Za czas jakiś dorzucę parę obrazków; muszę ściągnąć i obrobić zdjęcia z telefonu, a jutro zrobić więcej - póki co został na uczelni
Mam (1) komputer właściwy (2) wielkie pudło które zawiera 5.25" FDD oraz podobno HDD
Nie mam monitora ani kabli połączeniowych pomiędzy urządzeniami (1) i (2). Mam za to wtyczkę monitorową do ST więc jest z czego zrobić przejściówkę do VGA. Muszę namierzyć dwie rzeczy - rozpiskę pinów i monitor multisync, który by zniósł 15 kHz - jak nie, na dzień dobry będzie monochrom.
Sam komputer po otwarciu ukazał przyklejone taśmą dwa akumulatorki R6 (oczywiście wycieknięte, ale na szczęście nie tragicznie) które zasilały coś, co było przypięte do klawiatury w miejsce procesora klawiatury. Wspomniany procesor siedział w podstawce we wspomnianym ustrojstwie, a oprócz niego na płytce jest chip z zatartymi napisami. Podejrzewam to ustrojstwo o bycie RTC.
W okolicach napędu dyskietek siedzi płytka zawierająca procesor Intela (a raczej AMD) 80286-16 wraz z koprocesorem 287.
Do oryginalnej pamięci dolutowane są SIMy - ciekaw jestem ile tego jest. Wstępnie podejrzewam że pudełko ma 4MB
Po podłączeniu do prądu świeci led zasilania a stacja dyskietek rusza głowicą - więcej się nie dowiem póki nie podepnę jakiegoś monitora...
Zamiary mam na początek takie że chcę zrobić kabelek, podpiąć monitor i zobaczyć czy to żyje. Ale ciekaw też jestem czym jest i jak obsługiwać to rozszerzenie 286/287 - domyślam się, że służy to do uruchamiania oprogramowania MS DOS.
Obrazki dotychczas zrobione, jak już wspomniałem, wrzucę za jakiś czas