Ja bym wziął dwie folie do sprężynkowych.
? HEX$(6670358)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Folia do klawiatury 65/130XE
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
1 na sprężynki + 1 na gumki
Chętni są :-) Więc zamówienia też by były... To kto będzie odważny i się podejmie wyprodukowania ? :-) Klawiatury umierają :-) Kto będzie sprężynowym bohaterem :-)
Chwilka, się robią.
A ja poproszę: 2 sprężynki + 2 gumowe.
@Duddie: super wiadomość :) , jeżeli dobrze zrozumiałem :)
Lekko modyfikuję zainteresowanie sprzed 6 miesięcy :)
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 09#p232209
800XL: 2 szt
XE sprężynkowa: 2-3 szt
W 800XL też tak łatwo siada folia jak w XE?
Bo nie wiem, czy kupować na zapas(?).
Wydaje mi się, że podstawowa działa ok, ale funkcyjne szwankują, a one chyba nie są objęte tą folią?
W sumie, jak się je naprawia?
W 800 XL jest 5 rodzajów klawiatur z czego tylko jedna ma folię.
Nie trzeba rozkręcać, klawiature XL mozna zidentyfikowac z zewnatrz.
http://atariage.com/forums/topic/105170 … -variants/
Mam typ 2 czyli nie trzeba.
W sumie nie miałem okazji rozkręcić tego 800XL, może kiedyś.
Dziś kurier dostarczył mi próbki folii. Jakość wykonania bez zarzutu. Do klawiatury gumkowej pasuje doskonale. Do sprężynkowej potrzebne będą poprawki.
Simius - a twoje folie w jakiej cenie ostatecznie, i czy te "popychacze" do sprężynkowych masz już opracowane?
Popychaczy jeszcze nie mam. Ostatecznej ceny w tej chwili jeszcze nie jestem w stanie podać. Chciałbym, żeby nie była wyższa niż 40zł, ale to nie (tylko) ode mnie zależy.
To coby była sprawiedliwość :) - Jedna uniwersalna od Simiusa, jedna sprężynkowa od Duddiego.
Witam
CZy temat jest jeszcze aktualny ??
potrzebował bym folię do 800XE (sprężynki , folia pojedyncza )
Pozdrawiam
Wreszcie przyszła pora na finał. Lepiej późno, niż wcale. Folie są gotowe. W porównaniu z prototypem zmieniony został lekko układ ścieżek, to znaczy styk nr 1, do którego w prototypie dołączona była dodatkowa masa, pozostał wolny, ponieważ na płycie do tego styku doprowadzone jest zasilanie. Nadal jednak poprowadzone są dwie osobne ścieżki masy (jedna do klawiszy funkcyjnych, a druga do diody LED) łączące się ze sobą tuż przy złączu. Układ otworów jest uniwersalny - pasujący zarówno do klawiatury gumkowej jak i sprężynkowej. Co więcej - wszystko wskazuje na to, że obejdzie się bez żadnych dodatkowych popychaczy. Wystarczy przycięcie ramion istniejących gumowych zwor tak, aby pozostał tylko środek. Ale jeszcze to trochę potestuję. Potem zrobię w powiększeniu zdjęcia pokazujące sposób wykonania operacji.
Cena 40zł/szt nie będzie, mam nadzieję, zbyt wygórowana.
EDIT: chętnych zapraszam na priv.
Przygotowanie klawiatury sprężynkowej wymaga wykonania operacji, jak na załączonych zdjęciach. Po obcięciu ramion gumowej zwory, do środka rurki wrzucamy - nazwa wyjątkowo trafna - wkręt dociskowy M3x5. Śrubki są łatwo dostępne i tanie - 62 sztuki do jednej klawiatury to koszt w granicach 3zł. Kupię ich trochę i jeśli ktoś sobie zażyczy, dołączę komplet do wysyłanej folii - tak chyba będzie najprościej.
Właśnie zamontowałem u siebie w sprężynowej i dodam opinię :
Na prawdę super jakość wykonania w moim przypadku wkręty wkładałem od spodu odchylając tylko gumki bez wyciągania klawiszy ,gumek nie podcinałem ...działa wszystko w 100% ...jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Wszystkiego nie mogłem sprawdzić, bo chyba muszę wyjąć Ultimate z mojej Atarki, bo nie działa, albo ją wysłać do Lotharka, ewentualnie jeszcze może jutro zdobędę 100pF i dolutuję, bo nie znalazłem w zasobach tego przeznaczonego dla niej. Więcej testów jak będę w stanie wejść do SelfTestu. Reset i kursory działają ;) Drugiego XE mi się nie chciało rozkręcać.
Na tę chwilę wymieniłem jedną folię od Simusa w klawiaturze na gumkach. Wszystko działa. Wszystko pasuje. Klawaitura była od kilku miesięcy w stanie niedziałającym. Polecam.
Ja bym potrzebował 1 na gumki, drugą na sprężynki.
Jest szansa?
Poszedł priv :)
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Folia do klawiatury 65/130XE
Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 59 zapytań