Jakiś czas temu wpadłem na pomysł stworzenia zegara czasu rzeczywistego dla mojego STe.
Pierwotny pomysł zakładał inicjowanie RTC wbudowanego w kontroler klawiatury (IKBD) po każdym resecie z dołożonego modułu RTC, niestety firmware tego kontrolera nie przyjmuje lat "starszych" niż 1999. Był to "ficzer" umożliwiający np. tylko ustawienie daty bez zmieniani godziny (bajty godzin, minut, sekund >=0xA0).
Powstała więc opcja numer 2, czyli przechwytywanie żądania odczytu czasu z IKBD, a następnie maskowanie oryginalnej odpowiedzi IKBD i "wstrzykiwanie" własnej. Niewiadomą było jak TOS zareaguje na rok "0xB8"... ale okazuje się, że reaguje poprawnie. Rozwiązanie działa na TOS 1.04 - 1.62 (ale wymaga załadowania CONTROL.ACC) oraz na TOS 2.06 (tu nie trzeba robić nic, zegar z IKBD jest odczytywany przy każdym resecie). Nie działa to natomiast na TOSie 1.00 - 1.02, innych nie sprawdzałem.
Linia RX z ST do IKBD (pin 5) musi zostać przerwana, pin 5 złącza klawiatury podłączony do pinu RX0 w Arduino, pin 5 złącza ST podłączony do pinu TX1 Arduino, nasłuchiwanie poleceń wysyłanych z ST odbywa się z pinu 6 (ten pozostaje połączony z klawiaturą). Arduino retransmituje każdy bajt otrzymany z klawiatury do ST (niestety z opóźnieniem 1 bajtu ~ 1,3ms), aż do momentu gdy ST wyśle do IKBD bajt 0x1C. Wtedy Arduino przechodzi do "wstrzyknięcia" swojej daty - zamiast odbieranych z IKBD bajtów, wysyła swoje, odczytane z podtrzymywanego bateryjnie RTC.
Ustawiania dokładanego RTC jeszcze nie próbowałem, ale nie powinno być z tym problemu, bo ST prawidłowo wysyła rok np. 2003 jako 0xA3, czy 2018 jako 0xB8. Data i czas są zapisane w kodzie BCD, przy czym rok może być >0x99.
Polecenie ustawienia zegara to 0x1B, RR, MM, DD, hh, mm, ss (nie można pominąć żadnego bajtu, musi być przesłane żądanie + 6 bajtów, jeśli nie chce się zmieniać jakieś wartości, bajt należy ustawić na cokolwiek większego niż 0x99, np. 0xFF). Nie sprawdzałem ale maksymalny rok jaki można ustawić to chyba 2028.
Polecenie odczytu zegara to "0x1C", odpowiedź jest w takim samym formacie jak ustawianie (RR, MM, DD, hh, mm, ss) z nagłówkiem 0xFC.
Przykładowy kod dla Arduino (data i czas "z palca"):
#include <SoftwareSerial.h>
// software serial : RX = digital pin 10, TX = digital pin 11
SoftwareSerial Control(10, 11);
int inject = -1;
byte date[7] = {0x13, 0x42, 0x12, 0x27, 0x08, 0xB8, 0xFC};
void setup()
{
// write your setup code here, to run once
pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
Serial.begin(7812);
Control.begin(7812);
Control.listen();
}
void loop()
{
// write your main code here, to run repeatedly
if (Control.available()) {
if (Control.read() == 0x1C) {
inject = 6;
digitalWrite(LED_BUILTIN, HIGH);
}
}
if (Serial.available()) {
if (inject == -1)
Serial.write(Serial.read());
else {
Serial.read();
Serial.write(date[inject--]);
if (inject== -1) digitalWrite(LED_BUILTIN, LOW);
}
}
}
---
Aktualizacja:
Rozwiązanie powinno działać na TOS >= 1.04.