a kiedykolwiek załapaliśmy się?
Owszem, np. przedwczoraj.
https://windeurope.org/about-wind/daily … 018-05-03/
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Bałagan » Kiepska sytuacja w kraju a będzie gorzej.
Strony Poprzednia 1 … 149 150 151 152 153 … 399 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a kiedykolwiek załapaliśmy się?
Owszem, np. przedwczoraj.
https://windeurope.org/about-wind/daily … 018-05-03/
Ale gdy będzie się kręcić za wolno albo prawie wcale, to zrobimy trochę prądu z naszego polskiego narodowego węgla, zasilimy te wiatraki i użyjemy ich do "rozkręcenia" kuli ziemskiej na nowo. I znowu Polska będzie bohatersko ratować Świat. :)
trzeba jeszcze wymyslic sposob na spowolnienie ruchu obiegowego... ja bym tu pokombinowal z grawitacja.
Wystarczy jak wszyscy na raz dmuchną (albo drugą stroną) w stronę Słońca, żeby Ziemia się od niego oddaliła - to i czas obiegu na większej orbicie będzie mniejszy, a i zmniejszy się problem z ociepleniem klimatu, bo dalej to od razu chłodniej. I załatwione.
wszystko malo... ale gdybysmy zamienili troche masy w energie czy to przez ogrzewanie weglem, czy odchudzaniem grubasow to ze wzorow wynika, ze sila slonce-ziemia sie zmniejszy a orbita zwiekszy, czy to by nam dalo wlasciwy efekt czyli to o czym pisalem dwa posty wyzej - podniesienie sredniej czasu zycia?
chyba jednak nie tedy droga, cala ta masa - czasteczki, atomy chyba nadal pozostaja na ziemi, obojetnie czy w formie wody, drzewa grubasa czy pylu.
tak mnie kiedys uczono i wmawiano ze w przyrodzie (fizyce czy chemii nic nie ginie)
chyba jednak nie tedy droga, cala ta masa - czasteczki, atomy chyba nadal pozostaja na ziemi, obojetnie czy w formie wody, drzewa grubasa czy pylu.
tak mnie kiedys uczono i wmawiano ze w przyrodzie (fizyce czy chemii nic nie ginie)
Może nie gine ale zmienia właścicielawości .... E = m*c^2
Więc masa to energia i na odwrót. Gdy palisz ognisko to popiołu pozostaje wagowo znacznie mniej niż spalonego drewna.
(...) w przyrodzie (fizyce czy chemii nic nie ginie)
ginie, ginie... Ja od tygodnia szukam zworki.
...wiecej wiatrakow tylko zwiekszy tarcie przy ruchu wirowym ziemi
nie no, skoro Ziemia kręci się w próżni to chyba przy ruchu nie ma tarcia.
I znowu Polska będzie bohatersko ratować Świat.
..i znowu będziemy w centrum ...jak za Kopernika.
a tak na poważnie to czy ktoś z forum produkuje i sprzedaje prąd do sieci?
Czy to ma sens i czy wogóle się opłaca?
W internecie są różne opinie na ten temat ale może ktoś z forum by się wypowiedział jeżeli coś takiego ma.
(Mam tu na myśli raczej fotowoltaike bo zakładam, że wiatraka chyba nikt nie ma.)
zakładam, że wiatraka chyba nikt nie ma
a jesli jednak ktos ma to moze przyblizy koszt takiej inwestycji...?
Co tam prąd ... nie będzie potrzebny ... Kazimierz Wielki zostawił Polskę murowaną a po nas zostanie Polska drewniana i lampa naftowa musi wystarczyć :) :)
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomo … 05336.html
A tak przy okazji wiadomo po co wycinali Puszcze Białowieską ... maj teraz i miejsce i drewno. Zasłużeni na pewno załapią się na jakąś chatkę++.
Jako ze ostatnio przeczytalem (choc musze przyznac ze to dosc "ciezka" lektura) - polecam "dziedzictwo popiolow".
Ksiazka o historii pewnej "zaprzyjaznionej" agencji i dajaca ogolny poglad na temat "jak rzadzic swiatem"... Jak mowilem - lektura raczej nielatwa - pelna faktow, bez "lania wody" i oszczedzania czesto przykrych faktow...
