Od dłuższego czasu bawię się już z MPT 2.4. Mimo tego, że zapoznałem się z całą dokumentacją zawartą na dysku (ba, nawet przetłumaczyłem na angielski) to ten program wciąż mnie zaskakuje. W tym poście napomnę na kilka odkryć, głównie dotyczących sampli.
Dostępna pamięć dla sampli to 12 kilobajtów.
Tego łatwo się domyślić, biorąc pod uwagę sam fakt, że program nas powiadamia o $3000 dostępnych bajtach.Pojedynczy sampel może zajmować do 4kB
Sample w 15kHz nie są dostępne, gdy w użyciu są dwa kanały sampli.
Prawdopodobnie gdyby tak się dało to 6502 by się rozłożył.Różnice między poszczególnymi trybami sampli
Tutaj postanowiłem trzepnąć tabelkęKomenda "S" w patternie nie oznacza konkretnego "speedu"
Miker już mi o tym kiedyś napomniał, a ja zapomniałem i się przejechałem na tym z dwa razy. Otóż po wpisaniu do patternu komendy "Sx" uzyskamy speed o wartości "x+1".Jeżeli w jakimkolwiek patternie zostanie użyta komenda "S", to bierze ona górę nad komendami "V" użytymi w innych patternach w tym samym momencie.
Nie należy używać więcej niż jednej komendy w jednym rzędzie pomiędzy patternami, gdyż MPT specjalnie tego nie obsługuje i namiesza przy zapisie modułu.
Będę starał się dodawać rzeczy do listy na bieżąco, jak coś gdzieś już było udokumentowane to sory za bałagan