1 Ostatnio edytowany przez tooloudtoowide (2018-04-16 13:53:03)

Hej, udało mi się wyrwać (jakkolwiek to określić) kart z Commando na Atari XL XE, stara wersja, idzie na gołej 800XL.

video na FB

Niby fajnie ale naklejka na karcie to jest jakiś selfmade, brak nr katalogowego, wydruk z atramentówki etc. generalnie - nawet jakbym miał to zachować a nie zwrócić to zmienię to na coś bardziej estetycznego.

Pytanie moje jest takie: zanim rozoram tą pseudo naklejkę - śrubki trzymające obudowę są na dole naklejki?

Pytanie drugie - czy ma ktoś zdjęcie albo może zrobić zdjęcie pcb carta sygnowanego Atari (tzn. z katalogu Atari) - szare czyli już GSowe - lata 87-89? PCB na szybko patrząc od strony slotu - wygląda identycznie jak moje One on One z 1987 i Archon z tego samego roku - ale widzę tylko fragment PCB i wcale nie oznacza to oryginalnego karta a jedynie płytkę na której przecież można przełożyć przeprogramowane pamięci - dumpy Commando są dostępne.

Post's attachments

30728529_2048631285376842_4898679632976412672_n.jpg 40.55 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
/|\ 800 Incognito+Supercard - 800XL - 1088XEL CF3 - XE GS Ultimate VBXE - SIO2SD - SIDE2 - CA2001 - 1050 - XF551 clone by Zaxon /|\ PORTFOLIO

2

Nie ma oryginalnego Commando na Atari XL/XE. Atari wycofało się z wydania tej gry (i innych planowanych) mając na uwadze mizerną sprzedaż komputerów z linii 8-bit. To, co masz, to samoróbka.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

3

wiem to od samego początku - byłem ciekawy, którą wersję gry wpakowali do środka i czy jest to oryginalny kart z podmienioną pamięcią czy jakiś współczesny z wgranym dumpem.

jakiekolwiek karty musiały funkcjonować nawet na poziomie dev - parę już takich rzeczy widziałem, aczkolwiek nie były to gry :)

Jakkolwiek to nazwać - zawartość patrząc po tym co odpaliłem to gra z 1989 roku - w wersji takiej jak znalezione po latach dumpy i nie z multicarta.

Wracając do pytania - ma ktoś zdjęcie karta 1987-89 pcb?

/|\ 800 Incognito+Supercard - 800XL - 1088XEL CF3 - XE GS Ultimate VBXE - SIO2SD - SIDE2 - CA2001 - 1050 - XF551 clone by Zaxon /|\ PORTFOLIO

4 Ostatnio edytowany przez ccwrc (2018-04-16 15:32:16)

Moje stare foto:

https://images85.fotosik.pl/499/f4a2f65e763d58f2.jpg
https://images85.fotosik.pl/499/4e57fa00c94ed62a.jpg
https://images85.fotosik.pl/499/437514440bfa462d.jpg

Cart który posiadasz to przypuszczalnie produkcja firmy Video 61 (odkupiła ona od Atari prawa).

Edit: info jak otworzyć obudowę:
http://atarionline.pl/forum/comments.ph … =1#Item_21

Commando w V61 kosztuje 30$:
http://members.tcq.net/video61/compnew.html
Wersja plikowa potrzebuje min. 128KB z tego co pamiętam i na zwykłym 800XL nie idzie.

5

A to dobrze, że wiedziałeś, bo byłoby bardzo niefajnie gdyby ktoś usiłował sprzedawać je jako oryginały z tzw. epoki. 

