Wpadł w moje łapy magnetofon XC12. Urwany kabel. Dodatkowo był przełącznik z doprowadzeniami do płytki. Ogólnie ktoś zaczął przeróbkę magnetofonu i nie skończył. Dolutowałem kabel, wymieniłem padnięty tranzystor Q2 (może on był przyczyną niedokończenia przeróbki). Zgodnie z tym - http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=12270 - doszedłem do wniosku, iż jest to turbo 2001 i według tych wskazówek dokończyłem zadanie.
Magnet ruszył, w normalu wczytuje bezproblemowo. Natomiast z tym turbo to mam problemy i stąd moje pytania.
Posiadam 2 carty z systemem TURBO:
KSO TURBO 2000 (ten chyba odpada, bo potrzebuję dodatkowego kabla z magnetofonu do drugiego gniazda joysticka i bez tego magnetofon nie startuje)
UNIVERSAL TURBO - to jest chyba BLIZARD i coś tam jeszcze.
Tak jest napisane na naklejkach.
Próbowałem Nagrać na kasetę, przy pomocy programu TURGEN przerobione różne pliki (xex, atr, cas, bin) gry "ABRACADABRA", z różnymi polskimi systemami TURBO. Bez sukcesów. Jedynie przy "Silesian Turbo 2000" udało mi się wczytać (nie wiem jak to nazwać, początek) i po naciśnięciu "T" magnet rusza i zaraz staje dęba.
1. Jaka jest zgodność TURBO 2001 z innymi systemami?
2. Jaki jest odpowiedni LOADER dedykowany do TURBO 2001?
3. Z jakich plików (xex, atr, bin, cas) można wygenerować przy pomocy TURGEN wavy turbo. ( jaki system należy wybrać)?
I przepraszam za chaos w tym poście, jest późno i jestem zdesperowany. Jakby co to proszę o przekierowanie do odpowiedniego działu.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury