Do STe TOS 1.62/2.06. Wersja językowa zgodna z posiadaną klawiaturą (choć da się patchować, ale ja nie umiem, a opisy nie są ogólnodostępne). Wersja US może sprawiać problemy (60Hz).
1.62 to fabrycznie spatchowany 1.06 i zarazem ostatni oficjalny z serii 1.xx. Choć akurat z tzw. med res bug, to bardziej podobało mi się zachowanie 1.06. Tam pulpit zapisany na monitorze mono powodował włączenie trybu średniej rozdzielczości po podłączeniu monitora kolorowego (błąd polegał na tym, że poza ręczną edycją pliku desktop.inf była to jedyna możliwość wymuszenia startu w średniej rozdzielczości). Po poprawce pulpit zapisany w wysokiej rozdzielczości, po przełączeniu na monitor kolorowy powoduje wybranie... niskiej rozdzielczości. Cała poprawka sprawdza się do tego, że zapisany w średniej rozdzielczości startuje w średniej. Tęgie głowy nie wpadły na to, by 0 odpowiadało niskiej rozdzielczości a 1 średniej lub wysokiej...
Obrazy dyskietek możesz rozpakowywać przez FloImg lub montując je w STeEMie i tam zapisując na twardy dysk (emulacja do folderu, nie obrazu). Gry w ten sposób raczej nie zadziałają, muszą być wersje pod HDD.
Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.