Natomiast co do "odkupienia praw" od Atari, to czy można poprosić o źródło tej informacji, że video61 nabyli prawa do tej wersji Commando?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

6

ccwrc napisał/a:

Moje stare foto:
[...]
Cart który posiadasz to przypuszczalnie produkcja firmy Video 61 (odkupiła ona od Atari prawa).

pierwsze słyszę o tej tranzakcji. Sculptured Software zrobiło port. Atari miało to w swoich zapowiedziach. Data East Inc. też widnieje na startowym screenie. Prawa autorstwa ma nadal Capcom, bo parę lat temu wychodziły porty na Wii/PS3/X360 i widnieje tam tylko Capcom.

ccwrc napisał/a:

Edit: info jak otworzyć obudowę:
http://atarionline.pl/forum/comments.ph … =1#Item_21

o, dzięki, będzie imadło w działaniu.

ccwrc napisał/a:

Commando w V61 kosztuje 30$:
http://members.tcq.net/video61/compnew.html

a ta strona nie jest martwa od paru lat? Widziałem w paru highscores ludzi "Commando / Video 61" i prawdę mówiąc mnie to zastanawiało - ale nigdzie na sieci nie wisi ot tak obrazek z tym jak to zostało wydane. Ten kart, który trafił do mnie ma grafikę na naklejce z wersji z a2600, już mogli się postarać i z a7800 dać :)

ccwrc napisał/a:

Wersja plikowa potrzebuje min. 128KB z tego co pamiętam i na zwykłym 800XL nie idzie.

Kart ma 128k pamięci z tego co słyszałem, wersja plikowa Commando+ wymaga 320k.

dely napisał/a:

A to dobrze, że wiedziałeś, bo byłoby bardzo niefajnie gdyby ktoś usiłował sprzedawać je jako oryginały z tzw. epoki.

ryzyko było kontrolowane, na eBayu taki numer ze sklepem nie przechodzi. Koleś mi napisał, że zadzwonili do niego z Ebaya, że ma oddać kasę. Nie napisali - zadzwonili :D

Swoją drogą - kart ten figuruje w kilku zbiorach katalogowych jako RX8094. Numerek oczko dalej to RX8095 i Karateka. Gdzieś to musiało być grubo ogłaszane. Karateka na karcie egzystuje.

7

a propos Video 61 - w katalogu z 1989 roku nie mają tego w swojej dystrybucji :)

http://members.tcq.net/video61/dis.html

8 Ostatnio edytowany przez ccwrc (2018-04-16 18:21:42)

tooloudtoowide napisał/a:

pierwsze słyszę o tej tranzakcji.

Nie moja wina :)

Z tego co czytałem to V61 przygarnął kilka ciężarówek cartów. Sam od nich niedawno (kilka miesięcy) kupiłem Xenophobe.

http://atarionline.pl/v01/index.php?sub … p;ct=opisy

9

No tak, tylko kupienie od dystrybutora jakiegoś "stocku" magazynowego do sprzedaży nie oznacza nabycia praw. Ale - przecież można spytać Lance'a :)

10

ccwrc napisał/a:

Sam od nich niedawno (kilka miesięcy) kupiłem Xenophobe.

Xenophobe też nigdy nie zostało oficjalnie wydane. Obawiam się, że z prawami do obu jest najmniej "różnie" ;)

11

tooloudtoowide napisał/a:

No tak, tylko kupienie od dystrybutora jakiegoś "stocku" magazynowego do sprzedaży nie oznacza nabycia praw. Ale - przecież można spytać Lance'a :)

Jasne, że można. Na pewno z ochotą odpowie jakimś copy-paste. A jak nie ma szablonu to pewnie zapytanie jak setki innych dziwacznych wyląduje w koszu  ;)

12

Xenophobe wydane przez Vide61 to też pirat.

Kontakt: pin@usdk.pl

13 Ostatnio edytowany przez tooloudtoowide (2018-04-16 18:38:03)

pogrzeję ten temat - Lance mi odpisał, że ma Commando - poprosiłem o fotki i cenę wysyłki :)

obstawiam, że to będzie coś takiego jak na moich zdjęciach.

14

i nie będzie zdjęcia bo "nie ma na to czasu". tia...

15

Nie masz co obstawiać, to będzie to dokładnie samo, co masz.

