Zrobiłem sobie ten prosty kabelek i zaprogramowałem programem AVRprgwin (AVRisp programmer 2.0, polecanym na stronce SIO2IDE , który rozwiązuje problemy z programowaniem i chyba jest OK, weryfikacja również nie wykazuje błędów. Mam dysk 3.5" Conner 850 MB, który bierze zasilanie z grzybowego zasilacza, SIO2IDE podpiąłem pod SIO w Atarce i też z SIO wzięte jest +5V i GND. Sformatowałem dysk i nagrałem tylko podstawowe pliki z archiwum SIO2IDE czyli SIO2IDE.CFG i MYDOS453.ATR do głównego katalogu. Jako że świeżo po formacie, to defragmentację można było sobie darować.

I teraz:
1 - włączam zasilanie dysku i czekam aż się rozkręci
2 - włączam Atarkę z podpiętym SIO2IDE
3 - na początku świecą diody PWR, SIO, IDE
4 - po około 6 sek. od włączenia Atarki i SIO2IDE dioda SIO zaczyna
dość szybko migać
5 j.w. tylko po dalszych 24 sek gaśnie dioda IDE
6 i tak już zostaje.

Ma ktoś jakieś sugestie co może być nie tak?
Aha: jakie należy ustawić wartości FUSE do zaprogramowania? Ja tu nic nie ruszałem, programowałem tylko flash...

2

powiem tylko jedno witaj w klubie!

Jesteś kolejną osobą po mnie, Nostym, Arnim która ma tego rodzaju objawy po złożeniu sio2ide - zaczynam podejrzewać jedną z 2 rzeczy:

a) jakiś błąd na płytce drukowanej
b) bądź na schemacie ideowym

bo nie wierze aby 7 osób składało sio2ide i wszystkie robiły taki sam błąd - no chyba że jest skopany hex - ewentualnie soft do programowania Atmela ---> źle programuje procka

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

3

Pigula - a ja juz myslalem ze cos Ci sie stalo :) Tak liczylem ze Tobie sie uda i mi tez pomozesz....
1. Plytka jest na pewno ok - sa ludzie ktorym dziala (no chyba ze ta seria ma jakis blad w wykonaniu ale nie sadze - sprawdze jeszcze ze wzorem)
2. Radzilem sie tworcy interfejsu i oto co sie dowiedzialem:
fuse musza byc inaczej zaprogramowane niz sa w momencie kupienia procka! Nie ma o tym slowa w dokumentacji a jak ktos jest len jak ja i nie sprawdzil do czego jest ktory bit to sie mogl naciac. Prawidlowe ustawienie bezpiecznikow (wg tworcy) to: Low Byte = 0xFF High Byte = 0xDF.
3. Tworca interfejsu tez sugerowal, ze cos nie tak jest z zaprogramowaniem procka. Tyle ze ja tez zrobilem verify i bylo ok. Ale w momencie jak sie ustawi wlasciwie fuse, procek przechodzi z taktowania wewnetrznego RC na zewnetrzny kwarc. W tym momencie stracilem kontakt komputera PC z procesorem :( Sprawdzalem dwa kwarce, probowalem programowac w osobnej podstawce jak i na plytce SIO2IDE. Bez skutku... Mozliwe ze uszkodzilem jakos procesor... Stracilem nadzieje i czekalem na pomoc Piguly ;D

Jak sie komus z Lodzi uda niech da znac...

4

no i proszę dzięki nosty za dane co do ustawień fuse - moje sio2ide ruszyło!!!!!!!!!!

Mam dwa procki zaraz zaprogramuje drugi i od razu włoże do układu - jeżeli również się zabootuje tak jak należy - to zapraszam w poniedziałek do mnie do firmy - Rzgowska 57 weź tego swojego (wymienimy się ja dam ci na 100% dobrze zaprogrogramowany układ!!)

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

5

Dzieki! Bardzo sie ciesze, ze Ci sie udalo - znaczy jest nadzieja :) Zglosze sie niezawodnie.

6

Dely ponieważ jak się domyślam zarządzasz działem SIO2IDE dopisz na stronce tej zabaweczki że podczas programowania Atmela koniecznie trzeba zmienić FUSE na wartośći które podał NOSTY!!!!

Wówczas procesor na 100% poprawnie się zaprogramuje i SIO2IDE 4.2 zaczyna śmigać!

7

Zmieniłem ustawienia FUSE, ale na razie bez rezultatów  :( Ciekawe co jeszcze jest nie tak...   :?

