Witam
Panowie, co może być uszkodzone, gdy Atari 130XE nie widzi kartridża.
Albo inaczej.  Niektóre kartridże widzi np. Turbo 2000, ale po uruchomieniu od razu przechodzi do Self-Testu.
A innego kartridza, z grami, wcale nie widzi, normalnie sie uruchamia i pokazuje się napis READY.
Interfejs SIO2SD działa jak należy, wszystko wczytuje i działają gry i programy.
Magnetofon tez reaguje. Nie mam kaset, ale na komendy odpowiada.
Generalnie obraz, dzwięk, joye, działają, tylko nie działają kartridże./
Kartridże na 100% sprawne, bo w innych Atari działają bez problemów.
Co sprawdzić, ewentualnie co wymienić.
:), :)

2

Przeczyść styki - powinno pomóc. Sprawdź, czy między pinami nie ma jakiegoś syfu - może robić zwarcie.

Sikor umarł...

3 Ostatnio edytowany przez perinoid (2018-09-21 10:23:02)

A nie jest jakoś tak, że bywa problem z jedną kością (LS..(cośtam)..), która przepuszcza za mały prąd? Nie pamiętam dokładnie gdzie to było opisane, ale wiem, że w moim 65XE wymieniłem tą kość na analogiczną ale nie niskonapięciową i komputer przestał wybrzydzać na carty. Niestety, teraz nie mam możliwości sprawdzić co to było konkretnie, bo maszyna nie wróciła do mnie jeszcze od Lotharka.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4

OK. Styki przeczyszczę.
Ale chyba je już czyściłem i nie pomogło. Ale teraz nie paamietam, czy akurat w tym egzemplarzu.
Płyta wyglada jak nowa. żadnej korozji, ani żadnych uszkodzeń mechanicznych nie widać.
Zastanawiające jest to, że po uruchomieniu przechodzi  w Self-Test

5

Renton miał ten problem z naszym kartem i problemem była zbyt duża liczba rozszerzeń w atarce, czasem kartridże nie działają jak masz za dużo pobór mocy

6

Moja Atarka jest bez modyfikacji. 
Oryginalne 128kb w 16 kostkach i  żadnych rozszerzeń

7

A sprawdź na innym, mocniejszym zasilaczu?

Sikor umarł...

8

Podmień MMU.

Falcon030 14MB + CT60; Jaguar + Skunkboard; 65XE + SIO2SD + Ultimate + Stereo + VideoMod; 520STE + 4MB + Ultrasatan + HxC Emulator;  LYNX II + VGA Mod; A2600 + MultiCart; ZX Spectrum 128k +2 + PiocDivSD;  Amiga 600 + 2MB chip + Furia + SD;  C64 "chlebak" + 1541 Ultimate

9

gorgh napisał/a:

Renton miał ten problem z naszym kartem i problemem była zbyt duża liczba rozszerzeń w atarce, czasem kartridże nie działają jak masz za dużo pobór mocy

Moje Atari dalej nie widzi tego jedynego kartridża (chociaż, kilka razy "załapał") ... Inne startują od strzału.
Twój u mojego brata z takimi samymi rozszerzeniami - działa ... u kumpla - to samo ...

Wracając do tematu ... dobrze że powstał ten wątek! Co to za układ "LS...cośtam"?

Atari & Amiga User!

10 Ostatnio edytowany przez Atari-User (2018-09-21 19:46:57)

Widzę zę nie tylko ja mam taką przypadłość w Atarce.
Sprawdziłem dzisiaj te LS,
Są 3 LS, no chyba że doliczymy dodatkowy  74LS95.
jest
74LS138P
74LS08P
74HCTLS74
Przemyłem dokładnie styki, włożyłem kartridż do połowy, żeby było widać grzebień kartridza, ale żeby też stykał w gnieździe i pomierzyłem czy jest przejscie. I jest na każdym styku.
Układy LS, sprawdziłem na baranka.  Nie wiem czy ten test jest wiarygodny, ale każdy z 3 LS, nałożyłem na te na płycie i testowałem.  Dalej to samo.  Cały czas zgłasza się Self-Test.
Wymieniłem też MMU, to znaczy to MMU ze 130XE, sprawdziłem w innym Atari i działa, a do tego 130XE włożyłem do testów, Gala zaprogramowanego na MMU,.  No i dalej nic.  Self Test. Wszystko działa, oprócz kartridża.
Wydaje mi się ze to któryś z dużych układów, tylko który ?.  Albo nie wiem.  Kurde.

11

@Atari-user, jesteś z Warszawy, trzeba się po prostu jakoś spiknąć i sprawdzić Jest nas tu trochę.

Sikor umarł...

12

Uważam że czermu nie.   :)

13 Ostatnio edytowany przez Pin (2018-09-21 21:36:56)

też zmagam się z pośrednio podobnymi problemami, rozwiązanie kwestii być zmoże znajduje się tu:

http://nleaudio.com/css/stabiliz.htm

proszę dokładnie przeczytać, warto.

Kontakt: pin@usdk.pl

14

Atari-User napisał/a:

Widzę zę nie tylko ja mam taką przypadłość w Atarce.
Sprawdziłem dzisiaj te LS,
Są 3 LS, no chyba że doliczymy dodatkowy  74LS95.
jest
74LS138P
74LS08P
74HCTLS74

Chodziło mi o wymianę 74LS08 na 74N08 (tu jest wytłumaczenie). Nie daję gwarancji czy pomoże, ale nie zaszkodzi.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

15

A nie chodziło o 74F08 przypadkiem?

Atari & Amiga User!

16

Ja bym wrzucił fast.

Kontakt: pin@usdk.pl

17

Tak, o F.

18 Ostatnio edytowany przez Atari-User (2018-09-24 13:44:33)

Panowie,
A więc tak.
Wymieniłem ten scalak, na rózne inne.
na HC,  HCT, jescze jakiś inny,  nawet znalazłem w swoich zbiorach stary poczciwy CEMI  UCY7408.
Niestety z "F" nie mam teraz pod ręką, i nie mam skąd wziąć. 
Nie będę teraz szukał po sklepach internetowych, może przy okazji.
Natomiast, ze wszystkimi tymi układami które włożyłem Atarka dziąła poprawnie, ale kartridż dalej nie działał.
.
Ale, ale ale, w weekend, rozszerzyłem w Atarce pamięć do 320kb, z Galem, i potem coś nie działało, coś sprawdzałem i poprawiałem i kartridż zaskoczył.   
Zaczął działać  i nawet trochę pobawiłem się, i po godzinie znowu jest SelfTest.
Czyli jakby, coś gdzieś nie kontaktowało. Kurde, płyta wygląda jak nowa  .  :).
Będę szukał jakiegoś zimnego lutu.

19

Poodginaj najpierw piny - wygląda, jakby któryś nie łączył (powierzchnia styku) i nie dociskał do pola w cartridge-u. Na ilu cartach próbowałeś? Napisz skąd w Warszawie jesteś (na PW), może da radę ktoś podjechać i spojrzeć.

Sikor umarł...

20

Piny przy kartridżu to sprawdziłem na samym poczatku.  :)
To jest gdzieś indziej, ale ewidentnie coś nie kontaktuje. 
I najgorsze jest to, że ma momentu, w którym przestało kontaktować. Działało i przestało..
Pewnie dopiero w weekend sie tym zajmę, ale obejrzę połytę dokładnie jeszcze raz, i jak nie znajdę, to przelutuję po kolei wszystkie punkty.  A jestm z Ursusa