopowym, telewizorem LCD (wprowadzony sygnał Composite), telewizorem LCD (z wykorzystaniem konwertera Composite->HDMI). Być może nowocześniejsze niż mój telewizory LCD wprowadzają mniejsze opóźnienie; tego nie wiem.
Testowane urządzenia
1. Telewizor kineskopowy Philips typu 14PT2666/58; do telewizora wprowadzany jest sygnał Composite z komputera Atari 65XE.
2. Telewizor LCD Samsung UE32ES6100; do telewizora wprowadzany jest sygnał Composite z komputera Atari 65XE.
3. Telewizor LCD Samsung UE32ES6100 + konwerter; sygnał Composite z komputera Atari 65XE wprowadzany jest na wejście konwertera; z konwertera wyjściem HDMI wyprowadzany jest sygnał na wejście HDMI telewizora.
4. Komputer Atari 65XE, beż żadnych modyfikacji.
Program testowy
Na komputerze Atari 65XE działa program, który:
1. Wyświetla czarne tło.
2. Czeka na ruch wykonany joystickiem.
3. Po ruchu wykonanym joystickiem, wyświetla białe tło.
Zmiana jasności tła, po ruchu wykonanym joystickiem (niebieski kanał oscyloskopu), jest wykrywana za pomocą fotorezystora (żółty kanał oscyloskopu).
org $600
color2 equ $02C6
ptrig0 equ $027C
black equ $00
white equ $0f
main lda #black
sta color2
ldx #white
loop lda ptrig0
bne loop
stx color2
end jmp end
run main
Wyniki pomiarów
Należy zwrócić uwagę, że przebiegi dla poszczególnych układów były zdejmowane przy różnych podstawach czasu.
Telewizor CRT, do którego został wprowadzony sygnał Composite z komputera Atari
Atari 65XE -> [Composite] -> Telewizor CRT
Telewizor LCD, do którego został wprowadzony sygnał Composite z komputera Atari
Atari 65XE -> [Composite] -> Telewizor LCD
Telewizor LCD z konwerterem
Atari 65XE -> [Composite] -> Konwerter -> [HDMI] -> Telewizor LCD
Wnioski
Czas po jakim, od momentu ruchu joystickiem, pojawiał się obraz na ekranie testowanego telewizora CRT wynosił od 35 ms do 55 ms.
Czas po jakim, od momentu ruchu joystickiem, pojawiał się obraz na ekranie testowanego telewizora LCD wynosił od 170 ms do 210 ms.
Obraz na ekranie testowanego telewizora CRT pojawiał się nawet ok. 5 razy szybciej niż obraz na ekranie testowanego telewizora LCD.
Czy opóźnienie telewizora LCD rzędu 200 ms dyskwalifikuje go do szybkich gier zręcznościowych?
Czas po jakim, od momentu ruchu joystickiem, pojawiał się obraz na ekranie testowanego telewizora LCD z podłączonym konwerterem Composite->HDMI wynosił od 210 ms do 240 ms.
Testowany konwerter wprowadza dodatkowe opóźnienie rzędu 35 ms. Zatem chyba konwerter nie dokłada się znacznie generowanym opóźnieniem do dużego opóźnienia, które generuje telewizor LCD (w stosunku do opóźnienia generowanego przez telewizor CRT).
tr1x