Ciekawi mnie, czy w normalnej Atarce dało by się poprawić również tą sytuację. Chodziło mi po głowie, żeby może zrobić małą płytkę, montowaną w miejscu modulatora (zamiast niego), na którą by przenieść cały tor video. Od niepamiętnych czasów powstają różne mody poprawiające jakość obrazu, a może nie potrzeba modować w wymyślny sposób, tylko po prostu przenieść wszystko w lepsze miejsce i trochę lepiej poukładać. Zwłaszcza, że wszystkie opisywane w necie mody video u jednych poprawiają obraz, a u innych pogarszają lub nie robią specjalnej różnicy.
Co do pokpienia sprawy przez konstruktorów, to jestem właśnie na etapie analizy porównawczej płyt z ECI i kościami pamięci 4-bit oraz płyt bez ECI z kościami 1-bit. Na tych drugich występują liczne problemy z różnymi rozszerzeniami, kartridżami, a nawet gorzej sprawują się urządzenia SIO (np. SIO2SD przy próbach wykorzystania większych prędkości). No i mam sporo wniosków już w tym temacie, bo okazuje się, że płyta z ECI ma mnóstwo poligonów masy pod magistralami, a płyta bez ECI praktycznie nie ma ich wcale. Tak samo magistrale ciągnięte równolegle po dwóch stronach płyty bez ECI, a na płycie z ECI prostopadle. Na bez ECI magistrale danych i adresowe lecą wszędzie razem, a na z ECI są rozdzielone i idą w większości skrajnie po przeciwnych stronach płyty. Na bez ECI magistrale lecą też pod całym torem video, a na z ECI omijają większość toru video szerokim łukiem. Z resztą widać wyraźnie w drugą stronę, że na bez ECI obraz jest wyraźnie gorszy, jakby mglisty, a na z ECI obraz jest wyraźniejszy i ostry. Kolory tez są bardziej kontrastowe. To tak ogólnie, może postaram się zrobić na ten temat jakiś osobny wątek jak znajdę czas, ale wszystko to sprawia moim zdaniem różne kłopoty na tych płytach bez ECI.
A żeby nie było, że się tu wtryniam nie na temat, to powiem, że jest na temat, bo widać, że na późniejszych płytach z ECI została zdecydowanie poprawiona konstrukcja, a teraz analizując to wszystko widzę, że xangel jeszcze bardziej poprawił konstrukcję w swojej płycie miniITX, co wyraźnie widać po efekcie końcowym. Idę o zakład, że wszelkie rozszerzenia też na tej płycie będą działały stabilnie i bez żadnych problemów.