Jest jeszcze Thor OS (właściwie OS++) w emulatorze Atari++ od Thomasa Richtera. Coś słaby ten argument o braku nowych systemów. :)
Terry Pratchett - Równoumagicznienie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TileT Przeglądarkowy edytor map stworzony specjalnie z myślą o trybie tekstowym z kolorami i kwadratowymi pikselami
FujiNET firmware v1.5.0 Nowa wersja firmware, która wprowadza szereg ulepszeń i poprawek.
Prima Aprilis Compo 2025 Wystartowała nowa edycja Prima Aprilis Compo, w której obowiązuje jedno wyzwanie - piszemy wyłącznie w Atari BASIC.
maxYMiser FM v1.67 Nowa wersja trackera.
Echa Forevera 23 Wyniki konkursów dla platformy Atari.
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » Niepublikowane entrypoint do procedur OS
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jest jeszcze Thor OS (właściwie OS++) w emulatorze Atari++ od Thomasa Richtera. Coś słaby ten argument o braku nowych systemów. :)
XXL pisze sam dla siebie, dla swojego skrojonego na miarę swoich ograniczeń światka, poza którym nie istnieje nic innego
problem jest taki, że traktujesz to jako ograniczenia a są to rozwiązania, które przerosły i epokę i Ciebie ;)
XXL-Mesjaszu objawiony, wiesz że Atari nie stosowało nielegali, Atari tak nie chciało
I have a different opinion than most people here and find this thread interesting. Those tricks can be used in tiny intros[256b(last SV compos were epic) 1k and 4k]. We do the same in the C64 intros.
Ofc using them in something bigger as flashjazzcat said is a bad, bad practice.
Zarówno Altirra OS i OS++ spokojnie dają się uruchomić na fizycznej maszynie (sprawdzone).
A sprawdzałeś, czy twój program pójdzie pod XL OS Revision 3? Taki mam w 800XE. Co z Revision 4 (XE System) i 59 (inaczej 01.3b) w Atari 65XE Najm? Pytam z ciekawości, bo to systemy montowane fabrycznie. :)
256b C64 intro writeup - 5 undocumented opcodes and some OS(we call it KERNAL) hackery to make code shorter.
https://linusakesson.net/scene/a-mind-is-born/
If listed tricks don't work on all OS revisions(maybe excluding oddities like NAJM) then imo their status changes to curiosity.
Przy okazji FILL nie napisalem, ze nalezy wpisac kolor do rejestru:
FILDAT equ $2fD
ok.
czasem jest potrzeba pobrania adresu pamieci pod konkretnym punktem ekranu:
rowcrs equ $54 ;Row of cursor, 1 byte y
colcrs equ $55 ;Column of cursor, 2 bytes x
ADRESS equ $64
CONVRT equ $F5AC ; konwertuje pozycje kursora na adres
lda #100
sta colcrs
lda #50
sta rowcrs
jsr CONVRT
i w ADRESS oraz ADRESS+1 mamy adres pozycji 100,50 w obecnym trybie graficznym
i dlatego do swojego komputera musiales dolutowac pol kilo rozwiazan z obecnej epoki ;-)
Nie chcę być niegrzeczny, Krzysztofie, ale Atari nie chciało też MAPRAMU, gdzie chyba też borykałeś się z lutownicą (lub ktoś, komu to zleciłeś). Ale wątek ciekawy, szkoda, że kończy się popcorn i piwo...
@xxl: sprawdź PW.
@Voy: dzieki :-) przejrze to.
@Sikor: to patch na MMU - udostepnia RAM ktora juz jest na plycie Atari - nie dolutowujemy pamieci. Czy slyszales, zeby MAPRAM powodowal jakiekolwiek problemy z kompatybilnoscia? nie :-) a ile razy slyszales jojcenie postatarowcow, zeby dostosowywac programy bo maja zmodyfikowany komp i "nie dziala" ;)
Dobrze by bylo, zebys dorzucil cos do tematu watku a nie tylko trolololo, jak myslisz?
------------
@Voy: sprawdzilem te ROMy, ktore rozpoznaje Altirra:
- XLOS rev.1 (A600XL, A800XL)
- XLOS rev.2 (A800XL, A65XE)
- XLOS rev.3 (A130XE, A800XE)
- XLOS rev.4 (XEGS)
na wszystkich zero problemow.
:D
A te z 1200XL, Najm i prototypowe?
Pod Altirrą możesz podmontować wszystkie. Wystarczy tam jeszcze dookreślić, którego typu jest OS (1200XL, do XL/XE itp.).
Co do 1200XL - ja nigdy swoich dem nie sprawdzam na NTSC, więc zakładam, że i tak tam działać nie będą.
Jeśli chodzi o procedury w ROMie: jeśli adresy są takie same we wszystkich wersjach - to robi się z tego wątek podobny do PUTLINE, a tam swoje zdanie już określiłem.
Co do exclusive'ów - mi po głowie chodzi coś na 130XE - nielegale+osobny dostęp do EXT RAMu. Jak to dobrze rozegrać, dwubuforowanie będzie robione sprzętowo.
nie są takie same. Np. pod DracOS tylko dzięki takim wywołaniom procedur OS nie działa obsługa klawiatury - np. w programie Quick Assembler.
Pisałem już wiele razy - kto sobie rozszerza sprzęt sam sobie jest winien. Też nie mam stocka, ale nie marudzę że coś nie działa 'bo cośtam'.
Wasze argumenty są z d_*upy. Ciekawe, czy któryś z Was pracując jako programista (choć xxl chyba nie) też omija szerokim łukiem wszystko i wszędzie, np. odwołując się dajmy na to z niskiego poziomu do hardware :)
@Pin:
Po primo: nie mieszaj pojęć: programista zawodowy pracujący dla korporacji/zleceniodawcy itd. a programowanie dla czystego "fanu". To tak jakbys porównywał kierowce autobusu wożącego codziennie tysiące osób i kierowcę, który w weekend jedzie na tor poszaleć off-roadem.
Po drugie primo: jeśli chcesz z dowolnego sprzętu wycisnąć ostatnie herce i bity, to korzystasz z każdej możliwej metody. Zwłaszcza jeśli rozwiązanie jest jednostkowe i krojone "na miarę potrzeb".
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » Niepublikowane entrypoint do procedur OS
Wygenerowano w 0.023 sekund, wykonano 67 zapytań