Hej!
SoTe poprosił mnie o umieszczenie następującej wiadomości w jego imieniu na forum Atari Area, niniejszym to czynię:
Zauważyłem, że na ASMA jest mój player w wersji 2.0 podczas gdy ja u siebie od dłuższego czasu słucham muzyczek na wersji 2.3. Wersja 2.3 jest wzbogacona o filtr dolnoprzepustowy oraz układ różniczkujący. Układ ten odpowiada za przesunięcie sygnału z zakresu 0V...5V na -2.5V...2.5V (usunięta składowa stała sygnału) oraz jednocześnie wprowadza pewne zniekształcenia do sygnału prostokątnego. Te zniekształcenia są oczywiście ważne żeby uzyskać dźwięk zbliżony do Atari.
Dodatkowo mogłem pozbyć się pewnego "hack-a" używanego w emulatorach. Atari800 jak i ASAP wycinają wszelkie dźwięki jeśli do AUDFx jest wpisane coś mniej niż 3 (czyli 0...2). To powoduje usunięcie losowych pisków. W SAP 2.3 ten "hack" jest usunięty, a za usuwanie niepożądanych dźwięków odpowiada filtr dolnoprzepustowy. Dzięki temu zabiegowi, lepiej odwzorowane są niektóre utwory, jak np. muzyka z M.U.L.E która na Atari miała dość charakterystyczne pykanie (a które jest "brutalnie" usunięte w emulatorach), oraz np. prawidłowe odtwarzanie utworu Composers/Tegethoff_Sven/Roller.asp . W tym utworze, w przypadku użycia ASAP jeden kanał na początku jest zupełnie wyłączony, podczas gdy SAP gra to prawidłowo.
Tak więc, co jest nowego:
- filtr dolnoprzepustowy
- usunięty "hack" usuwający bardzo wysokie częstotliwości
- układ różniczkującyDla porównania, można sprawdzić utwór gry M.U.L.E oraz Composers/Tegethoff_Sven/Roller.asp
Plik można brać tutaj: Sap Player v.2.3