Próbowałem wgrać HxC i szybko się do niego zniechęciłem w pierwszym podejściu. Po pierwsze nie działa wyświetlacz OLED... tzn. działa i gdzieś w dziale o Amigach na forum HxC jest opisane, że trzeba zmienić jeden rezystor SMD na płytce wyświetlacza, ew. ustawić opóźnienie jego startu. W FF domyślnie takie ustawienie jest włączone, tu trzeba wejść do menu i je ustawić (bo plik konfiguracyjny jest binarny i nie można go sobie wyedytować na PC). Problem w tym jak wejść do menu, skoro wyświetlacz nie działa... ano trzeba podłączyć wyświetlacz tekstowy albo zrobić upgrade firmware i wtedy Gotek się zrestartuje i wyświetlacz będzie działał do kolejnego wyłączenia zasilania. Swoją droga to ustawiłem to opóźnienie, a i tak wyświetlacz się nie włączał. Drugi problem, ani wersja stabilna ani alfa 3.1.1.2a nie wyświetlała w ogóle obrazów .ST, tylko .HFE. Zdenerwowało mnie to na tyle, że wróciłem do FF (i straciłem licencję za 12€). Cała moja "przygoda" z HxC trwała około godziny... ale może jeszcze do niego wrócę.
Na obronę HxC muszę jednak napisać, że Jeff (autor) naprawił problem niewyświetlania plików .ST, a problem z OLED dotyczy tylko wyświetlaczy DIY-MORE (niestety te są najpopularniejsze) i jest winą ich producenta... myfriendy dały nie taki rezystor/kondensator i wyświetlacz pozostaje w stanie resetu przez prawie 3s od włączenia zasilania. Żeby działał poprawnie trzeba 100x zmniejszyć wartość rezystora R3 lub kondensatora C8 tworzących obwód RC układu resetującego. Najprościej wymienić R3 na 4k7 [472] lub 5k6 [562] (oryginalnie jest 560k [564]).
Przestrzegam, że zmieniając bootloader HxC na inny bezpowrotnie tracimy licencję na HxC. Teoretycznie na bootloader HxC można wgrać m.in. FlashFloppy ale są to buildy specjalnie pod HxC, oparte o stare wersje kodów źródłowych.
Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.