Cześć,
Wszedłem w posiadanie pokiereszowanego 1040STE.
Co ciekawe - nawet "trochę" działa.
Niestety, to trochę oznacza wyświetlenie 20 bomb ... i na tym koniec. Jakaś wersja dla terrorysty?
Co dalej? Jak reanimować?
Pozdrawiam,
Konrad
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » 1040 STE - od groma bomb
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć,
Wszedłem w posiadanie pokiereszowanego 1040STE.
Co ciekawe - nawet "trochę" działa.
Niestety, to trochę oznacza wyświetlenie 20 bomb ... i na tym koniec. Jakaś wersja dla terrorysty?
Co dalej? Jak reanimować?
Pozdrawiam,
Konrad
Rozbierałeś komputer? Jak wygląda płyta (syf, śmieci, pośniedziałe styki czy raczej czyściutka)? Układy siedzą w podstawkach? Jakieś przeróbki? Ile modułów pamięci masz wsadzone? One jako pierwsze podejrzane do sprawdzenia.
Na wszelkie pytania sugerujące ingerencję i spowodowanie problemów mogę odpowiedzieć: TAK (niestety).
Niby nie przeze mnie, ale to dużo nie zmienia.
Teraz ja go rozgrzebię, zrobię zdjęcia i dam znać jak sprawa się ma z wnętrzem
OK zrób zdjęcia w miarę dobrej rozdzielczości, może coś się wypatrzy.
Dobrze policzyłeś bomby? Service Manual gada, że taka ilość nie powinna się pojawić.
Najczęściej są to niekontakty kwadratowych scalaków w podstawkach. Pomaga wyjęcie i włożenie na powrót w podstawkę. Szczególnie złośliwe wymagają odgięcia pinów na zewnątrz za pomocą igły. Operacja wymaga wyczucia i delikatności. Piny mają kształt litery J. Koniec dolnego łuku pinu odpychamy igłą na zewnątrz tak, by jeszcze pozostał w wyżłobieniu dla niego przeznaczonym. Scalak włożyć poprawnie w podstawkę (najlepiej bez użycia młotka), ścięte narożniki scalaka i podstawki powinny się spotkać.
Bomby policzone - zdecydowanie 20, co widać na załączonym obrazku.
No i internety twierdzą, że może być 20, chociaż mi to niewiele mówi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bomb_(icon)#Atari_ST_TOS
"16–23 bombs: Reserved" - wygląda na to, że są zarezerwowane przez mój egzemplarz.
Natomiast wnętrzności są jak na zdjęciach. Niestety - zdecydowana większość wlutowana w płytę.
Jedyne co mi udało się wypatrzeć to dziwne lutowanie c210. Nie wiem jeszcze jak to wygląda z drugiej strony, ponieważ nie wiem jak się pozbyć tego ekranu zaciśniętego na chinchach.
Nie wiem czy akurat te zdjęcia coś pomogą, ale w oczywiście mogę wykonać inne pod dyktando.
Na początek - masz inne simmy? Wystarczą dwa, jeśli nie - pożongluj tymi, co masz, odłącz wszystko co się da, sama pamięć i monitor i i sprawdź, czy się coś zmienia. Obstaw najpierw gniazda 1-3 (lub 2-4, nie pamiętam) - ale MUSZĄ być dwa piny. Sprawdź igiełką, czy nie masz śmiecia w gnieździe monitora i zy włącza odpowiednią rozdzielczość (któryś pin włącza mono, jeśli jest zwarcie, może wariować). Napisz, czy zmieniłą się ilość bomb.
Skąd jesteś - teraz jest SV w Gdańsku, na miejscu pewnie by ktoś zobaczył, jak z innego regionu - może da się zgrać jakoś z kimś.
Odegnij segmenty wkoło cinchów i zdejmiesz ten ekran. Potem na stole dogniesz segmenty, i założysz, ale to na końcu, jak już będzie działał komputer. Na początek kup 4 simmy 30pin 1M i włóż zamiast tych oryginalnych. Będziesz miał 4MB RAM. Koledzy czasem sprzedają.
A 20 bomb to nie Reserved a Unassigned. Poniżej masz fragment instrukcji serwisowej STe:
2.14.1 Number of Bombs and Meaning
2: BUS ERROR. GSTMCU asserted bus error.
3: ADDRESS ERROR_ Processor attempted to access word or long word sized data on an odd address.
4: ILLEGAL INSTRUCTION. Processor fetched an instruction from ROM or RAM which was not a legal instruction.
5: ZERO DIVIDE. Processor was asked to perform a division by zero.
6: CHK INSTRUCTION. This is a legal instruction, if software uses this, it must install a handler.
7: TRAPV INSTRUCTION. See Chk instruction.
8: PRIVILEGE VIOLATION. CPU was in user mode, tried to execute a 68000 instruction that can only be performed in supervisor mode.
9: TRACE. If trace bit is set in the status register, the CPU will execute this exception after every instruction. Used to debug software.