8

Witam,

Chciałbym rozwiać spekulacje co do programowania procków w SIO2IDE :!: :

ATmega32 i ATmega323 (SIO2IDE 4.X):
Low Byte = 0xFF
High Byte = 0xDF

ATmega161 (SIO2IDE 3.X):
Low Byte = 0xFF

ATmega162 (SIO2IDE 3.X):
Low Byte = 0xFF
High Byte = 0xD9
Ext Byte = 0xEF

Chcę jeszcze raz podkreślić, że:
- poprawnie zmontowany układ
- poprawnie zaprogramowany procek
GWARANTUJĄ w 100% działanie SIO2IDE

Jak ktoś ma problemy to chętnie pomogę w uruchomieniu.

Jutro nowe SIO2IDE wersja 4.3  :D . W pakiecie nowy FW, soft do programowania pod Win i dokumentacja z wyraźną notką dotyczącą FUSE.

Z nowości w sofcie:
- obsługa do dwóch dysków IDE (nowa komenda SIO $65)
- nie ma konieczności defragmentacji plików ATR

Marek M

9

Dzieki! Bardzo sie ciesze, ze Ci sie udalo - znaczy jest nadzieja :) Zglosze sie niezawodnie.

Nosty zapraszam po odbiór jutro do firmy drugi układ działa bezbłędnie!

10

Zmieniłem ustawienia FUSE, ale na razie bez rezultatów  :( Ciekawe co jeszcze jest nie tak...   :?

Dostałem cynk z dobrego źródła :twisted: , że próbujesz odpalić układ który komuś budowałem - sprawdź miernikiem wszystkie rezystory i porównaj ich wartości ze schematem ideowym tak profilaktycznie!!!
ps. układ bez scalaka usb działa na 100%

-  dodatkowo sprawdź czy dobrze podłaczyłeś układ do gniazda sio,
-  ustaw układ jako master i jako d1 (czyli zwarte 2 zworki) i na początku 
   podłaczaj go do Atarki bez żadnej dodatkowej stacji.

Ewentualnie spróbuj z innym dyskiem!!!
Załóż jedną partycję i skopiuj tylko te pliki które są w archiwum sio2ide.

Musi ruszyć :)

11

Jutro nowe SIO2IDE wersja 4.3  :D . W pakiecie nowy FW, soft do programowania pod Win i dokumentacja z wyraźną notką dotyczącą FUSE.

Z nowości w sofcie:
- obsługa do dwóch dysków IDE (nowa komenda SIO $65)
- nie ma konieczności defragmentacji plików ATR

I zadne wzmianki dotyczacej poprawy dzialania usb 8O ??? lipa...
panie Marku nie odpisal pan na GG kiedy beda dostepne jeszcze plytki w wersji 4x ?

"wszystko się kiedyś kończy......."

12

A o co chodzi z ta defragmentacja? Znaczy jak zaloze nowiutka partycje, sformatuje na FAT32 i skpiuje te 2 wymagane pliczki to muszeto obowiazkowo zdefragmentowac?  8O  koniecznie? znaczy driver nie umie czytac plikow podziabanych nakilka czesci? A moge te defragmentacje  zrobic pd XP?

13

Jak wrzucasz pliki na czysty, swiezo sformatowany dysk to nie musisz defragmentowac. Z mojego doswiadczenia wynika ze po kazdym kasowaniu jakiegokolwiek ATR nalezy zdefragowac dysk - polecam do tego np. Diskeepera.

W nowej wersji 4.3 juz nie trzeba defragmentowac.

Dodam jeszcze ze jak ktos ma duzo czasu to moze defragmentowac podlaczona przez USB atarke ;)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

14

No to czekamy na wersje 4.3 na wiadomej stronie, Dely :)

15

Czesc

A ja wlasnie zlozylem wersje 1.6, bo taka mialem plytke i taki atmel zostal mi po funce, wiec te wersje mam zamiar w tym tygodniu meczyc. Ale mam pytanie, na schematach wersji 1.6 i 1.7 jest avr 90s8515 ale z roznymi kwarcami, czy to prawidlowo? Nastepne wersje posiadaja juz wyzsze modele at ale kwarce sa raz 4.91 albo 7.x. Obawiam sie, ze te schematy maja bledy, bo w ktorejs wersji 3.x pojawia sie znow 90s8515! Kolejna sprawa, to jak sie maja fuse bits w 8515, bo autor nic nie wspomnial o tym archaizmie a mnie to interesuje. no i ostatecznie: mam programator rownolegly avr ale on lyka tylko postac binarna a nie hex. W jaki sposob mozna to zamienic?

pitb

16

A moge te defragmentacje  zrobic pd XP?

