J.w. do ST
[www] https://nokturnal.pl
[ 16/32 bit Atari development wiki] https://bus-error.nokturnal.pl
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [K] Kabel DIN14 -> emulator flopa do ST
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
J.w. do ST
Częściej na aukcjach pojawiają się zewnętrzne stacje dyskietek niż same kable lub wtyczki DIN13. Niestety nawet "sprzedawane jako uszkodzone" schodzą raczej drogo.
tak, też rozważam to jako alternatywę..
Jak wreszcie znajdę chwilę czasu, to zrobię partię fabrycznie nowych, wypasionych stacji dyskietek do ST....
Ja bym reflektował na obudowę ze złączami na dwie stacje, z przełącznikiem A/B między nimi, tak aby do "krótkiego" 520ST podłączyć na jednym kablu "fizycznego" flopka i emulator np. Gotek/HxC i móc bootować z jednego lub drugiego. Da się to zrobić bez ingerencji z samo Atari?
Da się.
To tak sobie dalej myślę, że wygodnie by było, gdyby przynajmniej jedną stację, powiedzmy górną (bo zakładam układ jedna nad drugą) można łatwo wsuwać/wysuwać, najlepiej bez użycia narzędzi - a to po to, aby np. Goteka móc czasem przenieść do innego sprzętu.
Sorki saulot za OT.
Częściej na aukcjach pojawiają się zewnętrzne stacje dyskietek niż same kable lub wtyczki DIN13
Akurat DIN13 są dostępne bez problemowo u naszych skośnookich kolegów. Niestety nam potrzeba DIN14, które na ebay z wysyłką kosztują ok 70zł za sztukę, a skośnoocy nie mają ich w ofercie :(
Oczywiście miałem na myśli din14. din13 do monitora to nawet w stacjonarnych polskich sklepach elektronicznych się zdarzają.
A kiedyś jak robiłem kable DIN14<->DIN14 to chętnych nie było..... ;)
No i zmieniło się na rynku. Hossa przyszła :)
Tak jak nękałem na priv i mailem - też chętnie nabędę takowe :)
Bo kiedyś takie wtyczki można było dostać w sklepie, a teraz bida panie, bida ;)
Co do zewnętrznych adapterów do podłączenia stacji to ktoś już zrobił coś podobnego na Amigach. (https://amigastore.eu/en/440-amiga-exte … er-m1.html) Jakby coś takiego było dostępne z możliwością przełączania kolejności stacji A/B (wewnętrzna/zewnętrzna) to by było mistrzostwo świata.
Jest coś takiego ;-)
Jest coś takiego ;-)
Interfejsów do podłączenia jednej zewnętrznej stacji do ST to jest sporo.
To o czym ja myślałem, to coś takiego jak w linku, tylko na dole stacja 3.5", a nie 5.25:
https://www.ebay.pl/itm/ACORN-BBC-MICRO … SwYi5b20To
+ możliwość łatwego wysuwania/wsuwania górnego napędu, czyli np. obudowa od góry otwarta, albo łatwo otwierana.
jest gotowy kabelek, ale tanio nie będzie
http://www.amibay.com/showthread.php?10 … r-ATARI-ST
jeśli ktoś ma dużo czasu i zapału, to może zrobić samemu, hint: Din14 do kupienia w sklepie exxosa (nr części 0099) po 8 funtów,
http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?t=26656
Kurcze sam myślałem o tych DIN14, ma ktoś, albo widział, wie, czy coś w tym stylu o rysunku technicznym takiej wtyczki?? może bym ją wykonał, potrzebne bardzo dokładne zwymiarowanie :), może nawet gdzieś by się dało zakupić gołe pin-y dobrej jakości, potem frez z teflonu i może, może...... Przydało by się ze 30 takich wtyczek hehehe dla wszystkich!
P.S. Nie mogę się rozpisywać, bo za chwilkę jadę do Gdańska!!!!!!!!!!
Te interfejsy do Amigi, to one pozwalają podłączać więcej flopów, bo Amiga obsługuje do 4 flopów (jeden wewnątrz i trzy na zewnętrznym złączu). Elektronika zapewnia odpowiednie przesuwanie sygnałów poszczególnych kolejnych flopów, oraz w interfejsach robi się tez możliwośc podłączenia pecetowego flopa, bo też to się w Amidze łatwo da zrobić. Aha, w Amidze są też dwa sygnały MTR, osobny dla flopa wewnętrznego i osobny dla zewnętrznych i ten zewnętrzny odpowiednio się bramkuje, żeby nie kręciły się silniki jednocześnie we wszystkich flopach. Dlatego jest tam kawałek elektroniki. Gdybyśmy w Amidze chcieli podpiąć tylko jeden zewnętrzny flop, wówczas nie potrzeba żadnej elektroniki, wystarczą same druty.
