Instrukcja montażu płytek.
Wykaz elementów:
- GAL20V8
- 74HCT157 SMD
- 74HCT175 SMD
- rezystory 10k w rozmiarze 0805 -7szt
- kondensatory 100nF w rozmiarze 0805 -5szt
Pomiędzy płytkami jest zwykłe złącze goldpin 3-pin jedno męskie drugie żeńskie.
Pamięci widać jakie dałem, ale po prostu trzeba szukać jakichkolwiek odpowiedników na starych SIMM-ach, bo prawie wszystkie o takiej samej organizacji i układzie wyprowadzeń zadziałają.
Rozmieszczenie elementów widać na zdjęciach z pierwszego posta.
Podstawki zwykłe/precyzyjne/goldpiny itp, to już jak kto lubi. W tym egzemplarzu na zdjęciach dałem na płycie zwykłe podstawki, a pod płytką pod spodem są goldpiny precyzyjne. W płytce z modułami SIMM trzeba dociąć piny od wierzchu na płasko równo z płytką i wlutować je najpierw, żeby nie wystawały na górze, a dopiero wtedy pamięci.
W rozszerzeniu montowanym w jakiejś płycie już na stałe (ja przekładam, bo to płyta testowa) rozważył bym, żeby płytkę sterownika pamięci przylutować na sztywno na zwykłych goldpinach do płyty głównej bez żadnych podstawek. Takie rozwiązanie spowoduje, że powinno się to zmieścić nawet pod ekranem. Tak samo można zrobić z adapterem pamięci. No ale to tak jak mówię, jak kto chce. MMU też wlutowałem na stałe, w razie czego nie jest dla mnie problemem wylutować to, a MMU mam jeszcze ze dwa zapasowe, więc nie potrzebuję go w podstawce koniecznie, za to jest niżej wszystko. Niebagatelne jest też to, że goldpiny precyzyjne są tutaj najdroższą rzeczą ze wszystkich potrzebnych części:-)