Cześć,
Wszedłem w posiadanie pokiereszowanego 1040STE.
Co ciekawe - nawet "trochę" działa.
Niestety, to trochę oznacza wyświetlenie 20 bomb ... i na tym koniec. Jakaś wersja dla terrorysty?
Co dalej? Jak reanimować?
Pozdrawiam,
Konrad
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
sio2flip - emulator peryferiów sio2flip umożliwia podłączenie Flippera Zero do Atari i korzystanie z plików ATR jako wirtualnych dyskietek.
Steem SSE v4.1.2 R17 Nowa wersja popularnego emulatora Atari ST.
Street Fighter 2 na Atari 8-bit To wczesna wersja gry, ale już teraz wiadomo, że projekt zapowiada się bardzo ambitnie.
SwSprEd 1.0.0 Nowy edytor programowych duszków.
Atari 8-bit Rom Image File Explorer Nowa wersja przynosi szereg istotnych ulepszeń i nowych funkcji.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » 1040 STE - od groma bomb
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć,
Wszedłem w posiadanie pokiereszowanego 1040STE.
Co ciekawe - nawet "trochę" działa.
Niestety, to trochę oznacza wyświetlenie 20 bomb ... i na tym koniec. Jakaś wersja dla terrorysty?
Co dalej? Jak reanimować?
Pozdrawiam,
Konrad
Rozbierałeś komputer? Jak wygląda płyta (syf, śmieci, pośniedziałe styki czy raczej czyściutka)? Układy siedzą w podstawkach? Jakieś przeróbki? Ile modułów pamięci masz wsadzone? One jako pierwsze podejrzane do sprawdzenia.
Na wszelkie pytania sugerujące ingerencję i spowodowanie problemów mogę odpowiedzieć: TAK (niestety).
Niby nie przeze mnie, ale to dużo nie zmienia.
Teraz ja go rozgrzebię, zrobię zdjęcia i dam znać jak sprawa się ma z wnętrzem
OK zrób zdjęcia w miarę dobrej rozdzielczości, może coś się wypatrzy.
Dobrze policzyłeś bomby? Service Manual gada, że taka ilość nie powinna się pojawić.
Najczęściej są to niekontakty kwadratowych scalaków w podstawkach. Pomaga wyjęcie i włożenie na powrót w podstawkę. Szczególnie złośliwe wymagają odgięcia pinów na zewnątrz za pomocą igły. Operacja wymaga wyczucia i delikatności. Piny mają kształt litery J. Koniec dolnego łuku pinu odpychamy igłą na zewnątrz tak, by jeszcze pozostał w wyżłobieniu dla niego przeznaczonym. Scalak włożyć poprawnie w podstawkę (najlepiej bez użycia młotka), ścięte narożniki scalaka i podstawki powinny się spotkać.
Bomby policzone - zdecydowanie 20, co widać na załączonym obrazku.
No i internety twierdzą, że może być 20, chociaż mi to niewiele mówi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bomb_(icon)#Atari_ST_TOS
"16–23 bombs: Reserved" - wygląda na to, że są zarezerwowane przez mój egzemplarz.
Natomiast wnętrzności są jak na zdjęciach. Niestety - zdecydowana większość wlutowana w płytę.
Jedyne co mi udało się wypatrzeć to dziwne lutowanie c210. Nie wiem jeszcze jak to wygląda z drugiej strony, ponieważ nie wiem jak się pozbyć tego ekranu zaciśniętego na chinchach.
Nie wiem czy akurat te zdjęcia coś pomogą, ale w oczywiście mogę wykonać inne pod dyktando.
Na początek - masz inne simmy? Wystarczą dwa, jeśli nie - pożongluj tymi, co masz, odłącz wszystko co się da, sama pamięć i monitor i i sprawdź, czy się coś zmienia. Obstaw najpierw gniazda 1-3 (lub 2-4, nie pamiętam) - ale MUSZĄ być dwa piny. Sprawdź igiełką, czy nie masz śmiecia w gnieździe monitora i zy włącza odpowiednią rozdzielczość (któryś pin włącza mono, jeśli jest zwarcie, może wariować). Napisz, czy zmieniłą się ilość bomb.
Skąd jesteś - teraz jest SV w Gdańsku, na miejscu pewnie by ktoś zobaczył, jak z innego regionu - może da się zgrać jakoś z kimś.
Odegnij segmenty wkoło cinchów i zdejmiesz ten ekran. Potem na stole dogniesz segmenty, i założysz, ale to na końcu, jak już będzie działał komputer. Na początek kup 4 simmy 30pin 1M i włóż zamiast tych oryginalnych. Będziesz miał 4MB RAM. Koledzy czasem sprzedają.
A 20 bomb to nie Reserved a Unassigned. Poniżej masz fragment instrukcji serwisowej STe:
2.14.1 Number of Bombs and Meaning
2: BUS ERROR. GSTMCU asserted bus error.
3: ADDRESS ERROR_ Processor attempted to access word or long word sized data on an odd address.
4: ILLEGAL INSTRUCTION. Processor fetched an instruction from ROM or RAM which was not a legal instruction.
5: ZERO DIVIDE. Processor was asked to perform a division by zero.
6: CHK INSTRUCTION. This is a legal instruction, if software uses this, it must install a handler.