Nie wspomina wprawdzie nic o "obalaniu komunizmu" w naszym pieknym kraju ale.. daje do myslenia rowniez na ten temat ;)
Fotowoltaika na aukcjach OZE:
https://www.pb.pl/prad-ze-slonca-nabiera-rozpedu-929933
Hej dawno mie tu nie bylo :) POzdrowienia dla pana co uwaza ze pieniadze BIERĄ sie z BANKOMATU :-)
I ktory dyskutowal jaki to mamy smog HLELELELELEELELEL i kotra teoria bawil mnie prze zkilka dobrych minut :-)
Panie NOwoczesny I POstepowy - nawet wasze gazety zaczynaja pisac jak jest :-) -Anie przepraszam :-) Ten smog to przez dzialowcow grilujacych :-)
Hej Kolejne dobre wiadomosci :-)
Rekordowa hurtowa cena prądu w Polsce. Za kilka miesięcy odczujemy to w portfelach
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomo … 11544.html
Ciekawe czy lewactwo obwini Pis :-) Krasnoludki czy skrzaty :-) A moze kupujemy EKOLOGICZNA NIEMIECKA ENERGIE wyprodukowana z NIEMIECKIEJ KOPALNI na terenie Polski :-)
Coz zawsze ciesza mnie dobre wiesci :-) Ja bym jeszcze zaczol krzyczec ze 100% energi powinno byc "ekologicznej :-) Heheheheheheheheheheheh
Jest jakaś definicja Lewactwa? Dużo o tym w telewizorze mówią, ale nie mówią za bardzo o kogo chodzi?
Budowa komunizmu zawsze i wszędzie kosztowała drogo. Dlaczego tu i teraz miałoby ni stąd, ni zowąd, być inaczej?
Niestety większość energii elektrycznej mamy z węgla, który ostatnio gwałtownie drożeje. Syf w powietrzu gratis.
Energię elektryczną mamy z takiego surowca, jakiego mamy najwięcej- węgla. Gdyby było inaczej, to byłoby dopiero dziwne. A co może wielu zdziwić, Polska wcale nie jest w EU (tfu!) na pierwszym miejscu pod względem użycia paliw kopalnych do produkcji energii. Wyprzedza nas min. Holandia i Irlandia. Reszta wcale też nie jest taka ekologiczna, no może poza krajami skandynawskimi.
Jest jakaś definicja Lewactwa?
Moja definicja :-) Lewak - osoba z dysfunkcja samodzielnego myslenia nie potrafiaca kojarzyc faktow na podstawowym poziomie abstrakcji . Osoba z niskim poczuciem wlasnej wartosci, obdarzona dyskalkulia. W wiekszosci przypadkow osoby o miernym poziomie edukacji ( nie mylic z ukonczonymi studiami ). W przewazajacej wiekszosci osoby uzywajcy slow ktorych znaczenia nie rozumieja ( nie sa w stanie podac definicji podstawowych pojec)
Poglady polityczne Lewakow to skrajne dmiany komunizmu ( trokizm badz czesciej maoizm ) mylone przez nich z demokracja - czemu nie nalezy sie dziwic gdyz generalnie brzydza sie jakakolwiek odmiana Nauki.
Retoryka - W rozmowach na tematy jakiekolwiek ulubiona brania jest zarzucenie adwersarzowi - Faszyzmu , Rasizmu , Ksenofobii , Islamofobii i innych fobii - co w ich oczach podnosi ich do roli expertow.
Naczelne haslo:
Wszysyko dla wszystkich za darmo !!!!
Przyklady:
Skad biora sie Pieniadze - "Pieniadze biora sie z bankomatu"
Skad bierze sie zywnosc - zywnosc bierze sie z hipermarketu
Niech na ziemi bedzie rownosc i braterstwo
Wszyscy sa sobie rowni - chcialo by sie powiedziec to porownajcie przyrodzenia ;-)
---cut---
fluor w paście do zębów zrobił robotę :-)
Strony Poprzednia 1 … 149 150 151 152 153 … 399 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Kiepska sytuacja w kraju a będzie gorzej.
Wygenerowano w 0.151 sekund, wykonano 13 zapytań