@pancio: co do umiejscowienia kondensatorów, o którym pisałeś, to ja zwykle robię tak, że w przypadku zastosowania scalaków THT, elementy SMD (kondensatory, rezystory, diody itd.) umieszczam od spodu płytki. W ten sposób dobrze się to wszystko układa, a oszczędza też miejsce.
Druga rzecz, to trochę może moje takie zboczenie, ale ja zawsze dążę do zmniejszania płytek, a w tym wypadku scalaki zmieściły by się spokojnie między tymi dwoma złączami DB9, więc płytka mogła by być sporo mniejsza. Nie lubię takich wielkich przestrzeni pozostawionych pustych.
Ostatnia rzecz, to zastosowanie układów TTL, czy też tych MAX-ów w SMD też by pozwoliło na zgrabniejsze pomieszczenie wszystkiego na mniejszym obszarze.
No ale nie bierz sobie do serca tych wszystkich moich uwag, bo nie są one konieczne do stosowania, to raczej takie moje własne reguły, które polubiłem, a tylko tak wspominam czym się kieruję w swoich projektach - może nasunie Ci to jakieś własne pomysły, bo kiedyś pytałeś o takie szczegóły projektowania.
Edit: aha, i jestem podobnego zdania jak toriman1, że jak już tworzyć taki interfejs, to jeden porządny, który będzie się nadawał do wszystkiego i nie będzie miał braków i ułomności. Wtedy jest szansa, że stanie się jakimś standardem i powstanie na to jakikolwiek soft. W przeciwnym razie rośnie nam góra różnych płytek, płyteczek, a i tak niewiele da się z tego skorzystać.