Jak się okazało przez przypadek jakiś czas temu, znajomy ma na stanie Falcona 030 w bigtowerze, którego chce się pozbyć i poprosił mnie o ogarnięcie sprzedaży.
(Nie)stety, ja jestem Amigowcem, więc potrzebuję podpowiedzi co i jak w Falconie mogę sprawdzić - poniżej lista tego, co już mi przyszło do głowy i z grubsza ogarnąłem - pytania mogą być dla Was banalne, ale proszę o łagodny wymiar kary ;)
Nie chcę sprzedawać kota w worku, więc sprzęt musi być przetestowany. Brak jednak monitora, więc poguglałem, i wyszło, że odpali z monitorami LCD które schodzą do 15khz, np LG 1717A którego ja mam do Amigi... Czy ktoś z Katowic i okolic miałby kabel/przelotkę na VGA albo SCART, którą mógłbym pożyczyć w zamian za dobre piwo?
Do tego ja na Atari się nie znam - i zacząłem już pytać na grupach fejsowych - jakieś protipy odnośnie testowania Falcona? Dostałem link do atarowego sysinfo, ale nie wiem jak je na Falcona przerzucić - ktoś pisał, że Falcon powinien ogarnąć PCtową dyskietkę 720kb - wystarczy jak zgram sysinfo na taki nośnik i będzie, czy trzeba jakąś woltyżerkę uprawiać?
W Amidze ważne było wizualne ogarnięcie płyty głównej - kondki, baterie, takie sprawy... zdążyłem już się doczytać, że kondensatory to raczej nie jest problem Atari, a w przypadku Falcona problemem może być bateria w chipie Dallas - ale goście z fb twierdzą, że sprzęt się odpali, tylko nie będzie trzymał stanu zegara... Czy jest jeszcze coś co powinienem sprawdzić?
Cenowo też za bardzo też nie ogarniam, ile za jakieś konkretniejsze konfiguracje można zaśpiewać? Z tego info które na razie dostałem:
"A w zestawie jest płyta główna Falcon 030 w big towerze, klawiatura od Atari TT, mysz kulkowa innej marki. Twarde dyski jakieś chyba dwa wewnątrz. Oprogramowanie dość bogate. Między innymi Apex, Calamus, Score Perfect 2.0, w ciule gier itp. Cubase, Cubase Audio i takie tam. Jest trochę gołych lasek z lat 80/90"
Uprzejmie proszę o pomoc :)