51

@Pin, do jakiej listy... O czymś nie wiem...?

Sikor umarł...

52

Pin napisał/a:

Ważna informacja dla grafików!

[BACZNOŚĆ]

Do pracy na GFX compo (Atari) można dołączyć PALETĘ KOLORÓW w postaci pliku *.ACT

[/SPOCZNIJ]

:)

OK, uzupełnione w regulaminie. :)

I Ty zostaniesz big endianem...

53

Sikor, przecież nie do Szindlera ;)

.. do listy obecności na PP.

Kontakt: pin@usdk.pl

54

Miker - BŁĄD. Chodzi o grafiki na ANTIC/GTIA, bo bitmapa dla VBXE ma paletę "w sobie".

55

Pin, ale ja tam już jestem prawie na samym początku. Byłem drugi (po Delym), ale następnego dnia się okazało, że jestem trzeci (po Gorghu), no, chyba, że ktoś mnie wyciął ;)

Sikor umarł...

56

aaa, nieee - pisałem ogólnie a nie do obecnych na liście. Nie zrozumieliśmy się.

57 Ostatnio edytowany przez mono (2018-05-27 10:02:45)

Pin napisał/a:

Do pracy na GFX compo (Atari) można dołączyć PALETĘ KOLORÓW w postaci pliku *.ACT

Trzeba by to może trochę uściślić.

GTIA jak wiadomo potrafi wyświetlać różne kolory zależnie od modelu więc obraz wychodzący z wyjścia monitorowego może wyglądać tak naprawdę inaczej u każdego użytkownika. Tej wady pozbawione jest VBXE, gdzie można ustawić dowolnie paletę kolorów i obraz wychodzący z wyjścia RGB powinien wyglądać u każdego tak samo (pomijam ustawienia temperatury kolorów telewizora/monitora).

Jeśli grafik przygotowuje grafikę np. w G2F i używa konkretnej palety kolorów, to może dołączyć do grafiki paletę w formacie .ACT (Adobe Color Table) lub .PAL (JASC Palette) i zażyczyć sobie zaprezentowania pracy na VBXE z ustawioną takąż paletą kolorów tak, żeby partyzanci mogli podziwiać efekt o jaki mu chodziło. Należy jednak pamiętać, że VBXE (zarówno z rdzeniem FX jak i GTIA) źle emuluje efekt zmiany trybów graficznych w linii więc grafiki wykorzystujące tą właściwość GTIA mogą być wyświetlane niepoprawnie. W takim przypadku lepiej wyświetlić obraz z wyjścia monitorowego, pomimo że kolory z parcianego egzemplarza Atari mogą nie do końca odpowiadać wyobrażeniom autora.
Z każdym innym przypadkiem VBXE z rdzeniem GTIA powinno sobie poradzić.

Edit: Nie chciałbym wam komplikować, ale proponowałbym żeby autor mógł zażądać prezentacji pracy w określonych warunkach:
- GTIA przez wyjście monitorowe,
- VBXE z paletą autora przez wyjście RGB,
- dowolne wyjście video.

Opisany problem dotyczy tylko prac dla GTIA. Prace dla VBXE są prezentowane przy użyciu formatu .BMP, który zawiera informację o barwach.

Edit 2: VBXE domyślnie używa palety LAOO.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

58

ee, mono, to lepiej dwa projektory i równoległe wyświetlenie na VBXE i wyjściu monitorowym - jest to do ogarnięcia w sumie ;)

Sikor umarł...

59

Ta, i jeden z lampą 15h, drugi 1500h. Uhahaha ;)

60

A można tam wjechac samochodem na te dzialki czy trzeba parkowac na miescie?

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

61

Dla vipów coś się pewnie znajdzie ;)

62

U MadTeamu na stronie jest rdzeń FX z paletą Rocky'ego, która IMHO wygląda bardziej naturalnie.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

63 Ostatnio edytowany przez Pin (2018-05-27 15:25:56)

teraz to wystarczy sama paleta, bo jej przepięcie to dosłownie sekunda ;)

64

Słuchajcie, jest taka, dość nietypowa, sprawa.
Z dużym prawdopodobieństwem będzie potrzebny transport lodówki (dużej) na party place.
Czy ktoś ze stolicy (lub okolic) będzie mieć możliwość przewiezienia czegoś takiego przed piątkiem?
Z góry dzięki za odzew.
Pozdrawiamy!

65

Pin napisał/a:

Ta, i jeden z lampą 15h, drugi 1500h. Uhahaha ;)

Jeśli nawet, to co. Będzie widać różnicę i od razu może ludzie docenią, że jednak inaczej wygląda tu i tu. Na upartego jeszcze mółbyś (a nie, nie możesz, bo tym razem bez "autobusu" jedziesz) wziąć CRT 24 lub 32" i przez modulator puścić :P A co, kto bogatemu zabroni podłączyć atarkę do kilku monitorów na raz :P

Sikor umarł...

66

jak ogarniesz drugi ekran to się podłączy drugi projektor. Dla Ciebie specjalnie ;)

nie ma linka do strony www party w pierwszym poście wątku.
pod kątem tego typu promocji zlotu, proponuję pójście o krok dalej i wyje/banie tej strony w kosmos, a następnym logicznym posunięciem będzie skasowanie wszystkich forumowych wątków dotyczących zlotu, po czym utajnienie miejsca spotkania oraz zastrzeżenie numerów telefonicznych organizatorów.

Trzy najpopularniejsze w Polsce platformy 8-bit: Piwo, Wino i Wódka.
http://ym-digital.i-demo.pl/ - http://yerzmyey.i-demo.pl - https://soundcloud.com/yerzmyey
ŻADEN DOBRY UCZYNEK NIE UJDZIE BEZ KARY.

68

@Yerzmyey: dobre :)

Atari Falcon 030 CT60e, Jaguar, Lynx II, MSTE + Nova + ET4000, STe + HDD, STFM, 65XE, 800XE, 800XL, Amiga 1200, 600, 500, CDTV

69

Zarezerwował ktoś może większy pokój niż potrzebuje i ma jedno wolne wyrko na obie noce? Preferowani niechrapiący ;)

70

.. I heterosexualni :)

71

Pytanie - jedzie ktoś przez Częstochowę? Szukam transportu last minute.

grzybson/SSG^NG

72

Grzybson!

Weź projektor, koniecznie!

73

Wezmę! Już mnie Pinokio ugadał. Więc poprawię - szukam transportu dla siebie i projektora ;)

grzybson/SSG^NG

74 Ostatnio edytowany przez Pin (2018-05-29 21:29:05)

hahahh ;)- Dzwoń do KOALI, zbierają ponoć Lisa z Boruty.

EDIT:

A - no i nowość :D Na partyplace prace na kompo można oddawać BLUTUTEM prosto z telefonu ;)

PIN: 2469

75 Ostatnio edytowany przez Pin (2018-05-29 22:41:32)

No, panowie (i panie?) .. mamy już prace na jeden pełnowymiarowy kompot ;) Oby tak dalej!

ED:

aha - no i przyszła jedna praca z plikami o nazwach:

to_jest_moja_praca_i_***_cos_tam_i_chcialem_powiedziec.exe

Przypominam, że uprasza się o zachowanie struktury nazwy pliku(/ów) 8+3. Proszę więc nie mieć pretensji później, że w oficjalnym stuffie nazwa pliku będzie wyglądać następująco:

tjmpicti.exe
tjmpicti.doc

;)