16 Ostatnio edytowany przez ccwrc (2018-04-17 05:52:11)

dely napisał/a:
ccwrc napisał/a:

Sam od nich niedawno (kilka miesięcy) kupiłem Xenophobe.

Xenophobe też nigdy nie zostało oficjalnie wydane. Obawiam się, że z prawami do obu jest najmniej "różnie" ;)

Mi się nieśmiało wydaje, że skoro Xeno miało oficjalny numer RX (RX-8119) to widnieje także na jakiejś kartce umowy z Atari. A karteczka wystarczy, nie musiał mieć wcześniej fizycznej kopii ;)

Co do jakości wizualnej wydań to większość od V61 wygląda podobnie: oryginalna obudowa + nibyvlepka druknięta na atramentówce i przyklejona czymś na wzór budaprenu. Moje vlepy są lepsze :P

Pin napisał/a:
ccwrc napisał/a:

Mi się nieśmiało wydaje, że skoro Xeno miało oficjalny numer RX (RX-8119) to widnieje także na jakiejś kartce umowy z Atari. A karteczka wystarczy, nie musiał mieć wcześniej fizycznej kopii

Xeno ma od Fandala, który kupił prototyp i próbuje od lat odbić część kosztów zakupu. Kwota była gigantyczna, coś jak byś kupił teraz Falcona z pudełkiem i zgodnym serial number ;)

Znam story, ale to nie zmienia niczego w tym co napisałem powyżej.

17

ccwrc napisał/a:

Mi się nieśmiało wydaje, że skoro Xeno miało oficjalny numer RX (RX-8119) to widnieje także na jakiejś kartce umowy z Atari. A karteczka wystarczy, nie musiał mieć wcześniej fizycznej kopii

Xeno ma od Fandala, który kupił prototyp i próbuje od lat odbić część kosztów zakupu. Kwota była gigantyczna, coś jak byś kupił teraz Falcona z pudełkiem i zgodnym serial number ;)

18

z Xeno to nie jest ta historia a aukcją i kolesiem, który oddał to V61 za procent ze sprzedaży?

19

jest. Tak jak pisałem powyżej.

20

mnie dziwi, że Karateka wyszło (nr katalogowy obok Commando)

21

Pin napisał/a:

jest. Tak jak pisałem powyżej.

jak pisałem to nie widziałem, że napisałeś.

Lance napisał, że jest inna okładka - z niebieskim jak seria XE ale zdjęcia nie wyśle :)

Serio, to nie jest trudne w dobie komputerów i telefonów z aparatem fotograficznym...

22 Ostatnio edytowany przez tooloudtoowide (2018-04-16 23:53:28)

spód karta wygląda tak jak na zdjęciu, do góry dokopię się wycinając kilo glutowatego kleju, na szczęście to jakaś masa silikonowa, da się łatwo "wykroić".

Post's attachments

IMG_0648.JPG 54.15 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

23 Ostatnio edytowany przez tooloudtoowide (2018-04-17 09:30:32)

ok, rozmowa z Lance'm jest w tonie dość dziwnym. Wg tego co poczytałem (i tu i gdzie indziej i z korespondencji z nim) to chyba z Atari była taka umowa na gębę na zasadzie, "tak, rób co chcesz z tą kupą szajsu z magazynu, i tak się zwijamy". Zero licencji, zero czegokolwiek miarodajnego prawnie. Inaczej - na tych kartach byłby copyright Video 61, nie na naklejce, na screenach gier. Jest to tak samo legalne jakbym sam to sobie zrobił z dumpów ROMów z netu plus płytki karta rev B do XE GS i oryginalna obudowa karta Atari.

24

Przecież mówiliśmy :)

Różnica byłaby taka, że zrobiłbyś lepsze naklejki, bo te które przychodzą z USA wołają "wymień atrament w drukarce i kup lepszy papier".

:)

25

Zabawna rzecz - wszystko jedno czy mówimy o wydawcy muzyki czy o wydawcy gier - ten sam tekst "nic na tym nie zarabiam" :)