Udało się skalibrować głowice tak aby czytały dyskietki zapisane na PC więc myślę, że było warto poświęcić ze 3/4h na uratowanie oryginalnej stacji :).
Dla potomnych:
Nie ruszałem dolnej głowicy, więc do ustawienia była tylko górna, którą zdejmowałem do czyszczenia. Na początku nie mogłem dojść jak zdjąć sanki w które wkłada się dyskietkę, ale po kilku próbach udało się, wystarczy zdjąć plastikowy przycisk, wcisnąć do końca bolec i unieść sanki do góry, bez zdjęcia sanek nie widać dokładnie ustawienia głowic względem siebie.
Najpierw ustawiłem głowice na "oko" tak aby rowek na dolnej pokrywał się mniej więcej z górą, niestety nie udało się za pierwszym razem odczytać dyskietki nagranej na PC z FastCopy, więc delikatnie poluzowałem śrubki trzymające głowicę i przestawiałem ją minimalnie w lewo/prawo, za każdym razem sprawdzając czy uda się odczytać dyskietkę, w TOS klikałem na stację i sprawdzałem czy czyta. Za którymś razem udało się, zobaczyłem pliki na dyskietce i FastCopy wystartował. Następnie nagrałem kilka gier na PC, do wyboru miałem tylko 720kb, bo tylko takie da się nagrywać na PC używając stacji USB i wszystkie działały :).
Pograłem troszkę w Lotusa II, sukces! .... no niestety nie ;)
Następnie pomyślałem, ciekawe czy przerobiony samsung przeczyta dyskietki nagrane na naprawianej stacji, w ruch poszedł FastCopy i skopiowałem dyskietki które nagrałem na PC'cie. Przełączyłem stacje i niestety ani jedna dyskietka nie nadawała się do odczytu :(. No więc ponownie podłączenie oryginalnej stacji, przestawienie delikatne głowicy, zrobienie kopii dyskietki z FastCopy, przełączenie stacji, sprawdzenie czy czyta i tak kilka razy, aż się udało :).
Teraz stacja czyta dyskietki nagrane na PC oraz przerobiony samsung czyta dyskietki zapisane na oryginalnej stacji, więc IMHO wszystko działa jak należy :)
ps. Pewnie przekombinowałem i na 99,99% jest jakiś program, który ułatwia ustawianie głowicy, ale sam nic nie znalazłem więc ustawiałem na oko.