Z kolei w Atari w ogóle nie jest potrzebna do niczego żadna elektronika, wystarczą druty w każdym jednym przypadku. Flopy można podpiąć tylko dwa, sygnały wszystkie idą równolegle do obu, jedynie sygnał SEL jest osobny dla dwóch flopów, a zamienianie tych sygnałów fizycznie miejscami powoduje zamianę A/B-B/A. I tyle. Kręcenie obydwoma silnikami (w dwóch flopach naraz) jest "by design" i tak ma być. Tak że nie istnieje żadna elektronika dla interfejsów w Atari, jedynie można konstruować sobie gniazdka, kabelki, wtyczki, przejściówki, żeby było ładnie i wygodnie, ale koszty samych złączy wiadomo jakie są, więc cały biznes robi się trochę nieopłacalny, bo głupie gniazdka/wtyczki będą kosztowały więcej niż cały flop z obudową, albo tyle co całe Atari:-)
Oczywiście trochę półżartem piszę o kwotach, ale w przybliżeniu tak to wyjdzie, a dokładając do tego ilość "społeczności" i w kolejnym lejku ilość chętnych na takie czy inne rozwiązanie - dostajemy wynik, który informuje nas o tym dlaczego każdy rozwiązuje sobie to sam w swoim własnym indywidualnym projekcie DIY.
No tak, skoro do ST można podpiąć tylko 2 napędy, to taka podwójna zewnętrzna obudowa byłaby atrakcyjna dla posiadaczy "krótkich" ST bez zbudowanej stacji, a to jeszcze bardziej zawęża krąg zainteresowanych.
No chyba żeby dało się zrobić tak, aby w modelach z wbudowaną stacją, widziana była tylko jedna z dwóch w zewnętrznej obudowie. Tylko czy w takim przypadku dałoby się zachować możliwość ustawienia jako stację A, tę na zewnątrz, bez ingerencji w samo ST(F)(FM)(E)?
Wewnętrznej stacji nie uda się zamieniać "z zewnątrz". A poza tym są różnice w sygnałach doprowadzonych do wewnętrznego złącza FDD i zewnętrznego gniazda FDD w zależności od modelu Atari.
I tak na wewnętrznym złączu mamy we wszystkich ST(FM)(e) sygnał SEL stacji pierwszej, ale tylko w STE mamy tam również sygnał SEL stacji drugiej (w STE można podpiąć dwie stacje na jednej taśmie bez ingerencji w płytę, w STFM trzeba dolutować kabelek i mamy to samo).
Z kolei na zewnętrznym złączu są dwa piny przewidziane dla sygnałów SEL dla dwóch stacji, ale jest tu pewne zamieszanie. Dla krótkich ST pierwsza stacja to pierwsza, a druga to druga, ale dla ST długich, które pierwszą stację mają wewnętrzną sygnał na zewnętrzne gniazdo został wyprowadzony tak, żeby pierwsza stacja tam była stacją drugą w ST. Na drugim pinie natomiast mamy w ST(FM) zawsze na sztywno drugą stację, a w STE mamy tam nic. Dodatkowo w środku w długich ST mamy zworki, którymi można to pozamieniać, ale bez lutowania się nie obejdzie - dość proste to, ale nie każdy zrobi. W STE można zamieniać dowolnie we wszystkie strony, a w ST(FM) można zmieniać tylko pierwszą stację czy ma być pierwsza czy druga, a druga jest zawsze druga.
Tu jest to wszystko opisane: http://info-coach.fr/atari/hardware/int … _INTERFACE
Tak że należy zauważyć, że standard jest niejednolity i oczywiście można to sobie wszystko poukładać, ale nie da się bez ingerencji wewnątrz Atari, więc jeśli załóżmy należałbyś do grupy dziwnych ludzi, których jara oryginalna plomba w Atari i nie przejmują się smrodem, syfem i rdzą w środku:-) - no to nie poradzisz:-)
No ale na koniec, żeby nie demonizować: pierwsza stacja na zewnętrznym gnieździe zawsze jest tą "odpowiednią" w każdym Atari - czyli dla krótkiego ST będzie to A, a dla długiego ST będzie to B.
ok, dzięki za wkład. Temat można zamknąć. Ściągnąłem sobie DINy i będę sam robił kabel i prawdopodobnie wewnętrzny przełącznik w megach.
A możesz się pochwalić źródłem ?
Raczej nie miałem dużego wyboru - u Exxosa. Niestety te diny są upierdliwe przy lutowaniu. nie mają wgłębień na kable, ciężko coś takiego się lutuje.
Mam jeszcze pytanie, bo modyfikuję kabel do flopa z obróconą taśmą(piny 10-16), będę musiał do odkręcić, czy po prostu stacje A/B będą zamienione?
Taka obrócona taśma to stanadard pecetowy, nie nadaje się do ST. W ST musisz zrobić prostą taśmę. Zamiana AB/BA odbywa się tylko przez zamianę pinu 10 z 12 (sygnał D0SEL z D1SEL). Reszta sygnałów pozostaje równolegle podłączona wprost do obu napędów.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [K] Kabel DIN14 -> emulator flopa do ST
Wygenerowano w 0.032 sekund, wykonano 51 zapytań