7: TRAPV INSTRUCTION. See Chk instruction.
8: PRIVILEGE VIOLATION. CPU was in user mode, tried to execute a 68000 instruction that can only be performed in supervisor mode.
9: TRACE. If trace bit is set in the status register, the CPU will execute this exception after every instruction. Used to debug software.
10: LINE 1010 EMULATOR. CPU read an instruction which has '1010' as its most significant nibble. Used by TOS for low level graphics software routines.
11: LINE 1111 EMULATOR. CPU read an instruction which has ' 1111' as its most significant nibble. Used internally in earlier versions of TOS, but reserved on STE.
12: 12–23 Unassigned, should be no occurrence.
24: SPURIOUS INTERRUPT. Bus error during interrupt processing.
25–31: AUTOVECTOR INTERRUPT. Numbers 4 and 2 are used, others should have no occurrence.
32–63: TRAP INSTRUCTION. CPU read instruction which is used to generate a software exception (such as the entry to GEMDOS, VDI, or AES).
64–79: MFP interrupts.
80–127: Reserved for Atari use.
128–255: Unused.
Trochę zabrakło mi cierpliwości i jakoś "zdjąłem" ekran. Nie tak jak sugerował jer (nie zdążyłem przeczytać), ale zawsze. Przydały się plastry :(, żeby powstrzymać późniejsze krwawienie.
Co do ilości bomb i opisu - wrzuciłem to co znalazłem. No i bez względu na źródło na razie nie umiem z tej wiedzy skorzystać. No i widać wiki ma nieaktualne dane.
@Sikor - nie mam innych SIMów. Zatem zostaje zabawa tym co mam. Napisałeś, że: MUSZĄ być dwa piny. No i zgłupiałem - o których pinach mowa. Banki mogę obsadzić naprzemiennie , ale o których pinach mowa?
Jak widać na zdjęciach - na razie korzystam z wyjścia modulatora i CRT. Czy w takim przypadku mam wsadzać łapy w wyjście monitora?
No i siedzę w Warszawie, zatem pewnie tutaj lokalnie będę szukał wsparcia, ale na razie akcja z SIMami.
No i jeszcze załączam zdjęcia płyty od dołu. Niestety widać tam ingerencję (moim niewprawnym okiem oceniając).
I jeszcze te
Chodziło o 2 SIMM-y. Nie musisz wkładać 4-rech, tylko 2. Może spróbuj wziąć jedną parę, potem drugą.
Pomieszałem trochę ramem i umieszczenie pamięci w slotach 1 i 3 daje bomby, natomiast w slotach 2 i 4 daje biały ekran, który na chwilę zmienia się na paski jak na załączonym zdjęciu, a potem nadal robi się biały. Sprawdzone dla dwóch rozdzielnych par simow.
Co dalej, ewentualnie kto w Warszawie mógłby zerknąć w komputer?
Na zdjęciu IMAG3879 widać jaśniejsze pola, jakby ktoś przegrzał płytę i się rozwarstwiła. Czy te jasne pola są nieco wypukłe? Jeśli tak, to przegrzana, mogą być problemy z przelotkami. To akurat pod GSTMCU.
Oczywiście - dwa SIMMy. Pisz na priv do jer-a, jak ma zdrowie i czas to pomoże, a masz niedaleko (jeśli jeszcze pracuje - to Warszawa, jeśli nie - to Modlin, jak ma w opisie).
Na zdjęciu IMAG3879 widać jaśniejsze pola, jakby ktoś przegrzał płytę i się rozwarstwiła. Czy te jasne pola są nieco wypukłe? Jeśli tak, to przegrzana, mogą być problemy z przelotkami. To akurat pod GSTMCU.
Myślę, że to nie to. To był jakiś nalot. Płyta wydaje się być równa, bez wypukłości.
Mnie bardziej zastanawia to co widać na zdjęciu IMAG3878, a dotyczy elementów opisanych jako P101 i P102, z czego 102 wydaje się mieć jedną nogę nieprzylutowana. No i wydaje się grzebane pod samym prockiem :(
Po roku :) udało się przywrócić do życia moje STE - poprzez forum amigowe ;)
Faktycznie padnięte było GSTMCU i dwa układy TTL.
Teraz komputerek żyje, doładowany do 4MB RAM i z polskim TOSem 2.06.
przywrócić do życia moje STE - poprzez forum amigowe
Zdrajca!:-)
Gratulacje, fajnie, że wrócił do żywych:-)
Ale chyba nie dzięki ppa bo to teraz polski portal apple :)
Zdrajca!:-)
Cel uświęca środki :)
Ale chyba nie dzięki ppa bo to teraz polski portal apple :)
I tak - poprzez ppa :)
A tak w ogóle, to chyba z 20% osób ma konta na wszystkich / większości portali retrosprzętu. Tak czuję, chociaż nie mam dowodu.
Wygodniej by było jak by był jeden wielki portal. O ile jeszcze rozdział Amigi i Atari można przeżyć, o tyle dualność sąsiedzkich portali Atarowych w Polsce jest mega niewygodna - zawsze się zastanawiam gdzie pisać temat i czasem piszę to samo na obu. Masakra:-)
Fakt.
No dokładnie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » 1040 STE - od groma bomb
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 67 zapytań