10: LINE 1010 EMULATOR. CPU read an instruction which has '1010' as its most significant nibble. Used by TOS for low level graphics software routines.
11: LINE 1111 EMULATOR. CPU read an instruction which has ' 1111' as its most significant nibble. Used internally in earlier versions of TOS, but reserved on STE.
12: 12–23 Unassigned, should be no occurrence.
24: SPURIOUS INTERRUPT. Bus error during interrupt processing.
25–31: AUTOVECTOR INTERRUPT. Numbers 4 and 2 are used, others should have no occurrence.
32–63: TRAP INSTRUCTION. CPU read instruction which is used to generate a software exception (such as the entry to GEMDOS, VDI, or AES).
64–79: MFP interrupts.
80–127: Reserved for Atari use.
128–255: Unused.
Trochę zabrakło mi cierpliwości i jakoś "zdjąłem" ekran. Nie tak jak sugerował jer (nie zdążyłem przeczytać), ale zawsze. Przydały się plastry :(, żeby powstrzymać późniejsze krwawienie.
Co do ilości bomb i opisu - wrzuciłem to co znalazłem. No i bez względu na źródło na razie nie umiem z tej wiedzy skorzystać. No i widać wiki ma nieaktualne dane.
@Sikor - nie mam innych SIMów. Zatem zostaje zabawa tym co mam. Napisałeś, że: MUSZĄ być dwa piny. No i zgłupiałem - o których pinach mowa. Banki mogę obsadzić naprzemiennie , ale o których pinach mowa?
Jak widać na zdjęciach - na razie korzystam z wyjścia modulatora i CRT. Czy w takim przypadku mam wsadzać łapy w wyjście monitora?
No i siedzę w Warszawie, zatem pewnie tutaj lokalnie będę szukał wsparcia, ale na razie akcja z SIMami.
No i jeszcze załączam zdjęcia płyty od dołu. Niestety widać tam ingerencję (moim niewprawnym okiem oceniając).
I jeszcze te
Chodziło o 2 SIMM-y. Nie musisz wkładać 4-rech, tylko 2. Może spróbuj wziąć jedną parę, potem drugą.
Pomieszałem trochę ramem i umieszczenie pamięci w slotach 1 i 3 daje bomby, natomiast w slotach 2 i 4 daje biały ekran, który na chwilę zmienia się na paski jak na załączonym zdjęciu, a potem nadal robi się biały. Sprawdzone dla dwóch rozdzielnych par simow.
Co dalej, ewentualnie kto w Warszawie mógłby zerknąć w komputer?
Na zdjęciu IMAG3879 widać jaśniejsze pola, jakby ktoś przegrzał płytę i się rozwarstwiła. Czy te jasne pola są nieco wypukłe? Jeśli tak, to przegrzana, mogą być problemy z przelotkami. To akurat pod GSTMCU.
Oczywiście - dwa SIMMy. Pisz na priv do jer-a, jak ma zdrowie i czas to pomoże, a masz niedaleko (jeśli jeszcze pracuje - to Warszawa, jeśli nie - to Modlin, jak ma w opisie).
Na zdjęciu IMAG3879 widać jaśniejsze pola, jakby ktoś przegrzał płytę i się rozwarstwiła. Czy te jasne pola są nieco wypukłe? Jeśli tak, to przegrzana, mogą być problemy z przelotkami. To akurat pod GSTMCU.
Myślę, że to nie to. To był jakiś nalot. Płyta wydaje się być równa, bez wypukłości.
Mnie bardziej zastanawia to co widać na zdjęciu IMAG3878, a dotyczy elementów opisanych jako P101 i P102, z czego 102 wydaje się mieć jedną nogę nieprzylutowana. No i wydaje się grzebane pod samym prockiem :(
Po roku :) udało się przywrócić do życia moje STE - poprzez forum amigowe ;)
Faktycznie padnięte było GSTMCU i dwa układy TTL.
Teraz komputerek żyje, doładowany do 4MB RAM i z polskim TOSem 2.06.
przywrócić do życia moje STE - poprzez forum amigowe
Zdrajca!:-)
Gratulacje, fajnie, że wrócił do żywych:-)
Ale chyba nie dzięki ppa bo to teraz polski portal apple :)
Zdrajca!:-)
Cel uświęca środki :)
Ale chyba nie dzięki ppa bo to teraz polski portal apple :)
I tak - poprzez ppa :)
A tak w ogóle, to chyba z 20% osób ma konta na wszystkich / większości portali retrosprzętu. Tak czuję, chociaż nie mam dowodu.
Wygodniej by było jak by był jeden wielki portal. O ile jeszcze rozdział Amigi i Atari można przeżyć, o tyle dualność sąsiedzkich portali Atarowych w Polsce jest mega niewygodna - zawsze się zastanawiam gdzie pisać temat i czasem piszę to samo na obu. Masakra:-)
Fakt.
No dokładnie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » 1040 STE - od groma bomb
Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 59 zapytań