W chmurze mam duże dyski ATR w formacie Sparty, bo to jedyny słuszny system :-)
Dyski podpięte do wszystkiego co mam. Na wyjazdach w wolnych chwilach działam na emulatorze, który ma IDE2.0+ i Side2.
Mam pliczek bat spreparowany wg dokumentacji Sparta, który kopiuje mi dyski na ATR-y.
Potem jak jestem na real Atari mam dostęp do wszystkiego co robiłem pod emulatorem.
I w drugą stronę: odpalam ten sam pliczek na real Atari i idzie w chmurę.
Komputer PC trzyma pliki na serwerze z kopiami przyrostowymi co się czasami przydaje. Ostatnio mocno zmieniłem program który piszę od roku chyba (sic!) i dziabnąłem się, że wyłączyłem emulator bez zapisania wcześniej pliku z Basica. Trochę się przestraszyłem, że trzeba będzie jeszcze raz, patrzę a w chmurze kopia sprzed 1 minuty :-) Cofnąłem pliki i wszystko jest. Bajka :-)
Realne Atari mam podpięte przez SIO2PC od PC i tylko tutaj mogę czegoś skopiować na PC-ta. Dlatego widzę tu pole na powstanie urządzenia autosynchronizacji. Takie np. PBI co pcha po sieci wszystkie zmiany do peceta :-) Albo sterownik pod Spartę, co wykrywa wszelkie zapisy i robi te zapisy do miejsca docelowego plus to samo do zadeklarowanego.
Ciekaw jestem co na to Konrad ? Pewnie powie że to banalne :-)
Wystarczy:
1. Sterownik np. backup.sys - uruchamiający zapis dualny wedle zmiennej o nazwie np. backup
2. zmienna w config.sys typu: backup=(litera_dysku_źródłowego) (litera_dysku_docelowego)
Fajne ?