Ja to robie wlasnie w XP..

"wszystko się kiedyś kończy......."

17

Czesc

A ja wlasnie zlozylem wersje 1.6, bo taka mialem plytke i taki atmel zostal mi po funce, wiec te wersje mam zamiar w tym tygodniu meczyc. Ale mam pytanie, na schematach wersji 1.6 i 1.7 jest avr 90s8515 ale z roznymi kwarcami, czy to prawidlowo? Nastepne wersje posiadaja juz wyzsze modele at ale kwarce sa raz 4.91 albo 7.x.

Kwarca użyj większego (7.x)  bo został dodany ultra speed a co do samego programowania atmela (sofcik pod winde oraz schemacik prostego kabelka podeślę po powrocie z pracy czyli okolo 19:00)

18

Piguła: tak, to rzeczywiście egzemplarz złożony przez Ciebie. Sprawdziłem rezystory - OK, podłączenie pod SIO też, wczoraj jeszcze sprawdzałem połączenia na płytce i wygląda że też w porządku :!: Sam już nie wiem, zaprogramowanie OK, FUSE taki jak trzeba a tu dalej uparcie miga mi (dość szybko) dioda SIO. Po włączeniu na USB (zworka ON) objaw ten sam, po chwili świecenia SIO też zaczyna migać tylko wolniej niż w przypadku SIO2IDE.  O sso chozzzi :?:  :evil:  :rolleyes: A jakby się pozbyć z płytki tego kontrolera USB, hmmm... Ale chyba szkoda roboty i nie wydaje mi się, żeby to miało sens...

19

ZTCW to gdy dioda miga szybko to problem jest z dyskiem / jego podlaczeniem. Po przestawieniu w tryb IDE2USB dioda powinna migac powoli. Sprawdz podlaczenie HDD / przejsciowke. Na pewno dysk jest sformatowany pod FAT i jest na nim co najmniej 1 poprawny image ATR oraz plik sio2ide.cfg?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

20

Tak, jedna partycja 812 MB, tylko 2 podstawowe pliki czyli MyDOS453.atr i Sio2ide.cfg z archiwum SIO2IDE umieszczone w katalogu głównym, FAT32. Ten dysk jest dość stary CONNER 3.5" - 850 MB i o dziwo bezzworkowy :!: , czyli jak się go podłącza do grzyba to nie trzeba się martwić czy ustawić go jako master czy slave, pełny automat  ;) Może dlatego z SIO2IDE są kłopoty :?: Skoro szybko migająca dioda SIO świadczy o problemie z dyskiem, zatem jest nadzieja, hmmm... Muszę dorwać innego twardziela w takim razie.

21

Ke :?:  :?:  :?:
W zyciu nie slyszalem o dysku bez zworek. Owszem sa takie w Cable Select, ale ja takim nie wierze i zawsze ustawiam (czyt. wmuszam) Master/Slave jak przykazano.... Ciekawostka.
Sprawdz jeszcze czy na płytce drukowanej dysku (od spodu) nie ma takich mikrozworek - Connery (i w ogole stare dyski) czasem tam maja. Moze po prostu jest ustawiony w jakis automatyczny tryb, a SIO2IDE wymaga jawnego Master? Pisze tylko swoje sugestie, bo ani nie mam SIO2IDE, ani nie mialem takiego dysku w reku... :)

22

Są takie dyski, ale - one się zawsze ustawiają na master. I są to tylko dyski 2,5", przynajmniej ja nie spotkałem większego ;)

Sikor umarł...

23

No to nie jest w takim razie żaden automat, ale po prostu wmuszony master. Pewnie do starych notebookow takie montowali... A Jacques pisał o dysku, który sam się ustawia na master lub slave. Ja tak to zrozumiałem  8)

24

BTW: bo tak to opisał. Ale moim zdaniem - u niego jest problem z przejściówką, czasem tak się zdarza, na grzybie przejściówka odpala, a na atarce nie :( I szukaj dziury w całym ;)

Sikor umarł...

25

Jaka przejsciowka? Przeciez napisal, ze to dysk 3,5". Ja stawiam na zworki na płytce drukowanej dysku ;)